12.03.2022
Cum sa iti ajuti copilul sa doarma mai bine. Medicul pediatru, Igor Pletosu, iti spune cateva sfaturi practice despre igiena somnului: „Trebuie sa oferim copilului posibilitatea sa adoarma singur” - VIDEO

Strategiile pentru un somn odihnitor, cunoscute sub numele de igiena somnului, reduc rezistenta la culcare si imbunatatesc calitatea somnului pe parcursul noptii. Medicul pediatru, Igor Pletosu, vine cu cateva sfaturi pentru a usura procesul de adormire al copilului tau, in cadrul emisiunii iSanatate.

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU: „Somnul la copilasi, chiar de la varsta frageda si pana la copii de varsta prescolara si scolara, este foarte important pentru dezvoltarea fiziologica adecvata a copilului.”

De sarbatori, orice femeie isi doreste sa isi accentueze trasaturile chipului! Afla de la Onorina Curdova cum sa-ti faci un make-up festiv la tine acasa care te va face sa te simti speciala: „Pielea stralucitoare mereu a fost si o sa ramana in voga - VIDEO

Semnele care denota un somn necalitativ al copilului sunt rezistenta sporita in procesul de adormire, treziri frecvente pe parcursul noptii si performante scolare scazute. Sa aflam ce putem face pentru a preveni tulburarile de somn la copii.

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU:

1. Adoarme copilul la aceeasi ora in fiecare zi

„Este bine ca copilul sa adoarma practic la aceeasi ora in fiecare zi. Adica si sambata si duminica trebuie sa adoarma la aceeasi ora. Daca parintii au obiceiul de a merge in weekend sa se odihneasca cu familia si nu au posibilitate ca sa culce copilul la aceeasi ora ca si in zilele saptamanii, atunci au dreptul sa depaseasca, dar nu mai mult de o ora.”

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU:

2. Trezeste copilul la aceeasi ora in fiecare zi

„Este foarte important ca, pe langa faptul ca copilul se culca la aceeasi ora, sa fie si trezit la aceeasi ora. Deci, acest regim este foarte important sa il respectam.”

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU:

3. Instituie un ritual de activitati inainte de somn

„Inainte de somn parintii de obicei ar trebui sa faca niste ritualuri. Ritualul reprezinta semne pentru copil ca este timpul de culcare. Asta este baita de seara, spalatul pe dinti, cititul unei carti, cititul unei povesti, la copii mai mici se canta un cantecel de leagan. Daca avem posibilitatea, sa reglam luminozitatea in camera. Adica trebuie sa fie iluminat mai slab ca un semn ca copilul trebuie sa mearga la somn.”

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU:

4. Pregateste camera copilului inainte de culcare

„Trebuie sa pregatim camera unde copilul doarme. S-o aerisim inainte de somn, sa vedem sa fie confortabil patul aranjat, plapuma sa fie moale, putem sa oferim copiilor mai mici o jucarica ca sa se simta mai in siguranta pentru o adormire mai calitativa.”

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU:

5. Fa cu cel mic o plimbare in aer liber cu 2 ore inainte de somn

„Macar cu o ora - doua inainte de somn sa plimbe copii mai ales acei mai mari, pe cei mai mici ii scoatem pur si simplu la aerisire inainte de somn la aer curat. Asta imbunatateste cu mult calitatea somnului si chiar adormirea este mai usoara.”

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU

6. Evita folosirea gadgeturilor cu 2-3 ore inainte de culcare

„Trebuie sa evitam macar 2-3 ore vizionarea televizorului, diferite desene animate sau emisiuni sau filmulete, nu permitem copilului sa se joace in diferite jocuri pentru ca toate acestea ii creeaza niste emotii, uneori nu prea placute si atunci copilul adoarme cu acele ganduri si el nu se poate concentra ca sa adoarma.”

Ce sa incluzi in dieta ca sa ai mereu energie. Alimente care combat oboseala

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU:

7. Nu adormi copilul in brate

„Trebuie sa oferim copilului posibilitate sa adoarma singur, sa il deprindem sa adoarma, adica pana aproape de adormire il linistim, ii cantam un cantecel, dar il punem in pat in faza de preadormire atunci cand el abia atipeste, si chiar daca el se trezeste il lasam putin sa planga, il mai leganam, ii cantam, dar el trebuie sa adoarma numaidecat nu in bratele parintelui.”

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU:

8. Toti membrii familiei merg la culcare in timp ce copilul adoarme

„Daca noi vrem ca copilul sa adoarma trebuie toata lumea din casa sa adoarma, nu parintii sa discute problemele de familie la bucatarie dar noi ne straduim copii sa ii adormim. Le spunem: „Voi faceti nani, dar noi mai avem chestii de rezolvat!”. Toate aceaste activitati trebuie sa fie intr-asa fel coordonate, ca toata lumea merge la culcare.”

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU:

9. Nu certa copilul in camera unde doarme

„Mediul in care copilul adoarme trebuie sa fie doar mediu pentru somn, adica in dormitorul copilului nu trebuie sa creem precedente de cearta, sa facem observatii sau sa il mustram pe copil in dormitor. Aceste emotii se intiparesc, copilul le asociaza cu acel loc si atunci poate sa isi aminteasca acele emotii si iarasi ii creeaza probleme de adormire.”

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU:

10. Nu oferi copilului dulciuri inainte de somn

„Daca copiii consuma produse ca ciocolata sau beau cacao - produse care pot sa creeze niste dificultati de adormire, care stimuleaza circulatia sangelui. Ele tot incurca la adormire calitativa.”

Igor PLETOSU, MEDIC PEDIATRU:

11. Ofera copilului mai putine lichide cu 3-4 ore inainte de culcare

„Ce tine de consumatul lichidelor. Este recomandabil ca toate lichidele sa fie consumate pana la orele 5-6 seara. Daca copilul mai bea lichide si dupa aceasta ora atunci evident ca o sa aiba chemari la veceu pe parcursul noptii si atunci o sa fie trezirile astea de doua, trei ori mai mult si deja o sa fie un somn fragmentat.”

Nevoile individuale de somn variaza in functie de varsta si de fiecare copil in parte.

Articole din aceeasi categorie