08.05.2021
Cum e sa-ti cresti singura copiii, iar in acelasi timp sa-i ajuti pe alti parinti fiind psiholog. Povestea Mariei Pislari: "Am facut echipa cu copiii si tatal lor, pentru ca atunci cand noi divortam ne separam de rolul sot sotie, iar rolul de parinte ramane”- VIDEO

In prezent, femeile care isi cresc singure copiii nu mai sunt catalogate drept femei nefericite. Mai degraba, mamele singure au o stima de sine ridicata, sunt fericite si implinite pentru ca isi pot creste si intretine singure copiii. Mai multe la aceasta tema a povestit Maria Pislari, psiholog de profesie si mama a doi copii pe care ii creste si educa in paralel cu fostul sau sot.

Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: “Conform statisticilor fiecare al 5-lea copil se naste intr-o familie monoparentala, iar mamele singure nu mai sunt o raritate in prezent.”

Este si cazul Mariei, care educa 2 fii, unul de 2 si altul de 5 ani. In cazul primului baietel, tatal copilului e implicat si prezent in viata acestuia, pe cand cel de-al doilea baiat nu are parte de sustinerea si dragostea paterna. 

Maria PISLARI, PSIHOLOG: "Sunt Maria, psiholog, mamica a doi copii, in cazul asta mama care isi educa copii singura. Singura e mult spus in cazul meu pentru ca tatal participa in proces, doar ca noi suntem separati fizic. Copilul a trecut deja in faza in care a inteles cum stau lucrurile si ma mira cum a devenit flexibil in acest sens. El s-a obisnuit deja ca lucrurile la mama si la tata stau diferit ca program, ca interactiune. Si am facut echipa si treaba asta pentru ca atunci cand noi divortam ne separam de rolul sot sotie, iar rolul de parinte ramane.”

In calitate de psiholog, Maria a venit cu cateva sugestii pentru toate mamele singure. Daca observi ca cel mic se simte vinovat pentru despartirea voastra, a parintilor (in caz de divort), asigura-l ca ceea ce s-a intamplat nu are nicio legatura cu el. Raspunde copilului la toate intrebarile pe care ti le adreseaza cu sinceritate, pe intelesul lui.

Maria PISLARI, PSIHOLOG: „A fi sincer este acea baza, deoarece el este deja separat, el a pierdut o parte din ceva, iar in momentul in care reconstruim ceva, construim ceva sanatos, iar sanatos in seamna sa fim sinceri in care ne permite varsta si emoti in care suntem acum.”

Mentine o relatie buna cu tatal copilului, nu il critica fata de copil si arata-i ca si tu il respecti. 

Maria PISLARI, PSIHOLOG: „In multe dintre cazuri sanatoase tatal nu mai este prezent in viata mamei, dar ramane prezent in viata copilului. Acel timp care este pentru fata sa ramana pentru tata pentru ca fiecare copil are nevoie si de el.”

In acelasi timp, foarte important e sa oferi spatiu personal si emotional copilului.

Maria PISLARI, PSIHOLOG: „A nu veni peste el, pentru ca se exagereaza de multe ori si el nu primeste acel spatiu personal in care sa inteleaga pentru el ce s-a intamplat.”

Nu te invinovati! Alunga acest gand! Ii oferi grija si dragostea ta, iar acestea sunt cele mai importante lucruri pentru copil. Totoadata, vina resimtita nu trebuie inlocuita cu timpul petrecut cu cel mic in mod excesiv.

Maria PISLARI, PSIHOLOG: „Timpul este unul dintre termenii care cumva regleaza sau deregleaza tot ce tine de o relatie. Atunci cand o mama este singura tinde sa acopere timpul cu foarte multa mama. Iar acest timp este uneori in surplus pentru ca ea nu il are defapt sau il ia de unde ei ii este necesar. Sau ea nu avand energia, inlocuieste energia cu un bunic care este prea mult acolo.”

Starea de spirit a mamei il poate influenta si afecta pe copil! De accea, ai grija si de tine: mananca sanatos, dormi atat cat ai nevoie, fa miscare atat cat iti permite timpul, mentine relatiile sociale si fii pozitiva! Daca simti ca iti da tarcoale depresia, adreseaza-te unui specialist. Sub nicio forma nu-ti transforma copilul in confident sau psiholog! 

Articole din aceeasi categorie