23.09.2021
Te-ai intrebat vreodata de ce mint oamenii? Afla ce putem face si care sunt tipurile de minciuni

Minciuna patologica, cunoscuta si sub numele de mitomanie si pseudologia fantastica, este o tulburare mentala in care persoana se afla in mod obisnuit sau compulsiv.

Te-ai intrebat vreodata de ce mint oamenii? Afla ce putem face si care sunt tipurile de minciuni

Pentru partenerul de viata, copiii sau rudele apropiate, aceasta situatie poate fi dificil de gestionat, mai ales ca mitomanul reactioneaza neasteptat atunci cand este pus in fata adevarului. 

Spre deosebire de a spune o minciuna ocazionala pentru a evita ranirea sentimentelor cuiva sau pentru a scapa de anumite probleme, un mitoman pare sa minta fara niciun motiv aparent.

Minciuna patologica este un simptom al diferitelor tulburari de personalitate, inclusiv tulburari de personalitate antisociale, narcisiste si histrionice. 

In timp ce persoanele cu diverse psihopatii sunt clasificate ca oameni cu putina constiinta sau deloc, sociopatii au o capacitate limitata de a simti empatie si remuscari. Psihopatii pot respecta conventiile sociale atunci cand se potriveste nevoilor lor.

Alte conditii, cum ar fi tulburarea de personalitate la limita, sau border line pot duce, de asemenea, la generarea de minciuni frecvente.

Mitomanii mint pe o baza de rutina fara constiinta si adesea fara motiv. In timp ce persoanele cu un status mental echilibrat mint cu buna stiinta, intr-un scop precis, iar mincinosii de tip narcisic incearca sa isi acopere inactiunea, drama sau inaptitudinea, sociopatii mint pur si simplu pentru a-si crea o realitate diferita.

Tipuri de minciuni

Potrivit lui Sharon Johnson, Associate Professor Emeritus at Oregon State University, pentru a intelege mai bine motivele pentru care oamenii mint, el a impartit minciuna in patru culori diferite astfel:

Minciuna alba sau nevinovata

In acest model, minciunile albe pot avea o motivatie altruista, in timp ce cautam mai intai sa-i ajutam pe ceilalti, chiar si platind un pret pentru incarcarea propriei constiinte. Prin minciuna obtinem totusi, pana la urma, un beneficiu, de exemplu in felul in care ne simtim bine in legatura cu actiunile noastre si in modul in care altii ne lauda sau ne multumesc pentru altruismul nostru.

Minciuna gri

Majoritatea minciunilor pe care le spunem sunt minciuni gri. Ele sunt partial pentru a-i ajuta pe ceilalti si partial pentru a ne ajuta pe noi insine. Pot varia in nuanta de gri, in functie de echilibrul dintre ajutor si rau.

Minciunile gri sunt, aproape prin definitie, greu de clarificat. De exemplu, puteti minti pentru a ajuta un prieten sa iasa din necazuri, apoi sa obtineti beneficiul reciproc al mintii pentru dvs., in timp ce cele care i-au ranit intr-un fel se pierd.

Minciuna neagra

Minciunile negre sunt legate de egoism simplu si dureros. Spunem minciuni negre atunci cand ceilalti nu castiga nimic si singurul scop este fie sa ne scoatem din necazuri (reducand raul impotriva noastra), fie sa castigam ceva pe care ni-l dorim (sporind beneficiile pentru noi insine).

Cele mai grave minciuni negre sunt foarte daunatoare pentru altii. Poate ca cel mai rau nu castiga putin, dar dauneaza mult altora.

Minciuna rosie

Minciunile rosii sunt despre rautate si razbunare. Sunt conduse de motivul de a face rau altora, chiar si in detrimentul ranirii pe sine. Pot fi chiar sculptate in sange.

Cand suntem suparati pe altii, poate din cauza unei lupte indelungate sau in care simtim ca ne-au nedreptatit intr-un fel, simtim un sentiment de tradare si astfel cautam dreptate retributiva, pe care o putem elibera fara sa ne gandim la consecinte.

Ce este de facut?

Cautati sa intelegeti minciunile si motivatia lor. Apoi raspundeti la minciuni in moduri care ii ajuta pe oameni sa spuna adevarul sau sa isi promoveze obiectivele.

Cum sa faci fata unui mincinos patologic

-    Nu-ti pierde cumpatul. Oricat de frustrant ar fi, este important sa nu-ti lasi mania sa te invinga cand te confrunti cu un mincinos pathologic;
-    Asteptati-va la negare si o cascada de alte minciuni conexe;
-    Amintiti-va ca nu este vorba despre voi ci interlocutorul are o problema cu sine;
-    Fiti ingaduitor si adoptati un ton ferm si calm;
-    Nu va angajati in detalii;
-    Sugerati ajutor medical sau consiliere psihologica. 

Cand partenerul te minte si inseala

In aceasta dinamica, partenerul care inseala incearca sa minimizalizeze daunele provocate de eventuala descoperire a comportamentului sau. In multe cazuri nu vorbim de un mincinos patologic, ci posibil de un om care isi construieste un esafodaj de minciuni in contextul relatiilor in care este prins.

Insa, in mod eronat, persoana care inseala crede ca modalitatea de a minimiza daunele si de a preveni pierderea relatiei sale este de a continua sa minta si sa ascunda informatii. De obicei, face acest lucru pentru ca se teme de pierderea relatiei, constinetizand cantitatea de durere si daune pe care le-a provocat si se teme foarte mult de a-ti creste nivelul de angoasa, dezvaluind mai multe informatii. Drept urmare, se ascunde sau minte, sperand ca intreaga poveste nu va fi niciodata descoperita.

Mai mult, din cauza lunilor, anilor sau poate chiar  deceniilor petrecute mintind si manipuland nu numai partnereul, ci si pe sine, instinctul de a minti, ascunde, distrage atentia, rationaliza, minimiza si justifica este atat de puternic, incat o va face adesea mod inconstient. Modelul sau de inselaciune indelungat aduce dupa sine convingerea ca a spune adevarul este cel mai periculos si mai daunator lucru pe care l-ar putea face si ca minciuna si ascunderea sunt calea cea mai sigura.

Astfel ca „se ajunge ca relatiile sa se incheie nu din cauza comportamentelor sexuale, ci din cauza secretelor in curs, a manipularii si a inselaciunii. Partenerii tradati nu pot gasi niciun fel de teren emotional sigur in cadrul relatiei daca sunt inca mintiti, asa ca in cele din urma pot renunta si pune capat relatiei” spune Michelle Mays, autoarea cartilor „The Aftermath of Betrayal” si „When It All Breaks Bad”.

Articole din aceeasi categorie