16.09.2023
Esti alergic la polenul de ambrozie? Medicul alergolog, Olesea Nicu, iti explica cum poti ameliora simptomele - VIDEO

Polenizarea ambroziei aduce batai de cap persoanelor alergice incepand cu luna iulie, pana in octombrie. Afla cum poti ameliora simptomele in cazul in care esti si tu alergic la ambrozie.

Ambrozia sau iarba parloagelor, reprezinta o planta cu raspandire agresiv-invaziva, originara din America de Nord. A ajuns in Europa accidental, in secolul XIX, iar de atunci provoaca in fiecare an din ce in ce mai multe si mai severe reactii alergice.

Olesea NICU, MEDIC ALERGOLOG: „Ambrozia, practic, este cea mai cunoscuta planta care poate crea alergie. Este un tip de ierburi cu inflorire tarzie. O singura planta de ambrozie poate genera aproximativ peste 1 miliard de particule de polen. Ca un pacient sa prezinte simptome, este de ajuns ca intr-un metru cub de aer sa fie in mediu 50 de particule de aceste grauncioare de polen”.

Ceea ce probabil nu stiai este ca, ambrozia a fost folosita de catre indigenii americani ca planta medicinala, datorita proprietatilor sale antibacteriene, astringente si antiemetice. Ceaiurile si tincturile din ambrozie au fost folosite in tratamentul pneumoniei, crampelor intestinale, diareei si a tulburarilor menstruale. Totusi, in prezent ambrozia nu este recomandata in scopuri medicinale, fiind la moment una din cele mai alergenice plante.

Olesea NICU, MEDIC ALERGOLOG: „Alergia la polenul de ambrozie cauzeaza simptome specifice rinitei alergice, conjuctivitei alergice si astmului bronsic. Deci, este un prurit nazal, stranut in salve de 10-20-30 de ori, este o respiratie nazala ingreunata, un nas blocat. Pacientii pot avea la fel, un disconfort foarte pronuntat la nivelul mucoasei ochilor, mancarimi, lacrimare, edematiere”.

La unele persoane pot aparea tuse in accese, respiratie suieratoare, iar in cazuri foarte rare urticaria sau chiar socul anafilactic. Se considera ca 1 din 6 moldoveni sunt sensibili la polenul de ambrozie, mai afectati fiind locuitorii din zonele urbane cu varsta de peste 60 de ani. Iar multi moldoveni omit adresarea la medic.

Olesea NICU, MEDIC ALERGOLOG: „Diagnosticul alergiei la polenul de ambrozie, in primul rand sunt in baza simptomelor pacientului. Pacientul singur intelege ca el are o alergie. Este vorba de simptomele la nivelul nasului, ochilor, pielii, caracterul sezonier, simptomatica este mai prelungita fata de aceeasi infectie virala acuta care dureaza cateva zile”.

Pentru a confirma diagnosticul, pot fi efectuate si unele teste de laborator, precum testele cutanate sau cele de sange. In cazul cand persoana a suferit de alergie in sezonul anterior se recomanda adresarea timpurie la medic.

Olesea NICU, MEDIC ALERGOLOG: „Cu cateva saptamani inainte de sezonul de polenizare, se incepe administrarea preparatelor  antihistaminice, pentru a minimaliza si scadea intensitatea reactiilor la polenul de ambrozie. Unicul tratament care ar putea sa modifice cursul natural al bolii este imunoterapia alergen-specifica. Deci alergenul se administreaza, dupa principiul vaccinarii, care in decurs de mai multi ani de zile, lent, poate schimba raspunsul imun al organismului fata de respectivul alergen care este administrat”.

Incalzirea globala a contribuit la marirea perioadei de inflorire a ambroziei cu 2-3 saptamani. Astfel, din luna iulie pana in octombrie, persoanele sensibile la polenul de ambrozie trebuie sa tina cont de urmatoarele recomandari:

Olesea NICU, MEDIC ALERGOLOG: „In primul rand, evitarea expunerii, mai mult recomandam pacientilor sa stea in casa, ne straduim sa stam cu geamurile inchise, sa uscam hainele la fel in casa. Cand venim de afara, de la plimbare, neaparat un dus.  Numarul doi este tratamentul simptomatic, deja medicul specialist va recomanda fiecarui pacient in functie de care simptome are. Ajuta masca, ajuta ochelarii de soare, cat de cat limiteaza patrunderea alergenului pe mucoasa ochilor. Dar preventia nemijlocita consta in nimicirea acestei plante”.

In anul 2018, Guvernul Republicii Moldova a aprobat cadrul normativ care reglementeaza activitatile de nimicire si de preventie a raspandirii ambroziei. Iar pentru ca populatia sa poata participa activ, este deschisa platforma STOP AMBROZIE, pe retelele de socializare, unde fiecare cetatean poate denunta prezenta ambroziei.

Articole din aceeasi categorie