10.11.2020
Gadgeturile si retelele sociale ne pot afecta mai mult decat ne putem imagina. Daniela Hariton, psiholog-psihoterapeut: „ Sunt foarte multe filtre care iti permit sa devii perfect si te poate atrage in capcana de a nu te aprecia pe tine, cel natural.”

Tehnologiile informationale si retelele sociale au devenit o parte indispensabila din viata noastra. Totusi, studiile demonstreaza ca timpul excesiv petrecut pe Facebook, Instagram sau Youtube afecteaza in mod direct starea noastra de sanatate. Desi ar parea inofensive, unii cercetatori sugereaza ca retelele de socializare ne pot afecta sanatatea mintala si bunastarea noastra.

Citeste si :  TEHNOLOGIA SI INFLUENTA SA NEGATIVA ASUPRA DEZVOLTARII COPILULUI

Daniela HARITON, PSIHOLOG-PSIHOTERAPEUT: „Impactul este unul colosal. Retelele de socializare sunt foate accesibile si este foarte dificil sa te mentii tentatiei.”

Traind intr-o lume din ce in ce mai dependenta de tehnologii, unde viteza este cuvantul cheie, retelele de socializare ar trebui sa ne ajute sa fim conectati si sa comunicam.Insa utilizarea excesiva a acestora poate influenta negativ starea de spirit, comportamentul si sanatatea noastra.

Daniela HARITON, PSIHOLOG-PSIHOTERAPEUT: „Satisfacerea foarte rapida a unor trebuinte de excitare a creierului si acest lucru provoaca interes si o foarte deprindere din partea creierului.”

Retelele de socializare ne permit sa aflam informatii, sa legam prietenii si sa simtim ce inseamna apartenenta la un grup. 

Pe langa impactul asupra sanatatii, tot mai multi specialisti vorbesc despre dependenta determinata de site-urile de socializare. Acestea pot determina dependenta, similara jocurilor de noroc.

Exista anumite persoane care sunt mai predispuse la acesta dependenta de online.

Retelele de socializare sunt atragatoare pentru ca ofera utilizatorilor un plus de incredere de fiecare data cand primesc un like sau un comentariu la o postare.

Citeste si :  Emisiunea iSanatate cu Vlada Mardari, din 07.11.2020

Printre efectele negative ale acestora se remarca: reducerea stimei de sine, dezvoltarea sentimentelor de invidie, concurenta falsa si mai ales disonanta dintre varianta virtuala si cea din realitate a unei persoane. 

Daniela HARITON, PSIHOLOG-PSIHOTERAPEUT:  „Devine foarte greu sa vezi ce este adevarat pe profilul unei persoane si ce este o masca. Sunt foarte multe filtre care iti permit sa devii perfect si te poate atrage in capcana de a nu te aprecia pe tine, cel natural.”

Expertii sustin ca site-urile de socializare au un efect negativ asupra calitatii relatiilor de prietenie.

Psihoterapeutul vine si cu niste recomandari cum ai putea sa iti controlezi timpul petrecut pe retelele de socializare.

Controleaza timpul petrecut pe retelele de socializare!

Opteaza pentru a petrece mai mult timp cu prietenii si familia. 

Fa o detoxificare de social media pentru cateva saptamani sau luni!

Citeste si :  Somnul copiilor este grav afectat de expunerea excesiva la gadgeturi, in special inainte de culcare

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie