Un atac de alergie nervoasa poate aparea pe un fundal de stres latent, tulburare mentala, fizica sau frica. De regula, asa-numita alergie nervoasa se manifesta sub forma de convulsii, numeroase pete rosii pe tot corpul si dificultati de respiratie.

Alergii nervoase sau pseudo-alergii?
Se stie ca alergiile nervoase sunt in principal caracteristice femeilor. La urma urmei, sexul mai frumos se distinge prin susceptibilitate emotionala speciala si instabilitate. Si majoritatea sunt predispusi la alergii nervoase. La fel ca si, in cazul eroinei serialului american „Sex and the City”, reactia ei alergica violenta - sufocare si o eruptie rosie pe corp - au fost rezultatul unor experiente emotionale profunde: Kerry a simtit ca nu vrea sa se casatoreasca.
Alergiile nervoase sunt, de asemenea, susceptibile la copiii mici care nu sunt inca capabili sa raspunda ferm la influentele psihologice. Persoanele in varsta sunt, de asemenea, expuse riscului de alergii nervoase. Cu toate acestea, nici persoanele cu un psihic puternic nu sunt imune la acesta, deoarece pot experimenta si stres sever, de exemplu, cu pierderea unei persoane dragi si alte socuri severe.
Alergia nervoasa se exprima intr-o serie de simptome - de la eruptii cutanate insotite de mancarime, la sufocare, greata, varsaturi si chiar pierderea cunostintei. Acest tip de alergie poate fi dificil de determinat, deoarece de multe ori pacientul nu realizeaza ca se afla sub stres sau se confrunta cu un fel de suferinta emotionala.
Cu toate acestea, exista o opinie populara conform careia nu exista o alergie pe baze nervoase. Deci, diverse studii arata ca la 50% dintre persoanele cu teste alergice pozitive, manifestarile reactiilor alergice apar dupa experiente puternice. Cu alte cuvinte, potrivit medicilor, un fel de alergen este intotdeauna prezent, iar emotiile si stresul nu fac decat sa agraveze cursul unei alergii sau sa provoace manifestarea acesteia. Exista, de asemenea, un astfel de termen ca urticaria colinergica - aceasta este o eruptie care apare cu excitare nervoasa, a carei cauza este eliberarea in tesuturi a unei substante numite acetilcolina, provocata de iritarea sistemului nervos.

Tratament alergic nervos
Pentru a identifica cauza alergiei, ar fi indicat sa efectuezi un test de sange, care determina nivelul componentelor care sunt asociate cu reactia sistemului imunitar al organismului. Tratamentul este efectuat numai dupa un diagnostic fiabil. In plus fata de metodele standard care sunt utilizate in tratamentul alergiilor, sedativele, infuziile din plante si decocturile sunt prescrise pentru alergiile nervoase. De asemenea, sunt recomandate diverse tehnici de relaxare - de exemplu, yoga, masaj, meditatie, care reduc stresul si imbunatatesc functionarea sistemului imunitar, crescand astfel apararea organismului. Psihoterapia este, de asemenea, utilizata - astfel, de exemplu, cu o alergie nervoasa, numai eliminarea factorilor care provoaca stres poate ajuta: schimbarea muncii, refuzul relatiilor negative, schimbarea echipei sau a institutiei de invatamant.