12.07.2021
Esti muscat des de tantari? Iata tot ce trebuie sa stii despre aceste muscaturi. Cum faci sa le eviti

In timp ce temperaturile ridicate si zilele lungi ne fac pe multi dintre noi sa ne dorim sa stam cat mai mult afara, apare si un dezavantaj: tantarii.

Multe excursii, focuri de tabara sau beri la terasa au fost afectate de aceste insecte. Ne provoaca umflaturi rosii si mancarimi pe tot corpul si sunt intr-o cautare neincetata a sangelui nostru. Dar ai observat vreodata ca unii oameni par sa fie muscati mai des decat altii?

Cu siguranta, daca esti unul dintre acei ghinionisti, esti familiarizat cu acest fenomen frustrant, dar nu este doar pura coincidenta. In timp ce identificarea exacta a motivului pentru care ai putea fi frecvent o tinta fata (spre deosebire de ceilalti oameni din jurul tau) este dificila, exista cativa factori care ar putea face o persoana mai atragatoare pentru tantari decat alta.

Citeste si :  Tot ce trebuie sa stii despre sindromul Skeeter, reactia alergica la intepaturile de tantari

De ce musca tantarii

Fara indoiala, la un moment dat in viata ta, in timp ce te scarpinai din cauza unei muscaturi teribile de tantar, te-ai intrebat de ce tantarul te-a ales pe tine. Raspunsul la aceasta intrebare este, de fapt, destul de simplu.

In primul rand, tantarii masculi nu musca. Acest lucru se datoreaza faptului ca ei consuma polen si nectar din plante pentru a se hrani si nu sange. Si chiar daca si femelelor le plac florile, ele au nevoie de sange, astfel incat sa aiba suficiente proteine pentru a produce oua. Odata ce o femela consuma sange, poate produce si depune de la 30 pana la 300 de oua simultan.

De ce unii oameni sunt muscati mai des decat altii?

Citeste si :   Elvetia a dezvoltat primul aparat care produce piele pentru transplanturi - VIDEO

Aceasta intrebare, din pacate pentru cei care sunt tinta tantarilor, este putin mai complexa. Exista multi factori care influenteaza catre cine se vor indrepta tantarii si nu toti par logici. Dar pentru a intelege de ce esti muscat mai des decat altii, trebuie mai intai sa stii ce ii atrage.

1. Dioxidul de carbon

Tantarii folosesc un organ numit palp maxilar, in esenta - versiunea sa de nas, care are receptori care ii ajuta sa detecteze dioxidul de carbon de la o distanta de pana la 45 metri. Deoarece cu totii emitem dioxid de carbon atunci cand respiram, tantarii ne pot gasi destul de usor.

Cercetarile au aratat ca diferite specii de tantari pot raspunde diferit la dioxidul de carbon, dar orice crestere de CO2 ii va alerta ca o potentiala victima este in apropiere.

Oricine are o rata metabolica mai mare, ceea ce inseamna ca elimina mai mult dioxid de carbon, va fi mai atractiv pentru tantari. Din acest motiv, este mai probabil sa fii muscat in timp ce respiri puternic si greoi, ca atunci cand faci sport sau daca esti o persoana mai plinuta.

2. Mirosul corpului

Corpul uman emana multi compusi in afara de CO2 si, din pacate, numarul si tipul de compusi care alcatuiesc mirosul corpului sunt in mare masura scapati de sub control.

Unul dintre acesti compusi este acidul lactic. Acidul lactic este de zece pana la o suta de ori mai abundent pe pielea umana decat la animale, ceea ce ar putea explica de ce oamenii sunt muscati putin mai des. Amoniacul este un alt compus gasit pe piele care atrage tantarii, iar pentru unele specii poate fi la fel de atractiv ca acidul lactic. Oamenii de stiinta inca nu sunt siguri de ce mirosul corpului unor persoane le face mai predispuse la muscaturi decat altele, dar tind sa creada ca toate acestea ar putea fi cauzate de genetica sau de mai multe tipuri de bacterii pe piele.

Daca esti inrudit cu cineva care pare a fi mai susceptibil la muscaturile de tantari, probabil vei fi si tu. De asemenea, acelasi lucru e valabil si pentru persoanele cu o diversitate mare de microbi pe piele.

In plus, daca folosesti parfum, s-ar putea ca singur/a sa te transformi in tinta acestor daunatori. Acest lucru se datoreaza faptului ca chiar si insectelor femele le plac florile si parfumul le va atrage catre tine.

Citeste si :  Sora pictorului Alexei Gurschii care lupta cu cancerul a fost operata! „Nu ma doare nimic. Sunt foarte fericita, ca m-am trezit”. Afla cum poti sa o ajuti pe tanara mamica de 27 de ani 

3. Culorile

Cercetarile au aratat ca tantarii par sa fie mai atrasi de culorile inchise, cum ar fi negru sau bleumarin. Motivul pentru acest lucru nu este pe deplin clar, dar exista unele teorii. Practic, daca porti o bluza neagra pe un fundal mai deschis, cum ar fi iarba sau orizontul, esti mai usor de observat.

4. Caldura si apa

Corpurile noastre genereaza caldura in mod constant, iar nivelurile de vapori de apa pe pielea noastra vor varia in functie de temperatura aerului. Un tantar poate detecta aceasta caldura si umezeala pe masura ce se apropie de tine, ajutandu-l sa-si gaseasca tinta. Cercetarile au aratat ca tantarii se vor indrepta catre tinte care au temperatura dorita.

Acesta este un alt motiv pentru care ai putea fi mai atragator pentru tantari in timpul si dupa exercitii fizice, deoarece temperatura corpului este ridicata, iar pielea ta are mai multa umiditate din cauza transpiratiei. Acest lucru combinat cu o crestere a emisiilor de CO2 si un miros mai puternic al corpului te face sa fii tinta perfecta. 

5. Alcoolul

In timp ce sa stai la apusul soarelui cu o bere in mana este un mod extraordinar de a-ti petrece o seara de vara, acest lucru te poate face si mai atragator pentru tantari. Un studiu restrans din 2002 a constatat ca participantii care au consumat o bere au fost muscati de mult mai multi tantari decat inainte.

Desi acest lucru nu a fost investigat in profunzime, este ceva de luat in considerare data viitoare cand iti planuiesti o seara de stat cu prietenii la bere.

6. Sarcina

Se pare ca femeile pot fi mai atractive pentru tantari atunci cand asteapta un copil. Cercetarile au determinat doua posibile motive care stau la baza acestui fapt: expirarea unei cantitati mai mari de dioxid de corbon si temperatura corpului mai ridicata.

Se pare ca femeile insarcinate expira cu 21% mai mult CO2 decat femeile care nu sunt insarcinate, iar temperatura corpului lor este cu 0,7 grade Celsius mai mare, ceea ce dubleaza sansele de a fi muscate de tantari.

7. Grupa de sange

Au existat unele studii care au sugerat ca persoane cu sange de tip 0 sunt mai susceptibile la muscaturile de tantari decat cele de tip A sau B. Motivul pentru asta inca nu este pe deplin inteles si sunt necesare mai multe cercetari.

Cum sa previi muscaturile de tantari

Chiar daca bifezi multe dintre caracteristile mentionate mai sus si esti tinta tantarilor, exista totusi cativa pasi pe care ii poti urma pentru a impiedica tantarii sa se apropie de tine.

Este intelept sa porti haine de culoare deschisa si sa eviti sa iesi afara in vremurile de varf ale tantarilor, in zori si amurg. Daca totusi trebuie sa iesi atunci, incearca sa porti pantaloni lungi si camasi cu maneci lungi, pentru a reduce suprafata disponibila pentru tantari. Pentru a reduce numarul de tantari in interiorul si in jurul casei tale, scapa de orice sursa de apa, cum ar fi cea din galeti, jgheaburi, streasina si schimba frecvent apa din bazinele pentru animale. De asemenea, nu lasa usile si feresterele deschide daca nu ai plasa anti-tantari.

Cum se trateaza muscaturile de tantari

Daca ai fost muscat de un tantar, iti doresti sa reduci la minimum umflaturile si, bineinteles, mancarimea. Pentru a face acest lucru, urmeaza aceste sfaturi:

Nu te scarpina. Ai putea agrava umflatura si daca te zgarii, muscatura s-ar putea infecta. Aplica o compresa rece. Ar putea fi un prosop umed sau un cub de gheata aplicat pe zona afectata. Acest lucru ajuta la reducerea umflaturii si mancarimii. Aplica o lotiune de calamina pentru a ameliora mancarimea. Utilizeaza un antihistaminic care nu necesita prescriptie medicala, daca ai o reactie mai puternica la muscatura de tantar.

Citeste si :  Prazul, un ajutor de nadejde in lupta contra stresului
Articole din aceeasi categorie