04.05.2021
Halitoza sau respiratia urat mirositoare. Afla cum apare problema si cum o poti trata

Toata lumea se plange ocazional de respiratie neplacuta. Respiratia urat mirositoare este o problema comuna care poate provoca suferinte psihologice semnificative, deoarece, nimanui nu-i place sa aiba o conversatie cu cineva caruia ii miroase din gura. Exista o serie de cauze potentiale si remedii care te pot ajuta sa scapi de acest necaz. 

Halitoza sau respiratia urat mirositoare. Afla cum apare problema si cum o poti trata

Se estimeaza ca 1 din 4 persoane au in mod regulat o respiratie neplacuta.

Toate bolile vin de la nervi

Halitoza (asa numesc medicii fenomenul mirosului neplacut din gura) nu apare niciodata de la sine. In acest joc intra: cortizolul, adrenalina si norepinefrina. Acesti hormoni ai stresului provoaca cresterea accelerata a tuturor tipurilor de microflora patogena in gura. Sub influenta acestor trei, ea elibereaza cu zel, substante extrem de mirositoare pe care interlocutorii tai sunt obligati sa le miroseasca.

Ziua Mondiala a Astmului. In lume exista in jur de 300 de milioane de bolnavi astmatici, iar in anul 2025, cifra va ajunge la circa 400 de milioane - VIDEO

Bariera lingvistica

Starea limbii joaca un rol colosal, prospetimea respiratiei fiecaruia dintre noi depinde de igiena acesteia. Suprafata limbii este capabila sa acumuleze in timpul zilei si noaptea tot ceea ce trebuie de indepartat. Intr-adevar, pe langa mirosul neplacut care poate fi cauzat de placile de pe limba, acestea pot provoca si dezvoltarea cariilor. Astfel, microbii care populeaza pe suprafata limbii se pot deplasa catre peretii dintilor, creand conditii favorabile dezvoltarii cariilor.

In consecinta, limba adultilor si a copiilor are nevoie de curatare zilnica nu mai putin de dinti. In mod ideal, partea din spate a limbii trebuie curatata la fel de des ca si dintii, adica de 2 ori pe zi. Trebuie remarcat faptul ca curatarea limbii dimineata ar trebui sa fie obligatorie. 

Zahar in gura

Un alt motiv este lipsa de apa nu degeaba medicii sfatuiesc sa bei cel putin doi litri de apa pe zi! Daca bei putin (apa si nu bauturi distractive si revigorante cu un grad ridicat), atunci corpul produce prea putina saliva. Lipsa de umiditate determina moartea celulelor limbii, care se hranesc in mod activ cu aceleasi bacterii patogene.

Daca te speli mai des pe cap cu sampon iti ingrasa parul sau nu? Afla raspunsul de la medicul dermatolog, Irina Batir

Sforait si nas infundat

Nasul permanent infundat si sforaitul sunt, de asemenea, cauze ale respiratiei urate. Nedrept, dar adevarat. Cand gura este deschisa continuu sau pentru o perioada foarte lunga de timp, aceasta duce la uscaciune. Si uscaciunea, asa cum am aflat deja, este visul tuturor bacteriilor patogene, de la mici la mari. Cand exista putina saliva din cauza uscaciunii, acestea incep sa-si inmulteasca randurile si sa elibereze compusi de sulf care provoaca respiratia urat mirositoare. De aceea, fii vigilent: trateaza curgerea nasului si a alergiilor la timp.

Stomacul 

Respiratia acra este un semn sigur ca ai probleme cu stomacul. Daca mirosul este insotit de dureri abdominale sau greata este posibil ca gastrita sau un ulcer stomacal sa fie in apropiere. Respiratia acra insoteste bolile asociate cu aciditate scazuta.

Nasul si gatul - intotdeauna impreuna

Amigdalele acumuleaza un aport strategic de resturi alimentare pentru bacterii. In plus, multe boli ale mucoasei nazofaringiene sunt insotite de formarea de puroi, iar acest lucru, de asemenea, nu imbunatateste aroma din gura, ci chiar opusul. Spre surprinderea multor pacienti ORL, de indata ce urmeaza un tratament de succes, respiratia lor este altfel.

Proteze dentare inodore

Desigur, toata lumea stie (sau cel putin presupune) ca igiena precara si bolile orale provoaca un gust acriu puternic. Protezele, in special podurile, necesita o intretinere atenta zilnica: inarmeaza-te cu irigatoare, perii, ata dentara si lupta fara mila cu placa. In caz contrar, nu numai un miros urat va patrunde in viata ta, ci si noi boli ale gingiilor, cauzate, din nou, de inexistenta igienei.

Piercing-uri in locuri absolut interzise

A avea un piercing la limba nu este doar la moda, dar elegant si pe alocuri socant. Insa acest lucru este daunator. Ranile din cavitatea bucala provoaca infectii fungice, care incep imediat sa se inmulteasca activ. O infectie fungica da o acoperire alba, galbuie sau cremoasa pe limba, senzatie de arsura, sensibilitate crescuta la acru si acru si, desigur, halitoza. Deci, inainte de a-ti strapunge limba, gandeste-te daca merita.

Articole din aceeasi categorie