Cele mai bune variante la cura de slabire sunt oul fiert, posat si cel la cuptor.
Da, poti gati oul si la cuptor! Sparge un ou intr-o rondela de ardei gras pusa intr-o tava acoperita cu hartie pergament si lasa la cuptor pret de 15-20 de minute sau pana cand se incheaga bine albusul.
Afla cate calorii are un ou in functie de marimea sa si de modul in care alegi sa il gatesti.
Cate calorii are un ou fiert versus un ou ochi prajit in ulei
Un ou fiert are un numar diferit de calorii, in functie de cat de mare este oul, astfel:
- un ou mic de 28 de grame de 54 de calorii;
- un ou mediu de 44 de grame are 63 de calorii;
- un ou mare de 50 de grame are 72 de calorii;
- un nou foarte mare de 56 de grame are 80 de calorii.
15 semne ca ai artere infundate cu colesterol - simptome care trebuie sa te trimita urgent la medic
Cate calorii are omleta din doua oua?
Din nou, raspunsul nu este unul standard, pentru ca multi dintre noi alegem sa adaugam in omleta diverse ingrediente care „ajuta” la cresterea numarului caloriilor.
In cazul unei omlete simple din 2 oua, fara sa folosesti ulei (da, se poate, daca folosesti o tigaie antiaderenta), numarul caloriilor variaza in functie de marimea oualor. Daca vorbim despre 2 oua mari, de 50 de grame fiecare, asta inseamna un total de 144 de calorii.
In schimb, daca vorbim despre o omleta „imbunatatita” cu 20 de grame de branza cheddar rasa, se ajunge la un total de aproximativ 230 de calorii.
Iar daca adaugam pe langa branza si cateva bucatele de bacon, numarul caloriilor trece lejer de 300.
In schimb, omleta cu legume (ciuperci, rosii, ceapa) abia daca ajunge, orientativ, la 200 de calorii.
Cate calorii are galbenusul si cate albusul?
Pentru ca tot mai multe persoane aleg sa dea deoparte galbenusul pe motiv ca ar creste colesterolul – lucru complet fals, ouale cresc de fapt colesterolul „bun” HDL din sange, nu pe cel „rau” LDL –, elucidam acum si misterul caloriilor din galbenus versus albus. Pentru ca, da, numarul caloriilor difera.
Galbenusul unui ou mare are 55 de calorii, pe cand albusul, 16-17. Deci daca vreti sa va numarati caloriile cand sunteti la slabit, poate fi o idee buna sa faceti omleta doar din albusuri.
Dar nu va recomandam sa faceti asta, pentru ca pierdeti o sursa pretioasa de vitamina B12 si seleniu, substante nutritive care se gasesc in galbenus.
Mai bine scoateti o gustare nesanatoasa din peisaj, decat sa dati deoparte un aliment atat de sanatos, adica oul in intregul sau.
Ce beneficii are consumul de oua
Oul furnizeaza toti aminoacizii esentiali de care are nevoie organismul. Este o sursa excelenta de proteine de calitate, minerale (fier, seleniu, fosfor, calciu, zinc), vitamine (A, B2, B6, B9, B12, D, E, K) si grasimi sanatoase (acizi grasi Omega 3).
Oul contine cea mai buna proteina pe care o poti gasi in natura, respectiv albumina. Toate celelalte tipuri de proteine se raporteaza la aceasta, in primul rand pentru ca are o valoare biologica ridicata (se asimileaza usor) si, in al doilea rand, contine toti aminoacizii de care corpul nostru are nevoie, in cantitatile perfecte. Ouale sunt foarte importante in alimentatia unui sportiv, dar nu trebuie sa lipseasca nici din meniul persoanelor active.
In schimb, ouale nu contin glucide si nici fibre, motiv pentru care este indicat sa le consumam alaturi de legume. O jumatate de ardei gras, o rosie, doua ridichi, un castravete, ceapa verde, orice va place!
In plus, oul are un indice glicemic foarte scazut, deci este recomandat fara probleme si pacientilor cu diabet.
Astfel, nu e de mirare de ce toti nutritionistii recomanda la unison consumul de oua la dieta, dar si ca parte a unui stil de viata sanatos. Ouale sunt hranitoare, satioase si accesibile, putand fi gatite in fel si chip – dar cu atentie la adaosurile nesanatoase!