17.06.2021
„Ucigasii tacuti” din casa: Un burete de spalat vase din bucatarie poate fi de 200.000 de ori mai murdar decat scaunul de toaleta. Cinci obiecte care iti distrug zilnic sanatatea

Iti amintesti ce spuneau parintii cand erai mic? Sa nu stai prea aproape de televizor, deoarece este foarte radiat! In anii 90' acesta era probabil cel mai periculos lucru din casa. Dar acum, oriunde te uiti, totul prezinta o amenintare latenta. Astazi, unele lucruri sunt cu adevarat periculoase pentru sanatate. Mai jos afla despre lucrurile neevidente din casa ta care iti pot submina sanatatea.

„Ucigasii tacuti” din casa: Un burete de spalat vase din bucatarie poate fi de 200.000 de ori mai murdar decat scaunul de toaleta. Cinci obiecte care iti distrug zilnic sanatatea

Covoare

Care este pericolul:

Din pacate, covoarele din tesaturi naturale nu se prea gasesc in apartamentele moderne, majoritatea persoanelor cumpara altele similare din materiale sintetice, iar acesta, potrivit expertilor, este un adevarat „colector de praf” de tot felul de agenti cancerigeni, precum p-diclorobenzen, benzen, acril si alte substante chimice. Acestea provoaca leziuni ale nervilor, halucinatii si exacerbarea afectiunilor respiratorii. In plus, majoritatea covoarelor noi sunt tratate cu culori artificiale, agenti de indepartare a petelor si agenti de indepartare a petelor care contin substante chimice toxice. Acoperirile ignifuge sunt deosebit de periculoase. Volatilele care se „evapora” de pe covor sunt depuse in plamani si pot duce la alergii sau umflaturi.

Covorul nu este mai putin periculos pentru sanatate. Datorita atasarii permanente a pardoselii pe podea, este imposibil sa cureti si sa indepartezi acarienii de praf (patogeni de astm) care se acumuleaza dedesubt. De fapt, traiesti constant pe o „mare bomba purtata de capuse” la care corpul poate reactiona in moduri diferite. Si daca sunt copii in casa?

Ce poti face:

Daca alegi un covor artificial, incerca sa-l curati cel putin o data la sase luni si scuturati-l la fiecare doua saptamani. Covorul, la fel ca in fiecare vineri, trebuie sa fie ventilat. Atunci cand cumperi o pardoseala, merita sa iei in considerare faptul ca cu cat este mai mare inaltimea gramezii, cu atat este mai dificil sa ai grija de produs. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care sufera de alergii: praful care se acumuleaza in gramada poate provoca exacerbari ale bolii.

Recipientele pentru alimente

Care este pericolul:

De la sine, recipientele pentru alimente nu sunt periculoase, desi ftalatii sau plastifiantii din care sunt fabricati nu iti vor aduce sanatate. Faptul este ca bisfenolul A incepe sa patrunda in alimente atunci cand alimentele sunt incalzite in cuptorul cu microunde si, la fel ca orice concentrat daunator, poate deveni distructiv. Se acumuleaza treptat in corp si poate „trage” exacerbarea oricarei boli. Important! Prezenta bisfenolului este indicata pe ambalaj cu numarul 7 intr-un triunghi.

Un alt lucru daunator este ca stirenul este utilizat pentru producerea de polistiren, il gasesti cu numarul 6 din triunghi. De obicei, se foloseste la realizarea de substraturi pentru fructe si carne, cupe pentru iaurt. In viata obisnuita, stirenul este sigur, atata timp cat nu puneti ambalajul acestuia in cuptorul cu microunde. Apropo, stirenul loveste foarte greu ficatul si sistemul de reproducere uman.

Ce poti face:

Daca este posibil, treci la recipiente din sticla si ceramica sau opteaza pentru recipiente din polietilena sau polipropilena. Ei bine, daca te decizi sa incalzesti mancarea, este mai bine sa o pui pe o farfurie.

Vase de teflon

Care este pericolul:

La temperaturi ridicate, politetrafluoretilena respinge grasimile, apa si elibereaza gaze toxice. Studiile pe animale au aratat deja ca politetrafluoretilena cauzeaza cancer, leziuni hepatice si leziuni autoimune.

Ce poti face:

Alege otelul inoxidabil sau fonta. Daca nu esti gata sa renunti la vasele de teflon, atunci cand le utilizezi, nu utiliza un cutit sau furculita, altfel acoperirea se poate deteriora. Astfel de vase trebuie spalate in apa calda cu un burete moale.

Perdeaua de dus

Care este pericolul:

Ai observat vreodata mirosul ciudat al noii perdele de dus? Asadar, fa cunostinta! Este clorura de polivinil, o substanta care poate irita tractul respirator, poate afecta sistemul nervos central, ficatul si rinichii si, de asemenea, provoca greata, dureri de cap si pierderea coordonarii. Acest lucru a fost afirmat de ecologi si medici din Canada si Statele Unite, care au studiat proprietatile PVC-ului. Substanta este deosebit de toxica atunci cand ajunge apa fierbinte pe ea, poate elibera multi compusi volatili care se instaleaza rapid in plamanii nostri.

Ce poti face:

Alegeti perdelele din plastic netoxic (PEVA) sau materialele naturale - bumbac, bambus, fibra de canepa si altele.

Bureti de spalat vase

Care este pericolul:

Buretii de spalat vase sunt o adevarata statiune, aproape ca Maldive pentru multe bacterii. Un burete de spalat vase din bucatarie poate fi de 200.000 de ori mai murdar decat scaunul de toaleta si poate contine mai mult de 362 de tipuri de bacterii care provoaca boli infectioase grave. 77% dintre buretii de bucatarie contin bacterii coliforme, ducand la tulburari intestinale acute, iar 18% dintre bureti contin bacterii stafilococice. Alti 88%, la o saptamana dupa inceperea utilizarii, incep sa se inmulteasca pe ei insisi ciuperci si mucegai. Groaza? Ce alta!

Ce poti face:

Buretele de spalat vase are o durata de viata de o saptamana. Nu incercati sa-l speli sau sa gasesti o alta viata mai fericita pentru el, cum ar fi curatarea baii. Au trecut sapte zile? Buretele merge la cosul de gunoi.

Articole din aceeasi categorie