Cand ai obiceiuri nesanatoase in alimentatie, hrana dicteaza activitatile zilnice; devine mai importanta decat scoala, munca si celelalte. Mancarea, cand nu mai e doar mancare, poate dauna relatiilor cu propria persoana si cu ceilalti.
Ca in oricare problema de sanatate, primul pas spre vindecare este identificarea simptomelor. Aceste sapte obiceiuri alimentare, fizice si sociale – explicate de nutritionisti si psihologi – pot indica probleme ascunse ale relatiei cu mancarea.
Exercitii fizice doar ca sa „scapi” de calorii
Aceasta atitudine denota un razboi intre minte si trup. Daca exercitiile sunt cantarite doar in calorii arse, intreaba-te „de ce?” Nu meriti mancare daca n-ai facut exercitii? Te pedepsesti pentru grasimea de pe corp?
Exercitiile fizice trebui doar sa te faca sa te simti bine, pur si simplu. Nu sunt o pedeapsa. Altfel devin contraproductive si generatoare de stres.
Excluderea anumitor alimente
Multi oameni nu tin un aliment in casa doar pentru ca l-ar manca tot, pe loc. Nu e neaparat ceva nesanatos, decat daca nu te poti opri sa te gandesti fara oprire la acel aliment. Asta transmite un mesaj creierului ca nu poti fi de incredere daca alimentul respectiv este pe aproape.
Solutia este sa tii alimentele „interzise” in casa. Multi se simt mai siguri daca stiu ca au doar o portie. Gustari portionate in pungi sau recipiente speciale pot alina anxietatea. Stiind ca poti manca si maine, nu vei exagera astazi.
Evitarea activitatilor sociale din cauza anxietatii cu privire la mancare
Acest obicei aduce cu cel anterior. Evitarea aniversarilor, a cinelor in grup, reuniunilor de familie sau chiar cu colegii de munca din cauza fricii de mancare chiar ca indica o problema.
Mancarea are un rol atat de mare in relatii si in societate ca risti sa pierzi momente placute din viata. E mai bine sa-ti incalci regulile, sa participi si sa mananci ce se ofera. Corpul stie ce-i trebuie si poti sa ai incredere in el. Daca ti se ofera tort aniversar, mananca o felie. Dar ia si ceva de pe platoul cu salate sau fructe, stiind ca-ti vei hrani si mintea, si trupul.
Sentiment puternic de vinovatie in timpul mesei sau dupa, mai ales daca ai mancat ceva „rau”
Este un alt semn ca te controleaza mancarea, nu invers. Nu e neaparat o greseala – multe alimente sarace nutritiv sunt procesate pentru a fi foarte gustoase. Sunt bogate in sare, zahar, grasimi si uleiuri procesate, care le fac delicioase si creeaza dependenta.
Deserturi, chipsuri, gustari ambalate, a-ti spune permanent sa nu le mananci te poate duce intr-un ciclu de restrictii. E mai bine sa iei constient decizia de a manca, de a te bucura si de a trece mai departe. Elimina stigmatul, nu exagera si nu te va mai domina.
Eliminarea de grupe intregi de alimente fara recomandare medicala
Oamnii tin regimuri din motive diferite. Uneori din cauze de sanatate, alteori din convingeri morale. Iar unii oameni elimina alimente pentru sa nu se simt bine dupa ce le mananca.
Dar altii o fac fara un motiv adevarat. Daca doar au citit intr-o revista sau o postare pe Instagram si au si aplicat eticheta „rau” pe un aliment, s-ar putea sa aiba o problema. Daca renunti cu totul la paine doar din teama ca te vei ingrasa, cel mai probabil vei ajunge sa o poftesti cu disperare.
Mai bine alege alimentele dupa cum te fac sa te simti. Poti sa ajungi la doctor ca sa te faca bine de oboseala, diaree, crampe, arsuri gastrice sau constipatie, cand de fapt ar trebui sa fii mai atent la ce mananci. A-ti nota cum te influenteaza mintal si fizic ce mananci este o metoda foarte buna.
Sentiment de lipsa de control in fata anumitor alimente
In societatea noastra, mancarea a ajuns sa fie etichetata ca „buna” sau „rea”, ceea ce poate crea sentimente de vina sau rusine in fata uneia sau a alteia. Lucrurile o pot lua razna daca ajungi sa nu-ti mai permiti alimente favorite. Restrictia poate deveni insuportabila si risti sa te indopi cu mancarea pe care ti-ai refuzat-o.
Hotararea de a te bucura de toate alimentele in cantitati rezonabile e cea mai buna solutie. Treptat vei ajunge sa-ti dai seama ca nu le mai doresti pe unele la fel de des ca inainte. Daca ti le permiti oricand vrei, nu vei mai simti nevoia irezistibila de a le manca tot timpul.
Incercarea constatnta de noi diete
Salturile de la un regim la altul indica o relatie tensionata cu mancarea sau cu propria imagine. Regimuri fade pot fi garnisite cu promisiuni desarte, sunt prea restrictive, te pot tine nesatisfacut sau - si mai grav – subnutrit.
Multe diete elimina complet grupe de alimente sau reduc caloriile la un nivel atat de nerealist ca nu pot fi tinute mult timp, ceea ce te poate face sa mananci hrana din afara regimului.
Asa ca mai bine este sa experimentezi diferite alimente si sa vezi care combinatii te fac sa te simti des mai bine. Si cel mai bine este sa nu complici lucrurile. Cu ajustari mici ajungi sa stii care sunt ali.