25.11.2021
Stop violentei impotriva femeilor! Ce sa faci ca sa nu cazi in capcanele violentei. Irina Parvan, psihoterapeut: „De regula, violenta fizica este combinata cu violenta sexuala impotriva unei femei”

In contextul Zilei internationale pentru eliminarea violentei impotriva femeilor, Irina Parvan, psihologul si psihoterapeut ne spune care sunt cele mai frecvente tipuri de violenta impotriva femeilor si cum o femeie trebuie sa-si creasca increderea in sine, exclusiv intr-un interviu marca isanatate.protv.md.

Stop violentei impotriva femeilor! Ce sa faci ca sa nu cazi in capcanele violentei. Irina Parvan, psihoterapeut: „De regula, violenta fizica este combinata cu violenta sexuala impotriva unei femei”

„Cele mai frecvente tipuri de violenta impotriva femeilor includ violenta fizica, care afecteaza pana la 95% dintre femei.

In cabinetul meu sunt dezvaluite multe istorii tragice si dramatice ale femeilor care au trecut si trec in continuare prin violenta. Istoriile aceste se invart in jurul comportamentul abuzatorului.

Cum ar fi ca partenerul este gelos si pe deplin detine control asupra actiunilor, dorintelor, asteptarilor, luarii deciziilor unei femei. Barbatul considera ca o femeie este intotdeauna de vina pentru orice situatie dificila si eronata. Dupa fiecare greseala, incepe cautarea vinovatilor. De fapt, barbatul isi controleaza perfect sentimentele, dar le foloseste pentru a manipula femeia,” afirma psihologul.

Asadar, cele mai dificile capcane sunt: 

- „Depinde de tine daca voi fi fericit”. 

- „Sentimentele si starile mele sunt in mainile tale”.

De regula, violenta fizica este combinata cu violenta sexuala impotriva unei femei. Violenta sexuala este savarsirea de acte sexuale impotriva vointei unui partener, precum si constrangerea partenerului in metode inacceptabile, metode de sex.

Cand femeia trebuie sa inteleaga ca are nevoie sa apeleze la un specialist?

Atunci cand la nivel emotional femeia simte ca sufera si trece prin trairi dificile ar fi bine in acel moment sa-si revizuiasca gandurile. Si daca atentia ei se opreste la una din stereotipurile de mai jos cum ar fi:

- divortul este un semn al esecului meu si nereusitei;

- violenta este prezenta in toate familiile (doar toti membrii familiei cauta sa o ascunda);

- familia este destinul unei femei si doar o femeie este responsabila pentru ceea ce se intampla in familie;

- fara mine, el va fi pierdut;

- este necesar sa te sacrifici si sa induri totul de dragul copiilor;

- este imposibil sa gasesti ajutor - nimeni nu are nevoie de problemele altora.

„Asupra acestor ganduri as sugera femeilor sa mediteze. Sunt primele indicii de a apela la un specialist,” spune Irina Parvan.

Pietrele la rinichi – de ce apar si cum le prevenim? Andrei Josan, medic urolog: „Daca au diametrul mai mare decat cel al ureterului, ele pot bloca fluxul urinei din rinichiul respectiv” - VIDEO

Cum ajutati femeile sa depaseasca aceasta problema?

„Consecintele violentei fizice includ nu doar traume fizice, dureri de cap, insomnie, ci si formarea „sindromului femeii batute”. In acest caz, ea se simte slaba, neputincioasa, controlata si crede ca nu este capabila sa-si asume responsabilitatea pentru propria viata. 

Astfel, interventia presupune rezolvarea dificultatilor actuale ale clientului prin crearea conditiilor pentru exprimarea emotiilor puternice si dobandirea unui sentiment de autocontrol. Interventia protectiei psihologice poate schimba imaginea experientei violentei. Foarte des, consecintele traumei reale sunt intarite prin trairea unor situatii de violenta care au avut loc in trecut. Cu toate acestea, in etapa de sprijin psihologic, problemele din trecut pot fi doar indicate, intrucat toate eforturile mele se concentreaza pe starea prezenta a clientului, gandurile si experientele acestuia. In acordarea asistentei psihologice de urgenta in traumatisme acute si stres post-traumatic ma bazez pe terapie non-directive, in care se acorda mai multa atentie factorilor emotionali, aspectelor senzoriale ale situatiei decat celor intelectuale,” a mai adaugat specialistul.

Cat de des femeile apeleaza la un psiholog?

„Adesea, femeile expuse la violenta pe termen lung se obisnuiesc sa-si ascunda durerea de ceilalti.

Dar datorita faptului ca tema actuala este discutata in public larg, zi de zi femeile moderne reusesc sa devina mai constiente, sa-si dezvolte o gandire critica care le ajuta la revizuirea prejudecatilor proprii. Devin mai responsabile privind viata lor care este unica.” 

Cum o femeie trebuie sa-si creasca increderea in sine?

„O femeie abuzata e o femeie infricosata. O stare de frica permanenta prin care trece o femeie supusa unei violente nu-i permite sa-si identifice talentele si resursele ei interioare deoarece psihicul este preocupat de supravietuire. Creierul fiind supus starii de alerta in mod sistematic este preocupat de sarcina fundamentala de a ramane in viata.

Pentru a obtine acea incredere este nevoie de unele conditii. Si este vorba despre o stare de liniste si securitate. Dupa, ar fi posibila dezvoltare abilitatilor care o va ajuta sa-si creasca increderea in sine.”

In concluzie:

Psihologul, Irina Parvan spune ca, din cele mentionate putem constata ca in primul rand este foarte important ca apropiatii unei femei care trece prin violenta sa nu ramana indiferenti fata de experienta dramatica prin care trece. Sa-i ofere un sprijin plin de incurajare de a apela la diversi specialisti. Lucrand cu un psiholog asupra experientelor traumatice, vindecandu-le, totodata identificand resursele ei interioare, toate acestea o pot ajuta la cresterea increderii in sine.

Igiena corecta a zonei intime la femei. Victoria Voloceai, medic obstetrician-ginecolog: „Toaleta unei femei in zona intima ar trebui sa fie limitata doar in zona externa, nu si in interior”, afla mai multe, sambata la iSanatate - VIDEO

Articole din aceeasi categorie