Transplantul de par este o procedura minim invaziva, cu o recuperare rapida si fara cicatrici. Aceasta presupune colectarea parului dintr-o zona mai bogata in fire, si inserarea acestuia intr-o zona mai saraca.
Iulian BALAN, CHIRURG PLASTICIAN: „Noi redistribuim acesti foliculi, radacini de par de la acelasi pacient, dintr-o zona care este genetic predispusa sa pastreze parul toata viata, asta este zona cefei si le implantam in aria care necesita sa fie acoperita, de obicei asta e partea anterioara si partea de sus a capului.”
Iulian BALAN, CHIRURG PLASTICIAN: „Cel mai important criteriu de a alege un pacient bun pentru procedura de transplant de par, este increderea noastra ca foliculii implantati vor ramane pentru o perioada foarte lunga, practic pentru toata viata. Pacientii care prezinta situatia numita alopecia androgenogenetica, cand genetic este determinat sa cada parul pe partea de sus a capului, si tot genetic este conceput parul din partea cefei si partile laterale sa ramana toata viata, o astfel de situatie este o indicatie foarte buna pentru o procedura de transplant de par.”
Iulian BALAN, CHIRURG PLASTICIAN: „In calitate de contraindicatii pot interveni stari generale de afectare a sanatatii organismului, vorbim de boli cronice in acutizare, boli acute.”
Alte contraindicatii sunt unele boli infectioase ale parului, precum micoza, si alopecia areata, atunci cand parul cade in diferite zone ale corpului.
Iulian BALAN, CHIRURG PLASTICIAN: „Transplantul de par este o interventie care se efectueaza in regim ambulator. Pacientul intr-o stare buna de sanatate, cu careva analize preoperatorii, se prezinta la clinica in ziua interventiei, se face procedura propriu zisa si imediat dupa procedura cu recomandarile pleaca acasa.”
Volumul de lucru se determina conform particularitatilor anatomice si doliantelor pacientului.
Iulian BALAN, CHIRURG PLASTICIAN: „Etapele principale sunt: colectarea grefelor, asa numitor portiuni de piele care contin radacini de par, pastrarea lor pentru o anumita perioada pana vor fi implantate. A doua etapa este deschiderea canalelor de implantare, in zona care necesita sa fie acoperita, se fac prin intepaturi niste deschideri in structura pielii. Si dupa asta urmeaza a treia etapa, care este nemijlocit implantarea radacinilor colectate in acele deschizaturi.”
Iulian BALAN, CHIRURG PLASTICIAN: „Interventia de transplant dureaza in functie de volum necesar de transplant. Si volumele uzuale ar fi undeva intre 1500 si 2500-3000 de unitati foliculare, ceea ce in timp s-ar traduce undeva din 5-6 ore pana in 7-8, uneori chiar 9 ore.”
Rezultatele procedurii depind nu doar de interventie, dar si de respectarea unor reguli post-procedura.
Iulian BALAN, CHIRURG PLASTICIAN: „Unul- zona unde s-a implantat par, trebuie sa regenereze deschis primele 3 zile. Nimic si nimeni sa nu se atinga de zona asta. Se poate de spalat capul, din ziua a 3 pentru igienizare si pentru curatarea zonei. Trebuiesc evitate, in prima luna cel putin, situatiile de extreme ale temperaturii mediului ambiant, situatiile din exterior ce tin de momente care ar putea sa provoace niste efecte traumatice asupra zonei.”
Efectul bun se considera atunci cand avem o viabilitate de cel putin de 85% din grefele transplantate.
Iulian BALAN, CHIRURG PLASTICIAN: „Dupa ce noi am facut transplantul de par, in primele cateva luni de zile, chiar primele 6 luni, de obicei pacientii nu prea vad un efect al procedurii. Parul care creste la un an, dupa transplant de par, e parul care va fi practic toata viata.”
Parul transplantat nu necesita o ingrijire deosebita, de aceea trebuie sa te comporti cu el de parca ar fi fost toata viata acolo.