Gratie continutului sau de fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitamina C, vitamina B1, B5, porumbul furnizeaza multa energie organismului. Magneziul aflat in compozitia sa previne atacurile de inima, iar acidul folic contribuie la energizarea organismului.
Elimina toxinele. Chiar daca prin fierbere se pierde un mic procent din substantele nutritive ale porumbului, totusi, se pastreaza o cantitate semnificativa de nutrienti, de peste 60%. In plus, consumat in mod regulat, el ajuta la eliminarea toxinelor din organism. 100 g porumb contin: 59 calorii, 2 proteine, 10 carbohidrati, 1 lipide, 1 fibre.
Previne cancerul la plamani. Beta-cryptoxanthin, o substanta care se regaseste in compozitia porumbului (si a fructelor cu coaja portocalie), este eficient in prevenirea cancerului la plamani, potrivit www.garbo.ro.
Efect diuretic. Fibrele din compozitia porumbului contribuie la reglarea tranzitului intestinal si la prevenirea bolilor digestive. Consumat frecvent, duce la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea cancerului de colon.
Scade colesterolul. Aflata si ea in compozitia porumbului, vitamina E participa la procesul de reinnoire a celulelor si produce cantitati marite de oxigen in sange. In plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fara sare, fara unt, porumbul este indicat in alimentatie pentru prevenirea aparitiei bolilor de natura cardiovasculara.
Asigura buna dispozitie. Vitamina B1 e responsabila de metabolismul eficient al carbohidratilor si ajuta la mentinerea capacitatilor cognitive, incetinind procesul de imbatranire a creierului cu pana la 10% in cazul femeilor. Are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, influentand in bine starea psihica. Lipsa acestei substante duce la instalarea bolii Alzheimer.
Cum fierbem corect porumbul
Stiuletii de porumb se desfac din panuse (frunze) si se curata de matase. Atentie, nu le aruncati! Alegeti o oala incapatoare si puneti pe fundul ei jumatate din panuse, apoi asezati stiuletii de porumb.
Puteti pune si matasea, aceasta fiind un diuretic natural, mai ales fiarta. Peste stiuleti asezam restul panuselor.
Se toarna apa peste porumb astfel incat sa acopere tot, plus 3-4 degete deasupra. Daca nu reusiti sa fixati porumbul ca sa stea scufundat, asezati peste el o farfurie intoarsa deasupra care sa il apese. Puteti pune sare.
Contrar unor pareri, sarea nu intareste porumbul, ci ii da un gust mai placut. Oala se acopera cu un capac si se pune la fiert.
In functie de tipul porumbului, se tine pe foc pana la 40 de minute, de cand a dat in clocot.