02.11.2020
Ziua sanatoasa incepe de dimineata! Irina Ghiliova, nutritionist: „Toamna si iarna, dejunul trebuie sa fie cald.”

Dimineata reprezinta cel mai important moment al zilei, si asta pentru ca felul in care va decurge perioada matinala va influenta toate activitatile pe care ti le-ai propus pe parcursul zilei.

Citeste si :  Reteta inedita de budinca din avocado, care este unul din cele mai bune fructe pentru sanatate si frumusete

Irina GHILIOVA, NUTRITIONIST: „Dimineata este momentul cand organismul nostru se trezeste si, astfel, felul in care o petrecem va influenta cum va decurge ziua noastra.”

Inainte sa consumi orice, chiar si sa bei apa sau te speli pe dinti, este recomandat sa faci procedura de oil pulling. Aceasta este o tehnica de igienizare a gurii cu ajutorul uleiului – asa cum ii spune si numele. Procedura de oil-pulling este folosita de secole in medicina ayurvedica si este una foarte simpla: trebuie sa iti clatesti gura cu ulei timp de cateva minute.

Mestecatul uleiului este un stravechi remediu ayurvedic pentru purificarea cavitatii bucale si intarirea dintilor si a gingiilor; se folosesc uleiuri virgine, presate la rece, de susan, cocos, floarea-soarelui sau masline.

Cum procedam?

Dimineata, pe nemancate si inainte de periajul dentar, mestecam echivalentul unei linguri mari de ulei extravirgin, plimbandu-l prin gura timp de la 5 pana la 20 de minute.  

Uleiul isi va modifica culoarea si consistenta, devenind un lichid albicios pe care il scuipam la sfarsitul procedurii.

Irina GHILIOVA, NUTRITIONIST: „Ea a venit la noi din ayurveda, clatirea cavitatii bucale cu ulei. Cel mai bun ulei pe care il putem alege este unul natural, presat la rece, din cocos. Prin miscarile pe care le facem, activizam muschii mandibulei, scoatem toxinele, uleiul de cocos are proprietati anti bacteriene, anti ciuperci, scoatem toxinele din cavitatea bucala. Pentru ca digestia incepe anume in gura, trebuie sa avem grija in ce stare este gura.”

Clatirea gurii cu ulei te va ajuta sa scapi de bacterii, ciuperci si alte microorganisme care pot afecta dintii, gura, gingiile si gatul si este si o practica buna pentru procesul de detoxifiere al organismului.

Irina GHILIOVA, NUTRITIONIST: „Pur si simplu plimbam uleiul in gura, de parca ne-am clati gura. Atat cat e posibil, incepeti cu cateva minute, ajungeti la 5 min, exista recomandari ca e bine pana la 20 de minute, dar asta este pentru avansati.”

Dupa asta trebuie neaparat sa spalam dintii cu pasta si apoi putem bea un pahar de apa calduta. Consumata imediat dupa ce ne trezim, apa poate face minuni pentru organism. Din fericire, din ce in ce mai multe persoane isi incep ziua anume astfel.

Tatiana KOBERIDZE: „Dimineata mea incepe cu un pahar de apa, apoi ascult muzica placuta, fac gimnastica si mananc un dejun sanatos.”

Prezenta toxinelor in organism poate duce la o imbatranire mai rapida, acest lucru marind predispozitia la nenumarate boli. Nutritionistul spune ca apa calda poate ajuta la curatarea corpului de toxine, reparand celulele si crescand elasticitatea pielii.

Veronica VIZANT: „Incep dimineata cu un pahar de apa, cu lamaie neaparat, apa sa fie un pic calduta, apoi un pic mai tarziu pot sa beau o cafea.”

Apa calda relaxeaza muschii stomacului si ajuta la ameliorarea durerii, inclusiv cea menstruala.

Victoria MOSCALU: „Incep ziua cu un pahar de apa, apa calda, fara nimic, fara lamaie, fara diferite adaosuri. Am o reteta – se numeste “beauty water”, fac din cand o cura cu ea.  “Beauty water” consta in: lamaie, miere, suc de aloe, oleaca de turmeric.”

Un alt truc benefic pentru sanatate este sa consumi dimineata, cu aproximativ jumatate de ora inainte de mic dejun, un smoothie sau un suc din legume.

Bautura cunoscuta sub numele de smoothie este un lichid cu o consistenta cremoasa, obtinuta prin amestecarea intr-un blender a fructelor crude sau/si legumelor crude cu apa, gheata, produse lactate, seminte, fructe uscate, fructe oleaginoase, zahar, miere sau alti indulcitori.

Tatiana STEREA: „Dimineata incep cu apa plata, dupa care consum un smoothie verde cu frunze verzi: kale, patrunjel, frunze de salata, cu putina apa si mai adaug grasimi sanatoase cum ar fi un avocado sau ulei de cocos, sau ulei in, seminte de chia, seminte de canepa, seminte de in si poate si un kiwi, dar putine fructe. Un castravete ar fi foarte bine sa adaugam pentru ca hidrateaza si e bine pentru fata. E important sa nu-l bem, dar sa-l rugumam, ca organismul sa-l perceapa ca o masa.”

Dupa asta, peste cateva minute se poate consuma micul dejun, despre care se spune ca ar fi masa principala a zilei.

Citeste si :  Emisiunea iSanatate cu Vlada Mardari, din 31.10.2020

In primul rand, de la micul dejun nu trebuie sa lipseasca proteinele si fibrele. O sursa buna de proteine pot fi diferite tipuri de carne slaba (pui sau peste fiert), ouale, leguminoasele (mazare, fasole, soia), oleaginoasele (nuci, alune, arahide, caju, seminte de floarea soarelui) si lactatele. Pentru fibre, aveti de ales dintr-o gama variata de alimente: cereale integrale, legume, leguminoase si fructe.

Irina GHILIOVA, NUTRITIONIST: „Recomandarile pentru un mic dejun perfect depind de anotimp. Daca e vara ne putem permite dejunuri mai haotice, putem consuma fructe, pomusoare, smoothie, sucuri din legume.”

Micul dejun contribuie la stimularea si accelerarea metabolismului, si, prin urmare, stimuleaza arderea de calorii mai degraba decat stocarea lor.

Irina GHILIOVA, NUTRITIONIST: „Toamna si iarna, dejunul trebuie sa fie cald, cu uleiuri, cu condimente cum ar fi turmeric sau ghimbir uscat, pentru ca sa nu racim. Dejunul poate fi mai consistent, asta va ajuta sistemul imunitar.”

Mai exista si alte ritualuri benefice, care se recomanda sa fie facute chiar de dimineata.  

Irina GHILIOVA, NUTRITIONIST: „Din ceea ce recomand eu la cursurile mele, un ritual recomandat este masajul cu peria uscata, care va activiza drenajul limfatic si va da o stare de bine imediat dupa trezire.”

Pielea este cel mai mare organ al nostru de eliminare a toxinelor. O treime din toxinele corpului nostru sunt eliminate prin piele si dry brushing-ul ajuta la indepartarea celulelor moarte si la deblocarea porilor, care pot elimina astfel toxinele care „isi asteptau randul” pentru a fi evacuate.

Inainte sa intri in dus este foarte bine sa iti faci procedura de “dry brushing” - un masaj cu o perie aspra, pentru a ajuta drenajul limfatic. Trebuie sa incepi cu picioarele si sa te misti in sus, catre inima, pentru a ajuta la circulatia limfei.

Ce beneficii are dry brushing-ul?

- Ajuta la indepartarea celulelor moarte intr-o masura mai mare decat scrub-ul facut sub dus;

- Stimuleaza sistemul limfatic, care are un rol foarte important in indepartarea toxinelor din organism;

- Ajuta la reducerea celulitei, care nu este nimic altceva decat toxine acumulate in stratul de grasime, pe care corpul le elimina foarte greu.;

- Elibereaza porii care pot astfel sa elimine toxine, dar si sa absoarba mai multi nutrienti sau sa produca mai bine vitamina D;

- Ajuta la reducerea stresului, deci a hormonului numit cortizol, daca acesta este in exces in organism.  

Apoi, daca te simti confortabil, ai putea face un dus cu apa de contrast, alternand jetul de apa calda cu cel de apa rece.

Practica dusului rece se inscrie in traditiile mai multor tari, precum Finlanda, Rusia, Tailanda, Coreea sau Japonia, fiind insotita de mai multe beneficii confirmate de catre expertii medicali.

De la arderea mai rapida a grasimilor si pana la imbunatatirea circulatiei sanguine, efectele pozitive ale dusurilor cu apa rece sunt nenumarate.

Tot pentru a activiza sistemul limfatic este bine sa faci niste mici sarituri, doar atat cat sa-ti desprinzi calcaiele de pe podea. Poti face o suta de sarituri si deja te vei simti cu mai multa energie. Daca ai timp, ai putea face si niste miscari de gimnastica sau stretching. Pentru cei care isi doresc o burtica plata si reliefata, ar putea face si asa zisele miscari vacuum, care vor tonifia muschii abdominali.

Sistemul limfatic joaca un rol important in protejarea organismului impotriva amenintarilor de boala, cum ar fi infectiile si celulele canceroase, si in acelasi timp contribuie la mentinerea echilibrului hemodinamic al corpului.  

Totusi, pe langa ritualurile de sanatate si frumusete, nu uita ca cel mai bun mod de a-ti incepe ziua este sa iti faci un plan al activitatilor pe care le vei face, sa zambesti si te gandesti la bine, astfel, ziua va fi cu siguranta una de succes!

Citeste si :  Tatiana Sterea, autoarea unei carti culinare, iti propune astazi 3 retete pentru mic dejun care, pe langa faptul ca sunt sanatoase, iti vor da nutrienti, energie si te vor mentine satul

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie