Salvia contine fibre, vitaminele A, B1, B2, B3, C, E si K, precum si calciu, cupru, fier si magneziu.
O ceasca de ceai de salvie poate fi remediul perfect pentru stari de anxietate, dureri abdominale sau bufeuri specifice menopauzei. De asemenea, datorita compusilor sai cu efect antioxidant, salvia are efect protector asupra celulelor, intareste imunitatea si protejeaza organismul de radicalii liberi care determina inflamatii in corp.
Ce beneficii are salvia pentru sanatatea creierului
Consumul de salvie proaspata, sub forma de ceai sau suplimente ar putea avea un impact pozitiv asupra abilitatilor cognitive.
Un studiu arata ca aceasta planta ar putea proteja creierul de tulburarile neurologice degenerative, asa cum este boala Alzheimer, una dintre cele mai comune forme de dementa. Studiile in vitro au aratat ca salvia poate spori abilitatile cognitive si protejeaza impotriva tulburarilor neurodegenerative.
Alte studii au aratat ca salvia poate imbunatati capacitatea de memorare.
Consumul de salvie, benefic pentru ficat si inima
Alte cercetari au aratat ca salvia poate ajuta la scaderea glicemiei, a colesterolului „rau” si trigliceridelor din sange si reduce inflamatiile de la nivelul ficatului.
Frunzele de salvie pot avea efecte anti-hiperglicemiante si de imbunatatire a profilului lipidic la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 cu colesterol crescut.
Ceaiul de salvie este un diuretic natural si ajuta la eliminarea toxinelor din ficat si rinichi.
Desi sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma acest beneficiu, anumiti compusi din salvie par sa aiba o actiune antiinflamatoare.
Multe alte ierburi si condimente similare salviei pot avea, de asemenea, efecte antiinflamatoare, antifungice si antimicrobiene. Astfel de exemple sunt oregano, lavanda, rozmarinul, busuiocul si cimbrul.
Ceaiul de salvie calmeaza bufeurile la menopauza
Consumul de ceai de salvie ar putea avea efect benefic la nivel hormonal.
Un studiu a descoperit ca salvia poate ameliora dereglarile hormonale, prevenind astfel tulburarile de dispozitie si valurile de caldura (bufeurile) de la menopauza.
De asemenea, poate fi eficient in calmarea durerilor menstruale, a starilor de anxietate si a durerilor de cap.
Salvia, remediu pentru stomacul „deranjat”

Antioxidantii din salvie au efect calmant asupra stomacului „deranjat”. Amelioreaza balonarea, constipatia, crampele, diareea, flatulenta si arsurile la stomac.
Cu sau fara miere, ceaiul de salvie este „balsam” pentru tractul digestiv, stimuland secretia de bila si asigurand un tranzit intestinal corect.
Proprietati antivirale si antimicrobiene intr-o frunza de salvie
Ceaiul de salvie poate ameliora simptomele de raceala, gripa sau chiar ale infectiei cu noul coronavirus. Datorita compusilor antioxidanti cu efect antiinflamator, salvia poate ameliora febra, durerile de cap, de gat si migrenele.
Totodata, gargara cu ceai de salvie ajuta la distrugerea bacteriilor din cavitatea orala si reduce riscul de aparitie a cariilor si a abceselor dentare. Aplicat pe piele, ceaiul de salvie reduce roseata si umflaturile cauzate de intepaturile de insecte.
Cum faci ceai de salvie
Poti folosi pliculete cu planta uscata sau poti face un ceai din 200 mililitri de apa fierbinte si 2-3 frunze de salvie proaspata.
Lasa la infuzat 5-7 minute si consuma ceaiul de salvie indulcit cu miere sau cu putin suc de lamaie ori o felie de ghimbir dat pe razatoare.
Se recomanda consumul a maximum 3 cani de ceai de salvie pe zi.
Salvia arsa in casa, ritual de purificare a aerului si de eliminare a energiilor negative
Chiar daca aceste efecte nu sunt dovedite stiintific, unele persoane sustin ca fumigatiile cu salvie si alte plante uscate ar purifica aerul din locuinta si ar alunga spiritele rele.
Practica este urmata din timpuri stravechi, cu precadere de populatiile ameridiene. Acestia considera ca fumul „se agata” de tot ce este malefic intr-o casa si risipeste pe ferestre toate relele, bolile si influentele necurate.
De altfel, practica este des intalnita si in crestinism. Fumul de tamaie se spune ca ar raspandi energia benefica a rugaciunilor si ar curata spatiul de energiile negative pentru a grabi curatarea spirituala.
Se spune ca, datorita uleiurilor cu efecte antibacteriene si antiinflamatorii, fumul degajat de salvia alba ar combate microbii din casa. Si busuiocul, pelinul, sanzienele sau izma sunt folosite adesea pentru fumigatii.
Cu toate acestea, daca ai astm, alergie la diverse polenuri, bronsita sau alte probleme pulmonare, este contraindicata arderea salviei in casa, pentru ca poate agrava simptomele, avertizeaza medicii.
Pentru a face fumigatii cu salvie alba, poti folosi planta uscata sau proaspata, stransa intr-un manunchi legat cu sfoara. Ferestrele trebuie larg deschise in timpul acestui ritual, pentru ca aerul „rau” sa aiba de unde sa iasa, iar cel „bun” sa aiba pe unde intra. De asemenea, este indicat sa spui o rugaciune sau sa te gandesti la binele tau si al familiei tale in timp ce faci fumigatii cu salvie.