Prin intermediul ochilor, percepem si exploram lumea inconjuratoare. Ne putem bucura de privelistea din jurul nostru, sau de fetele persoanelor dragi. Este esential sa protejam acest simt, pentru a ne bucura de el un timp cat mai indelungat.
Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „Ziua Mondiala a Sanatatii Vederii, a ochiului, este un eveniment global menit sa puna accent pe importanta patologiilor oculare, si in special pe prevenirea acestora.”

Se marcheaza anual, in fiecare a doua zi de joi din luna octombrie. Ziua Vederii isi propune sa informeze populatia, referitor la cele mai intalnite afectiuni oculare si preventia acestora.
Ziua Mondiala a Vederii este marcata anual, in fiecare a doua zi de joi din luna octombrie.
Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „Daca vorbim de tulburari de refractie, care nu le numim neaparat patologii, vorbim despre miopii, presbiopia si hipermetropia. Daca vorbim de patologiile oculare care apar preponderent cu varsta, prevaleaza cataracta, degenerescenta retiniana legata de varsta, retinopatia diabetica si multe afectari retiniene in cursul altor patologii de sistem.”
Pentru a putea preveni tulburarile de vedere, trebuie sa fii atent la simptomele pe care le-ai putea simti uneori, ca sa poti actiona la timp.
Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „In primul rand, este scaderea brusca a vederii, deoarece acuitatea vizuala reprezinta de fapt functia vizuala. Al doilea moment ar fi roseata ochiului, mai mult de 3 zile care dureaza si se accentueaza. Alt factor alarmant este sensibilitatea exagerata la lumina, aparitia brusca a vederii duble sau strabismul.”

Unele activitati cotidiene si stilul de viata pot afecta direct vederea.
Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „Evitarea purtarii ochelarilor sau purtarea lentilelor necorespunzatoare ne induce tulburari de focusare. Pacientul incepe sa acuze dureri de ochi, ceata, dureri de cap. Nepurtarea anumitor dioptrii care sunt indicate la pacienti, poate sa duca chiar si la aparitia strabismelor, la vedere dubla, vedere incetosata si asta respectiv duce la invalidizare pe termen lung.”
Un alt factor important care poate afecta vederea este si alimentatia precara.
Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „Insuficienta anumitor microelemente, de exemplu cupru, zinc, zeaxantina, luteina sau vitamina A, vitamina E, chiar si vitamina C pot duce la anumite patologii oculare. Este dovedit faptul ca carentele acestor micronutrienti provoaca degenerescenta retiniana legata de varsta.”

Si alte afectiuni precum cataracta, sau sindromul ochiului uscat, pot fi provocate de o alimentatie incorecta. Se considera ca peste 75% din afectiunile oculare pot fi evitate sau tratate. Iata cum le putem preveni.
Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „Ca reguli generale ar fi in primul rand o alimentatie echilibrata, corecta. Cel putin o data in doi ani este recomandat un control profilactic. Protejarea ochilor in cursul activitatilor ce tin de expunerea indelungata la ecrane, fie cu filtre speciale, fie cu ochelari de protectie. Nu uitam bineinteles si de corectia cu ochelari, evitarea traumatismelor prin protectia ochiului.”
Se recomanda efectuarea controlului profilactic o data la doi ani.
Pentru persoanele care lucreaza in fata ecranelor, medicul are cateva recomandari:
Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „Este regula generala de a face pauze cel putin la fiecare ora de lucru in fata ecranelor, cel putin 5 minute, in care noi trebuie sa ne luam privirea de la ecrane si sa privim undeva in distanta. Al doilea moment este aplicarea filtrelor pentru monitoare sau folosirea ochelarilor de protectie. Alt moment important este hidratarea, sa fie hidratat si organismul si suprafata oculara cu anumite picaturi cu lacrimi artificiale.”

La fiecare ora de lucru in fata ecranului, se efectueaza o pauza de cel putin 5 minute.
Se ia privirea de la ecrane si se uita intr-un punct indepartat.
Se aplica filtre pentru monitoare sau se folosesc ochelarii de protectie.
Pot fi folosite picaturile cu lacrimi artificiale pentru a preveni sindromul ochiului uscat.
Sanatatea ochilor tai depinde de actiunile si deciziile tale. Pentru a te bucura pe deplin de nuantele colorate ale vietii tale, e important sa acorzi atentie si ingrijire ochilor tai.