Trebuie sa remarcam ca toate sfaturile de mai jos despre cum sa calmezi un copil care plange, si anume, un bebelus cu varsta cuprinsa intre 0 si sase luni, se refera la acele cazuri in care copilul plange si tipa fara niciun motiv, adica nu are o durere de burta, nu ii este foame, nu este frig si nu are nevoie de schimbarea scutecului. Mai degraba, acestea sunt sfaturi pentru acei parinti obositi si epuizati, in ochii carora se citeste intrebarea: „Cum sa calmez un copil caruia ii place doar sa planga si sa tipe?!”.
Intra in pozitia lui!
Unul dintre cei mai competenti specialisti din lume in domeniul plansului este un medic american, profesor de psihiatrie infantila, medicul pediatru Harvey Karp. De peste 20 de ani, el ii invata pe tinerii parinti modalitati eficiente de a calma rapid un copil care plange. Cartea Dr. Harp despre aceste metode a fost declarata un bestseller neconditionat in segmentul sau. Pe de o parte, aceste metode sunt extrem de simple si sigure:
- infasatul;

- sa-l tii pe parta laterala;
- „zgomot alb” sau suierat;

- leganare ritmica;
- suptul.
Care este esenta acestei tehnici? Ei bine, in cartea sa, Dr. Harvey foloseste termenul controversat „al patrulea trimestru de sarcina” pentru a se referi la nou-nascutii cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 luni.
In aceasta perioada a vietii, bebelusii au mare nevoie de conditii care sa reproduca indeaproape mediul intrauterin al mamei. In astfel de conditii, bebelusii se calmeaza instantaneu, dobandind instinctiv un sentiment de confort si siguranta familiara.
De fapt, pe acest principiu, Dr. Karp si-a construit metode. De exemplu, invelisul strans al unui nou-nascut imita prezenta acestuia in uterul mamei in ultimele etape ale sarcinii, unde bebelusul este deja destul de inghesuit. Pozitia pe o partea este, de asemenea, cea mai familiara pentru el. Sunetele suieratoare sunt cele mai familiare bebelusului, deoarece fiind in pantece, el aude in mod constant respiratia mamei si trecerea fluidelor prin intestinele ei. Bebelusul nenascut se confrunta in mod constant cu miscare monotone (aproape tremuratoare) atunci cand mama sa se misca. Si daca te uiti la ultrasunete, atunci vezi ca incepand cu a 24-a saptamana, fiind in pantecele mamei, bebelusul isi suge reflex degetul mare aproape tot timpul.
Si daca inveti, folosind sfaturile doctorului Karp, sa imiti pentru bebelusul tau toate aceste stari care ii sunt cele mai confortabile in primele luni de viata, atunci nu vei avea probleme cu modul de calmare a copilului.

Cele 5 moduri magice de a-ti calma copilul dupa Harvey Karp.
Metoda 1: infasarea. Desigur, pastrarea unui nou-nascut strans infasurat in scutece nu este indicat. Dar daca bebelusul nu poate adormi mult timp, uneori este suficient doar sa-l inveliti mai strans intr-o cearsaf sau scutec, astfel incat bebelusul sa se calmeze imediat.
Daca bebelusul este adesea anxios si are probleme cu adormirea, ar trebui sa cumperi scutece moderne pe care chiar taticii le pot folosi cu usurinta.
Metoda 2: Pozitia pe lateral. Asezat copilul pe mana sau pe genunchi pe lateral, astfel incat sa para putin coplesit pe stomac. Sustine-i usor capul bebelusului. Aceasta pozitie poate fi utilizata si in cazurile in care copilul sufera de usoare colici.
Metoda 3: Balansare ritmica (agitare). In timp ce tii copilul pe o parte, incepe usor, dar ritmic, sa-l legeni dintr-o parte in alta. Aceasta metoda poate fi combinata imediat cu urmatoarea - cu imitatia sunetelor suieratoare.
Metoda 4: Zgomot alb. Ideea este sa redai sunete suieratoare monotone chiar deasupra urechii bebelusului. Acesta este probabil cel mai neobisnuit dintre toate modurile in care Dr. Karp a menționat ca poti sa calmeze un copil, dar functioneaza excelent.
Metoda 5: Supt. Suzeta este un excelent remediu calmant pentru bebelusul tau. Cu acelasi succes, poti atasa copilul la san sau ii poti da o sticla cu o cantitate mica de lapte.