01.05.2021
Salinoterapia - cel mai ecologic tratament al afectiunilor respiratorii! Afla despre beneficii si de ce boli poti scapa daca respiri aerul din saline

De la tratarea unei banale raceli, la cea a astmului, a bronsitelor, a fibrozei chistice, sau intarirea sistemului imunitar, eficacitatea salinoterapiei a fost dovedita in nenumarate randuri. Astfel, din ce in ce mai multa lume incearca sa evite medicamentele si incearca tratamente naturiste, cum ar fi salinoterapia. Afla mai multe din reportajul pregatit de specialistul medical, Cristina Gonta pentru emisiunea iSanatate. 

Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Salinoterapia este considerat cel mai ecologic tratament al afectiunilor respiratorii. Ne aflam in interiorul unei saline artificiale. Peretii salinei sunt tapetati cu sare, plus un aparat special elimina aerosoli salini uscati, niste microparticule care inhalate prin cavitatea bucala si nas ajung pana la nivelul bronhiilor.” 

Aerosolii salini uscati se obtin la un nivel de umiditate extrem de redus cu ajutorul unui aparat special numit halogenerator, care permite micronizarea particulelor pana la 5 microni, valoarea ideala pentru ca ele sa patrunda si in caile repiratorii inferioare.

Galina POPOV, ADMINISTRATOR: Contine doar substante naturale, cum ar fi sarea si nu contine alte substante care ar putea dauna sanatatii. Are un set de beneficii, in primul rand pe langa faptul ca curate filtrul nostru care este plamanul, mai nimerest si in sange si curata in totalitate organismul. Este demonstrat ca tratamentul cu sare este foarte benefic pentru sistemul imunitar. Foarte multe mamici zic ca dupa curele de salinoterapie, copii racesc mai rar sau deloc, iar daca orind o viroza, trec foarte usor peste ea.”

Expunerea la aerosolii salini stimuleaza eliminarea secretiilor de la nivelul bronhiilor, reduce iritatiile si inflamatia si calmeaza tusea. Mai mult decat atat, sarea produce ioni negativi si determina corpul sa produca o cantitate sporita de serotonina. Aceasta substanta chimica este responsabila pentru declansarea starii de bine. In plus, particulele uscate de sare au un efect benefic asupra pielii, datorita capacitatii lor de absorbtie a bacteriilor.

Galina POPOV, ADMINISTRATOR:Salinoterapia este recomandata in afectiunile ORL si cele repiratorii, incepand cu sinusitele, rinitele,otitele, faringitele, si altele.”

Haloterapia are si contraindicatii, printre care amintim tumorile maligne, tuberculoza, abces pulmonar si bolile cardiace sau hipertiroidie. Nu se recomanda terapia cu aerosoli salini femeilor insarcinate, pacientilor cu epilepsie sau alte afectiuni.

Galina POPOV, ADMINISTRATOR: „Este recomnandata atat copiilor incepand cu 6 luni, atat maturilor care nu au contraindicatii. Durata unei sedinte pentru copii este de 20 de minute, peste o zi, iar pentru adulti este de 40 de minute peste o zi. Aparatele permit dozarea sarii, respectiv, stand 20 de minute inhalezi o cantitate echivalenta precum ai sta o zi in mina naturala.”

Salina artificiala are numeroase beneficii comparativ cu cea naturala. Unul dintre ele este costul redus pentru pacient, fiind eliminate cheltuiele pentru transport, masa si cazare. 

Galina POPOV, ADMINISTRATOR: Comparativ cu salinele naturale, salina terapeutica are avantaje. Aici se controleaza microclima din interiorul incaperii si umiditatea. Temperatura nu coboara mai mult de 18 grade, iar umidiatea mao jos de 55%, ceea ce face ca terapia sa fie foarte eficace.” 

Sedintele de haloterapie pot fi individuale si de grup, iar pretul per sesiune variaza intre 70 si 100 de lei. 

Galina POPOV, ADMINISTRATOR: Dupa salina, trebuie numaidecat sa bem apa, pentru ca sarea mai are rolul si de a deshidratata organismul. Dupa sedintele de haloterapie ar putea aparea expectoratii, tusele sau scurgerile nazale.”

Articole din aceeasi categorie