29.10.2023
„Timpul este creier” – semnele unui accident vascular cerebral! Afla de la medicul neurolog, Pavel Gavriliuc care sunt simptomele si cat de importante sunt primele minute - VIDEO

Peste 10 000 de moldoveni sufera anual un atac cerebral. Recunoasterea rapida a simptomelor si tratamentul in primele 3 ore sunt cruciale. Afla cum poti recunoaste un AVC si cum poti ajuta.

Accidentele cerebrale vasculare sunt o problema majora la nivel mondial. Ele ocupa locul 3 privind rata mortalitatii si locul 2    printre afectiunile ce provoaca dizabilitati semnificative.

Pavel GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Accidentul vascular cerebral prezinta o maladie in care are loc sau ocluzia unui vas care duce sange si oxigen spre creier, sau este cauzat de ruptura unui vas, care duce la scurgerea de sange intr-o anumita zona a creierului. In dependenta de teritoriul arterial, de care vas este afectat vor duce la un anumit grad de deficit neurologic la pacientii nostri.”

Accidentele vasculare cerebrale pot fi ischemice si hemoragice. Cele ischemice survin cand fluxul de sange catre o parte a creierului este blocat sau redus din cauza unei obstructii intr-un vas de sange, fie din cauza unui tromb, fie datorita unor depuneri de grasimi.

Pavel GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Daca este vorba despre AVC hemoragic este un rezultat a hipertensiunii arteriale vasele nu mai fac fata efectelor hemodinamice si se rupe peretele vascular, care si duce la o scurgere de sange intr-o zona a creierului.”

Cum ne ridicam nivelul de energie? Roman Kostiucik, health coach: „Oamenii nu au energie fiindca nu stiu ce vor de la viata” - VIDEO

Exista factori de risc modificabili si nemodificabili ca: inaintarea in varsta si sexul masculin. Din factorii de risc pe care ii putem modifica fac parte hipertensiunea arteriala si dislipidemiile, care la randul lor provoaca ateroscleroza.

Pavel GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Alti factori de risc modificabili ar fi diabetul zaharat, patologiile cardiace, una din cele mai importante sunt dereglarile de ritm cardiac, si anume fibrilatia atriala. Fumatul, consumul de alcool, obezitatea si modul sedentar de viata. Daca noi am recunoaste factorii de risc, care sunt ei si am interveni la timp, timpuriu, atunci noi am putea preveni aproximativ 95% din AVC.”

Preventia unui AVC consta in controlul factorilor de risc, fie prin tratament medicamentos fie prin dieta.

Ziua Mondiala a Judo-ului! Afla povestea liderului mondial, Denis Vieru, unul dintre cei mai tehnici judocani la nivel national - VIDEO

Pavel GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Noi recomandam o dieta mediteraneana, cu un continut crescut de legume si fructe, si unde este posibil de a substitui carnea rosie cu carnea de pui sau iepure.”

Abandonarea deprinderilor nocive, controlul consumului de sare, dar si gestionarea obezitatii la fel pot preveni aparitia unui AVC.

Pavel GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Principala recomandare este de a recunoaste semnele. Cu cat mai repede noi intervenim, cu atat mai multe celule nervoase noi putem salva. Daca sa lasam un AVC sa finiseze pana la capat, atunci creierul unui pacient care a suportat un AVC, imbatraneste cu 36 de ani.”

„Corpul nostru vorbeste cu noi zilnic si noi trebuie sa-l auzim”! Medicul nutritionist, Zoia Iliusina a dezvaluit ce sta la baza sanatatii noastre - VIDEO

Recunoasterea semnelor tine nu doar de personalul medical dar si de populatie, mai ales de persoanele care au rude ce prezinta unul din factorii de risc.

Pavel GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Sunt dezvoltate mai multe scale, cea mai raspandita in toata lumea este FAST, care din engleza inseamna rapid. F din FAST inseamna face asymmetri, sau asimetria fetei. Litera A – arm weakness, aparitia slabiciunii sau la nivelul mainii sau la nivelul piciorului. S - sau speech disturbances, dereglarile de vorbire. Rugam pacientul sa repete o fraza dupa noi, si aici putem observa fie ca persoana nu ne-a inteles, sau el nu poate repeta, din cauza ca nu gaseste cuvintele. Si ultima T- time, time to call the ambulance, este timpul de a chema ambulanta.”

SCALA FAST
F – ASIMETRIA FETEI
A – SLABICIUNE A MAINII SAU PICIORULUI
S – DEREGLARI DE VORBIRE
T – CHEAMA AMBULANTA

Exista si o alta scala, care ar fi mai usor de memorizat.

Pavel GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Cuvantul ATAC cerebral, unde A – asimetria fetei, T – tulburari de vorbire, A – aparitia slabiciunii si C – chemati ambulanta.”

A – ASIMETRIA FETEI
T – TULBURARI DE VORBIRE
A – APARITIA SLABICIUNII
C – CHEAMA AMBULANTA

In cazul depistarii macar a unuia dintre aceste 3 semne trebuie sa apelezi imediat la 112, pentru ca persoana sa fie ajutata cat mai curand posibil.

Pavel GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Nu putem doar in baza clinica sa punem diagnosticul, avem nevoie de computer-tomografia cerebrala, pentru ca deja in dependenta daca este un AVC ischemic sau daca este unul hemoragic, terapiile vor fi total diferite. In algoritmul nostru de diagnostic numaidecat este ultrasonografia doppler a vaselor carotide si a vaselor intracraniene.”

Tratamentul este diferit pentru fiecare tip de AVC, la moment in Republica Moldova exista aceeasi tactica ca si in tarile inalt dezvoltate, dar ca rata succesului sa fie mai mare, e necesar sa se intervina cat mai devreme posibil.

Pavel GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „O alta parte din pacienti raman totusi cu un deficit destul de mare si au nevoie de ingrijiri suplimentare. Reabilitarea pacientilor cu AVC, de obicei se initiaza chiar dupa primele 24 ore. Cu cat mai devreme se incepe tratamentul de neuroreabilitare cu atat mai bune sunt sansele pacientului pentru a se restabili.”

Evolutia spirituala a Oliei Tira! Ce drum a parcurs interpreta pentru a se regasi si a evolua - VIDEO

Reabilitarea este una individuala si depinde de gradul afectarii creierului. Nu uita, „Timpul este creier” de aceea este important sa memorizezi semnele si sa actionezi la timp.

Articole din aceeasi categorie