22.04.2021
Sigur nu stiai acest lucru! Vezi care alimente cresc riscul de ciroza si ficat gras

Dulciurile afecteaza ficatul la fel de mult cum o face alcoolul. Zaharul si fructoza nu pot fi procesate indeajuns de ficat, acesta acumuland in timp grasime in celule.

Sigur nu stiai acest lucru! Vezi care alimente cresc riscul de ciroza si ficat gras

Sucurile, bauturile energizante indulcite, produsele de patiserie, bomboanele, prajiturile cu creme, napolitanele, toate acestea sunt exemple de alimente si bauturi care afecteaza grav ficatul.

In timp, celulele hepatice nu mai pot procesa tot ceea ce mananci si bei – astfel apare afectiunea numita ficat gras. Iar de la ficat gras la fibroza si ciroza nu este o cale atat de lunga, mai ales daca obisnuiesti sa bei si ceva alcool.

Dulciurile afecteaza ficatul la fel ca alcoolul

Cand spui steatoza sau ciroza hepatica te gandesti automat ca persoana diagnosticata are probleme cu alcoolul, insa lucrurile nu stau chiar asa.

Dulciurile afecteaza ficatul, la fel si prajelile, anumite medicamente, diverse bauturi, cum ar fi sucurile racoritoare sau pacatoasele energizante. Asa ca nu esti ferit de ciroza daca nu bei alcool, dar, in schimb, faci excese pe alta parte.

Atunci cand agresezi ficatul cu alcool, grasimi, zahar, celulele care captusesc acest organ se inflameaza.

Mai departe, inflamatia determina fibrozarea tesutului hepatic, ceea ce inseamna ca ficatul nu isi mai face treaba asa cum trebuie si incepe sa acumuleze grasimi in celule. In consecinta, toate toxinele acumulate din mediu sau din alimentatie nu mai sunt eliminate din organism, ci stagneaza la nivel celular si provoaca degradarea acestora.

Daca nu este tratata corespunzator, cel mai adesea printr-un regim alimentar strict, boala ficatul gras duce la boli mult mai grave, cum ar fi ciroza hepatica sau cancerul de ficat.

Exista doua tipuri de ficat gras: ficat gras alcoolic (steatoza hepatica alcoolica) si ficat gras nonalcoolic.

Steatoza nonalcoolica afecteaza intre 10 si 40% din populatia adulta la nivel global, fiind strans legata de sindromul metabolic. Acesta din urma este caracterizat de rezistenta la insulina, diabet, dislipidemie si obezitate.

Atentie la conserve, compoturi – zaharul din ele este greu pentru ficat

O alta categorie de alimente carora nu prea le acordam atentia cuvenita, pentru ca le consideram, in mod gresit, sanatoase, sunt compoturile de fructe, gemurile, dulceturile. Toate acestea sunt pline de zahar – atat zahar din trestie de zahar, cat si fructoza naturala din fruct – nociv pentru ficat.

Arunca o privire pe eticheta unui astfel de produs si vei vedea cantitatea imensa de carbohidrati (adica de zaharuri) pe care o contine.

De exemplu, sa spunem ca o portie de 55 de grame de produs are 15 grame de zahar (carbohidrati). Asta inseamna ca la 100 de grame de produs, aproape 30% din continut este zahar! E foarte mult – ar trebui sa alegi alimente care au maximum 5-10% zahar.

Fii cu bagare de seama si la etichetele sucurilor indulcite sau chiar cele naturale, care au o cantitate imensa de zahar pe care ficatul cu greu o proceseaza.

Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului

Hepatita alcoolica este o boala usor de prevenit, dar foarte greu de tratat.

Daca in privinta preventiei este vorba doar despre evitarea sau limitarea consumului de alcool, cand vine randul tratamentului, lucrurile sunt deja destul de greu de reparat, mai ales daca ficatul este deja fibrozat (cicatrizat – ciroza hepatica).

Alcoolul duce la inflamarea ficatului si deteriorarea progresiva a celulelor hepatice. Se estimeaza ca aproape 20% dintre consumatorii de alcool vor dezvolta ciroza hepatica la 10 sau mai multi ani de consum.

Medicamente care ataca ficatul

Administrarea excesiva si pe termen lung a anumitor medicamente poate duce, de asemenea, la afectarea ficatului.

Multe medicamente care se elibereaza fara reteta de la medic prezinta, printre reactiile adverse, toxicitatea asupra ficatului. Intre acestea se numara: acetaminofenul, antiinflamatoarele nesteroidiene, aspirina, ibuprofenul, naproxenul.

Dintre medicamentele cu potential toxic pentru ficat care se elibereaza doar pe baza de reteta se numara: statinele, anumite antibiotice (amoxicilina, eritromicina), metotrexat, azatiopina, antifungicele, steroizii, medicamentele pentru guta si antiviralele folosite pentru tratamentul infectiei cu HIV.

Chimioterapicele pot cauza, de asemenea, toxicitate la nivelul ficatului. Totodata, este posibil ca si anumite suplimente pe baza de plante sa fie nocive pentru ficat, mai ales daca sunt luate pe termen lung. Printre acestea se numara suplimentele pe baza de aloe vera, kava, cohos negru, crusin american, chaparral, tataneasa sau ephedra.

Alimente bune pentru ficat

Am vazut mai sus ce trebuie sa evitam ca sa prevenim bolile de ficat. Dar sunt si alimente bune pentru ficat, pe care ar trebui sa le consumam cat mai des pentru a pastra sanatatea acestui organ. Printre acestea se numara:

-anghinarea

-ceapa

-rosiile

-ardeiul gras

-dovleacul placintar

-dovleceii

-caisele

-bananele

-papaya

-fructul kaki

-grepfrutul roz

-mandarinele

-pepenele rosu

-carnea de pasare si de vita

-organele (ficat, rinichi)

-somon

-sardine

-creveti

-ton

-pastrav

-scoici

-oua

-lapte

-kefir

-iaurt natural

-ceai kombucha

-cicoare

Simptomele ficatului bolnav

Printre semnele care pot indica o suferinta a ficatului se numara: urina de culoare inchisa, febra, diareea, mancarimile pe corp, colorarea in galben a pielii si a albului ochilor, durerile de cap, lipsa poftei de mancare, greata, durerile in partea dreapta a abdomenului, varsaturile, scaderea in greutate si scaunele albe sau gri. 

Daca ai astfel de simptome, nu intarzia vizita la medic. Bolile de ficat pot fi tratate, cu conditia sa fie descoperite la timp!

Articole din aceeasi categorie