Înfundarea urechilor în timpul zborului cu avionul este un fenomen deranjant, des întâlnit. Din ce cauză apare acest simptom?
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „Simptomatologia audiologică în avion este cauzată de modificarea presiunii la nivelul urechii medii. Cunoaștem din suportul anatomic și fiziologic, că nasul are o conexiune cu urechea prin tuba auditivă Eustachio, în momentul în care există o respirație nazală mai dificilă, aceasta favorizează survenirea acestui simptom.”
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „Pacienții care sunt supuși acestor urechi înfundate, sau acestor manifestări audiologice, au un disconfort marcat la nivelul urechii medii, chiar care poate fi generat cu o durere. La început o senzație de presiune, de plenitudine aurală, ulterior chiar și o otalgie, de asemenea cauzată de această deviere a presiunii.”
Senzația de înfundare a urechii apare preponderent în momentul decolării și aterizării avionului, dar, dacă nu se intervine, poate persista pe toată durata zborului.
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „Foarte dificil tolerează copiii, mai ales copilașii mici, sau la primele zboruri, sau dacă mai există vreun context al unei rinofaringite, rinite ușoare, dacă nasul mai rău respiră, ei sunt foarte susceptibili să manifeste această simptomatologie otică.”
Prezența diferitor boli cronice ale urechii medii sau hipetrofia vegetațiilor adenoide, la fel pot contribui la apariția acestui simptom.
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „Există lucruri pe care putem să le facem, pentru atenuarea acestei simptomatologii. Dacă vorbim despre bebeluși, este sugerabil ca aceștia să fie alăptați pe parcursul decolării și aterizării, deoarece în momentul în care copilul înghite, se echilibrează această presiune.”
Pentru copiii mai mari, oferirea unei gustări poate fi utilă, deoarece implică multiple acte de înghițire.
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „Pentru adulți există manevra Valsalva. Pacientul inspiră aerul, presează narinele cu ambele degete și se străduie să evacueze acest aer prin tuba auditivă, la nivelul urechii medii, după care înghite de două ori. Această manevră ajută foarte bine în timpul zborurilor, atât copiii, cât și adulții, dar sigur că facem la copiii care deja înțeleg, îi explicăm și o efectuează sub monitorizarea adulților. Dar, atenție, că această manevră nu trebuie să fie făcută cu violență, de multi ori, 1-2 ori este suficient. Dacă simptomatologia nu se ameliorează, eu sugerez să nu se insiste.”
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „Și ingerarea de lichide: apa, sucurile, de asemenea pentru copii, adulți ajută foarte bine. În cazul în care nasul respiră rău și există această obstrucție nazală, la decolare și la aterizare, sugerăm într-un mod excepțional administrarea a unui puf de substanță vasoconstrictorie, în funcție de vârsta și greutatea copilului.”
Utilizarea acestor substanțe se face conform indicațiilor medicului, care va prescrie doza necesară.
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „Dacă simptomatologia audiologică persistă, și dacă plenitudinea aurală cu înfundarea urechii nu cedează după aterizare, este indicat un control amplu ORL-audiologic, pentru a exclude prezența unei patologii la nivelul urechii medii sau a tubei auditive, pentru că dacă există oricare tip de otită, sau un catar tubo-timpanic sau o disfuncție tubară, trebuie să fie tratate pentru a nu lăsa sechele în viitor.”
Înfundarea urechilor în avion este un simptom deranjant, dar conștientizarea factorilor de risc și utilizarea tehnicilor preventive pot reduce considerabil disconfortul asociat.