Asadar, bebelusul are nevoie de lapte matern: este usor de digerat si contine toate vitaminele, mineralele si proteinele speciale necesare (lactoferina, imunoglobuline, lizozima, nucleotide). Aceste proteine indeplinesc o functie de protectie in lupta impotriva microorganismelor patogene si formeaza imunitate la copil.
Laptele matern de la 2 pana la 4 ori reduce riscul de infectie, alergii, diabet la un copil si previne obezitatea la copii.
Alaptarea are un efect benefic asupra dezvoltarii fiziologice, emotionale si mentale a copiilor, formarea comportamentului acestora, rezistenta la factori externi adversi.
Astfel, alaptarea este benefica si pentru mama: recuperarea corpului dupa nastere este mult mai rapida. In timpul hranirii, in corpul femeii se produce un hormon special oxitocina, care contribuie la o mai buna circulatie a sangelui si la refacerea tonusului uterului.
Continutul de proteine din laptele matern nu depinde practic de cantitatea de proteine consumata de mama, insa continutul de grasimi, vitamine si minerale poate fluctua cu adevarat in functie de dieta mamei.
Cand mama mananca un produs anume, iar bebelusul se simte rau dupa aceasta

Mama trebuie sa inteleaga ca alimentele pe care le consuma intra in corpul copilului cu ajutorul laptelui. Unele alimente cresc flatulenta (balonarea) si colicile la nou-nascuti si bebelusi, in timp ce altele pot provoca alergii.
Pentru a nu provoca o reactie alergica, trebuie sa excluzi imediat din dieta ciocolata, miere, citrice, afumate, alimente uscate, mancaruri foarte picante si picante, conserve, muraturi, marinate, carnati.
Prin urmare, pentru a nu dauna tractului digestiv al bebelusului, este necesar ca mama sa se limiteze sau sa se excluda utilizarea alimentelor care determina fermentarea in intestin: struguri, cantitati mari de zahar si cofetarie, paste dulci de cas si branzeturi cu cas, bauturi racoritoare dulci, cereale dulci si alte produse care contin o cantitate mare de zahar. Gustul laptelui este influentat de: varza, usturoi, sparanghel, ceapa - bebelusul poate refuza sa alapteze.
„Dieta” pentru o mama care alapteaza
Este recomandabil ca o mama care alapteaza sa manance de 5-6 ori pe zi, cu aproximativ 30 de minute inainte de hranirea bebelusului (laptele pentru bebelus va veni exact la timp).

Regimul de lichide consumate: Cantitatea de lapte matern este determinata mai mult de predispozitia genetica decat de dieta. Cu toate acestea, daca exista un deficit de lapte matern, ar trebui sa acorzi in primul rand atentie cantitatii de lichide consumate. Mama ar trebui sa bea in plus fata de volumul obisnuit cu cel putin 1 litru de lichid (sub forma de ceai, lapte, sucuri, bauturi etc.). Astfel, trebuie sa bei cel putin 1,5-2 litri pe zi.
Atentie! O cantitate mare de lichid nu trebuie introdusa in dieta imediat dupa nastere. Deci, inainte de alaptare, in perioada de productie a colostrului, cantitatea de lichid consumata (inclusiv felurile intai, fructele si legumele) ar trebui sa fie limitata la 1 litru. In caz contrar, odata cu debutul alaptarii, care are loc in medie la 2-4 zile dupa nastere, cantitatea de lapte poate fi excesiva, ceea ce va complica separarea acestuia, ca urmare, se poate dezvolta lactostaza.
Pentru a creste lactatia, se recomanda si ceaiuri cu extracte de plante medicinale, care sunt stimulente naturale ale lactatiei: anason, urzica, fenicul, chimen, balsam de lamaie.

Ce poti manca pana la urma?
Ca sursa de proteine in dieta, trebuie sa existe carne: carne de vita, pui, carne de porc slaba si peste. Produsele lactate vor oferi organismului calciu.
Fructe - Este recomandat sa incepi cu mere, apoi se pot adauga alte tipuri de fructe, de preferinta cu un continut minim de acid.
Este mai bine sa folosesti legume verzi si „colorate” in supe sau tocanite de legume.
Din dulciuri este mai bine sa folosesti marshmallow, marmelada, fructe uscate, gem.
Pentru a creste alaptarea, poti folosi alimente specializate.
Sunt recomandate pentru includerea in dieta in timpul alaptarii si ajuta la satisfacerea necesitatii de vitamine si oligoelemente: fier, acid folic, iod, vitaminele C, B1, B2, B6, B12, biotina, zinc. Avantajul fara indoiala al sucurilor speciale imbogatite este ca o femeie, fara a-si schimba obiceiurile alimentare traditionale, primeste vitamine si calciu intr-o forma usor de asimilat. Pentru a creste lactatia, se recomanda si ceaiuri cu extracte de plante medicinale, care sunt stimulente naturale ale lactatiei: anason, urzica, fenicul, chimen, balsam de lamaie.
Pentru prevenirea constipatiei, pe langa legume si fructe, este necesar sa se includa produse lactate fermentate (iaurt natural fara adaos de zahar si fructe), fulgi de ovaz si terci de hrisca si, de asemenea, sa nu uitam de sucuri, compoturi si fructe de padure.