14.10.2021
Pericolul ascuns in conopida, leguma care intareste inima. Cine trebuie sa o evite si de ce

Sursa bogata de proteine, fosfor, potasiu si tot complexul de vitamina B, conopida nu doar ca este gustoasa, ci are efecte antiimbatranire si tine departe bolile de inima. Cu toate acestea, consumul exagerat poate declansa diverse afectiuni.

Pericolul ascuns in conopida, leguma care intareste inima. Cine trebuie sa o evite si de ce

Murata, gratinata, fiarta, cruda, in salate, supe sau varianta mai sanatoasa a clasicului piure, conopida este unul dintre cei mai puternici antioxidanti.   

Sursa de fibre care ajuta la digestie si elimina toxinelor din organism, conopida nu poate fi consumata de oricine. Persoanele cu probleme renale trebuie sa evite aceasta leguma. Conopida poate provoca reactii adverse cum ar fi alergii, pietre la rinichi si exces de gaz, fiind indicat consumul exagerat.  

 „Conopida este contraindicata persoanelor care sufera de enterocolita acuta, ulcere gastrice sau intestinale, spasme intestinale, boli care se dezvolta pe fondul excesului de aciditate al sucului gastric. Atunci cand se utilizeaza acest produs, tesuturile epiteliale ale tractului gastro-intestinal sunt iritate, durerea creste, starea generala a pacientului se inrautateste.  Conopida contine purine care pot provoca diverse probleme de sanatate daca sunt consumate in exces. Purinele se descompun pentru a forma acid uric si aportul excesiv de alimente bogate in purine poate duce la acumularea de acid uric in organism. Acesta poate cazua diverse afcetiuni precum pietrele la rinichi si guta”, explica specialistii in nutritie.   

Leguma mai contine Omega 3 si vitamina K si este o sursa bogata de proteine, fosfor si potasiu. Pentru ca in continut are vitamina C si mangan, acest lucru o face un puternic antioxidant. Conopida mai contine si carotene, precum beta-caroten si fitonutrienti, precum acidul cafeic. Este un antioxidant excelent, iar daca se consuma conopida in mod regulat scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancer.   

Cum trebuie sa fie cand o cumparam  

 “ Cand cumparati o capatana de conopida, fiti atenti ca aceasta sa fie tare si sa nu aiba pete galbene sau maro, iar daca este acoperita cu frunze verzi inseamna ca este foarte proaspata si deci, numai buna de consumat”, explica Marina Grigore, specialist in apifitoterapie.   

Conopida contine substante importante pentru ficat, pentru a-l ajuta sa elimine toxinele din organism. Prezenta substantelor ca sulforafan si izotiocianat, mult mai bogate la conopida decat la alte legume surori, gen varza sau broccoli, cu pana la 70%, asigura un proces de detoxificare a ficatului si a intregului organism. Conopida are cateva proprietati care pot ajuta la scaderea in greutate. In primul rand, are un aport scazut de calorii. De asemenea, este o sursa de fibre, asadar ajuta la reducerea numarului de calorii, un factor important in controlul greutatii.   

De asemenea, consumul de conopida regulat este asociat cu scaderea riscului de inflamare in boli ca artrita, obezitate, diabetul zaharat sau ulcer. Recent, s-a descoperit in conopida substanta numita I3C, care este un antiinflamator care opereaza la nivel genetic, putand preveni declansarea inflamatiei la un stadiu destul de timpuriu. Vitamina K si Omega 3 ajuta in prevenirea inflamatiilor cronice care pot duce la boli ca artrita.

Citeste si :  Reporterul de la iSanatate, Cristina Gonta, a mers la un antrenament cu una dintre cele mai cunoscute modele de la noi, Dorina Darii. Vezi ce exercitii a facut modelul la sala de sport - VIDEO
Articole din aceeasi categorie