Cafeina ajuta la eliminarea somnolentei si senzatiei de oboseala, dar trebuie consumata cu masura. Cafeaua, diverse sortimente de ceaiuri, ciocolata, toate acestea sunt surse de cafeina. Daca facem excese, ne putem confrunta cu anxietate, tremuraturi, migrene, batai anormale ale inimii, tulburari de somn sau probleme digestive. De asemenea, trebuie sa avem mare grija la cantitatea de cafeina sau chiar sa o evitam daca luam anumite pastile (antidepresive, miorelaxante).
Boabele prajite de naut sunt un excelent inlocuitor de cafea, fiind folosite in acest scop inca din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Gustul este asemanator cu al cafelei clasice si beneficiile nu sunt deloc de ignorat. Consumul de cafea cu naut este indicat inclusiv copiilor sau tinerilor, datorita efectelor sale energizante si digestive. Nautul este bogat in proteine si fibre, atat de importante pentru digestie, dar nu numai.

Beneficii cafea cu naut
Consumul de cafea cu naut are urmatoarele efecte benefice asupra organismului:
- ajuta la reglarea tensiunii arteriale;
- este o sursa excelenta de fibre, benefice in procesul de slabire, dar si pentru pacientii diabetici, deoarece tin sub control glicemia;
- sustine sanatatea inimii, datorita potasiului, vitaminelor, fierului, magneziului si seleniului din compozitie;
- regleaza nivelul de colesterol „rau” din sange;
- are efect energizant natural;
- imbunatateste digestia;
- sprijina buna functionare a sistemului nervos.
Cum se prepara cafeaua cu naut
Cafeaua cu naut este foarte usor de preparat. Speli boabele de naut, le usuci, le lasi la cuptor sau le tragi la tigaie pana se rumenesc, apoi le lasi sa se raceasca bine, dupa care le treci prin rasnita de cafea.
Poti face cafea cu naut rece, la filtru sau la ibric, in functie de preferinte. In video de mai jos poti vedea 3 retete de cafea cu naut delicioase.
Daca vrei sa obtii si spuma, poti adauga un praf de bicarbonat de sodiu in cafea. Iar pentru un plus de aroma, presara putina scortisoara pe deasupra. Poti indulci cafeaua cu zahar, dar si cu sirop de agave sau sirop de artar.