28.03.2022
De ce este bine sa consumi leurda. Avantajele importante ale plantei pentru sanatate

Cu beneficii pentru inima si digestie, leurda a atras atentia fitoterapeutilor si pentru multe alte efecte pozitive pentru sanatate.

De ce este bine sa consumi leurda. Avantajele importante ale plantei pentru sanatate

Planta din familia usturoiului, leurda este mai bogata in principii active decat acesta. In trecut, planta era consumata pentru intarirea organismului si pentru curatarea corpului de toxine.

Iti doresti sa scapi de acnee? Afla de la esteticiana, Cristina Reaboi, totul despre procedura IPL, dar si care sunt contraindicatiile: „Efectul laserului este bactericid - distruge bacteriile si regleaza secretia de sebum” - VIDEO

Leurda are actiune depurativa, hipotensoare, antiseptica si hipoglicemianta, fiind indicata in tratamentul naturist al bolilor cardiovasculare, in diaree si contra viermilor intestinali. Remediile cu leurda sunt de ajutor si celor cu hipertensiune, artrita, reumatism si balonare. Cercetarile au aratat ca substantele din leurda sunt de folos si pentru prevenirea cancerului si a aterosclerozei.

Cum o consumi

Bulbii de leurda intra in componenta tincturilor, siropurilor, decocturilor si cataplasmelor. Contra viermilor intestinali, pot fi consumati in lapte, zdrobiti, acest remediu fiind indicat si pentru echilibrarea florei intestinale. In insomnie, bulbii se pot consuma ca atare.
Ceaiul obtinut din 10 g de frunze tocate, lasat la infuzat o jumatate de ora in 250 ml de apa fiarta, este recomandat pentru scaderea tensiunii, a colesterolului „rau” si pentru curatarea sangelui de toxine. Frunzele proaspete sunt indicate in diaree.

Cum sa-ti iasa mancarea aromata si gustoasa? Nutritionista, Anastasia Silivestru, iti arata 3 retete de marinade delicioase pentru carne, creveti si somon - VIDEO

Esenta de leurda este de ajutor in reumatism (se maseaza zona dureroasa). Aceasta se prepara din 30 g de bulb zdrobit, care se lasa la macerat in 250 ml de otet, 10 zile. Capsulele din planta sunt indicate pentru usurarea digestiei, pentru scaderea tensiunii si pentru stimularea circulatiei sangelui.

Leurda este o planta care creste in special in padurile de foioase, fiind cunoscuta mai ales ca usturoi salbatic. De la leurda se consuma frunzele, imediat dupa ce acestea rasar, si pana la perioada infloririi, moment dupa care devin toxice, dar si bulbul (radacina), care se recolteaza abia catre toamna.

Ea se deosebeste usor de alte plante prin forma de lance a frunzelor si prin mirosul specific foarte asemanator cu al usturoiului, dar cu gustul usor iute. Acestea vor deveni mai puternice dupa ce vom freca intre degete frunzele verzi. Leurda se foloseste in bucatarie, la prepararea salatelor, este un bun condiment pentru diverse paste, ciorbe, cartofi, peste, fructe de mare, sosuri.

Articole din aceeasi categorie