12.05.2024
De la nuci și linte, până la spanac și măsline! Ele sunt substanțele care mențin și îmbunătățesc funcțiile organelor digestive - VIDEO

Alimentația echilibrată este esențială pentru buna funcționare a sistemului digestiv. Află care sunt substanțele care mențin și îmbunătățesc funcțiile organelor digestive.

Adoptarea unei alimentații sănătoase și a unui stil de viață activ reprezintă o componentă crucială pentru menținerea sănătății sistemului digestiv. Iată câteva recomandări referitoare la produsele pe care ar trebui să le incluzi în alimentația ta pentru a îmbunătăți și susține sănătatea fiecărui organ digestiv.

SĂNĂTATEA STOMACULUI

Se optează preponderent pentru alimente ușor de digerat, preparate la aburi sau coapte, cum ar fi carnea de pasăre, iepurele, peștele și legumele. Ghimbirul și menta se consideră plante miraculoase pentru stomac, deoarece au efecte calmante asupra stomacului și pot ajuta la diminuarea senzațiilor de greață și vomă. Aceleași efecte se atribuie și scorțișoarei, cimbrului și salviei.

Produsele bogate în acizi grași omega-3 cum ar fi: nucile, semințele de in, uleiul de măsline și peștele gras, reduc inflamația și protejează mucoasa gastrică.

Alte categorii de produse ar fi alimentele bogate în fibre ca: cerealele integrale, legumele și fructele, dar și produsele ce conțin probiotice cum ar fi: iaurtul, chefirul, pot ameliora digestia și reduc riscul bolilor digestive.

SĂNĂTATEA INTESTINULUI

Ca și în cazul stomacului, produsele fermentate și bogate în fibre sunt binevenite pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal.

Un aliment minunat pentru sănătatea intestinală este lintea. Aceasta facilitează absorbţia nutrienţilor din alimente, cum ar fi magneziul, calciul, zincul sau fierul. De asemenea, ajută la combaterea infecţiilor şi la menținerea unei digestii sănătoase.

Merele, perele și avocado, sunt fructele care la fel contribuie la sănătatea intestinală, prin eliminarea și curățarea tractului intestinal, datorită conținutului ridicat de fibre.

Și semințele de in și chia merită a fi consumate. Ambele semințe sunt bogate în acizi grași Omega 3, cunoscuți pentru capacitatea lor de a reduce inflamația. De asemenea, aceste semințe conțin fibre care îmbunătățesc digestia.

Alimentele bogate în clorofilă precum fructele și legumele verzi, au capacitatea de a curăța colonul și de a menține sănătatea sistemului digestiv. Suplimentarea cu clorofilă în formă lichidă este o altă modalitate de a stimula absorbția de nutrienți esențiali pentru sănătatea maximă a colonului.

SĂNĂTATEA PANCREASULUI

Deoarece pancreasul este cel responsabil de secreția glucagonului și insulinei, se pune accent pe produse care vor contribui la menținerea nivelului de zahăr în sânge. Din acest grup fac parte cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, dar și fructele cu indice glicemic scăzut, precum fructele de pădure, nectarinele și piersicii.

Produsele din soia pot fi, de asemenea, o alternativă sănătoasă la carne, care poate suprasolicita pancreasul.

Ghimbirul, scorțișoara, rădăcina de lemn dulce, dar și suplimentele cu vitaminele B12, C, A, E, seleniu și magneziu, contribuie la o bună funcționarea a pancreasului.

SĂNĂTATEA FICATULUI

Una din principalele funcții ale ficatului este detoxifierea, din acest motiv este important să introducem în alimentație produsele care sprijină eliminarea toxinelor și activarea enzimelor responsabile de detoxifierea ficatului. Aici pot fi enumerate: legumele cu frunze verzi, avocado, turmericul, dar și usturoiul. Pe lângă activarea enzimelor, usturoiul conține alicină și seleniu, care îmbunătățesc funcția ficatului.
De asemenea, leguminoasele, nucile și peștele gras sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce grăsimea hepatică, precum și nivelul trigliceridelor și colesterolului „rău” în organism. 

Și produsele bogate în clorofilă nu trebuie neglijate ca: spanacul, măslinele verzi, mazărea, sparanghelul, varza, țelina și algele de mare sunt toate bogate în clorofilă, ceea ce înseamnă că pot ajuta la curățarea tractului digestiv și la detoxifierea ficatului.

SĂNĂTATEA VEZICII BILIARE

În cazul vezicii biliare cele mai importante ar fi produsele care previn formarea calculilor biliari. Aici pot fi incluse: cerealele și leguminoasele, ca ovăzul și fasolea.

Pentru menținerea funcției vezicii biliare, este recomandat să consumăm fructe și legume cât mai colorate, bogate în antioxidanți, dar și grăsimile nesaturate, din nuci, pește și semințe.

Și unele condimente cu efect antiinflamator sunt importante pentru buna funcționare a vezicii biliare, ca: turmericul, ghimbirul și usturoiul.

Buna funcționare a sistemului digestiv depinde de alegerile noastre alimentare. De aceea, este important să facem alegeri conștiente și sănătoase.

Articole din aceeasi categorie