13.01.2023
Risca sa ramana fara un picior, insa medicii l-au salvat, datorita unei metode noi de tratament, in care este inclusa terapia cu ozon. Afla povestea staretului Manastirii Saharna: „Rezultatul a fost uimitor” - VIDEO

Este cazul lui Adrian Baciu, staretul Manastirii Saharna. Timp de mai bine de jumatate de an, medicii au depus eforturi pentru a-i salva membrul stang de la amputatie. Vindecarea a fost posibila datorita unei abordari medicale noi, care combina tratamentul medicamentos si terapia cu ozon. 

Adrian Baciu, staretul manastirii Saharna, a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip II, in urma cu 16 ani. A urmat un tratament cu pastile antidiabetice, dupa care a trecut pe insulina. De mai bine de un an, insa, patologia a evoluat si i-a afectat piciorul stang. 

Adrian BACIU, STARETUL MANASTIRII SAHARNA: „De alergat la noi este foarte mult pentru ca noua biserica este in constructie, slujbele foarte lungi si au inceput sa se complice starea mea: au aparut 2 umflaturi si dupa aceasta umflaturile s-au inceput a inrosi, au inceput sa curga si de acolo iesea puroi. S-a umflat piciorul pana la genunchi, s-a inrosit tot. Eu nu puteam sa merg, eu mergeam cu o carja, si cineva din ajutorii mei ma duceau de brat.”

Staretul a fost diagnosticat cu picior diabetic, o complicatie frecvent intalnita la pacientii care sufera de diabet zaharat. Vestea cumplita l-a determinat sa caute solutii la diversi specialisti din tara si de peste hotare, insa starea piciorului era atat de grava incat se punea problema unei eventuale amputatii. 

Nicolae BODRUG, PROFESOR UNIVERSITAR: „Pacientul a venit cu febra, dureri esentiale in picior, nu putea sa calce pe picior, se deplasa doar cu ajutorul carjei, dar mai mult decat atat piciorul foarte inflamat, fierbinte, cu toate elementele caracteristicile piciorului diabetic.”

In speranta ca membrul stang poate fi salvat, medicii au decis sa combine tratamentul clasic cu ozonoterapia generala si locala. 

Ecaterina LUCA, MEDIC INTERNIST: „A urmat toata schema de tratament standart conform protocoalelor si i-a fost administrata ozonoterapia sub forma ozonoterapiei generale, prelucrarea zilnica a plagii cu ozon, sacul cu ozon, dupa care pansament chirurgical.” 

Dupa 2 saptamani, piciorul si-a recapatat mobilitatea. Chiar si asa, de 3 ori pe saptamana, barbatul parcuge o distanta de 100 de kilometri pentru a veni la Chisinau, aici unde urmeaza in continuare o terapie de intretinere cu ozon.

Ecaterina LUCA, MEDIC INTERNIST: „Plaga nu era inchisa inca. Noi am drenat, era mult mai bine, procesul inflamator, roseata s-a scazut, dar totusi a avut nevoie de implicare mai departe, de intretinere. Prin urmare a venit la noi ambulatior la sedinte de intretinere. Noi am reusit incetisor prin prelucrare si administrarea ozonoterapiei sa avem o dinamica pozitiva. Mai mult la ultimele sedinte noi am facut si procedura PRP cu ozonoterapie si asta semnificativ mareste rata succesului in tratamentul la strfel de plagi.”

Adrian BACIU, STARETUL MANASTIRII SAHARNA: „La mine s-au incalzit picioarele, ca erau reci tot timpul. Acum fac doar procedurile cu ozon si medicamentele s-au dat toate la o parte.” 

Nicolae BODRUG, PROFESOR UNIVERSITAR: „Rezultatul a fost uimitor. Pacientul se misca fara suportul carjei, este activ, nu il doare nimic si este fericit ca a atins acest nivel de sanatate.” 

Piciorul diabetic reprezinta una dintre cele mai grave urmari in timp ale diabetului zaharat, cu impact direct asupra calitatii vietii pacientului. Conform ultimelor date, la fiecare 20 de secunde, in lume un picior este amputat din cauza diabetului.

Articole din aceeasi categorie