29.01.2022
Untul Ghee – o alternativa sanatoasa la untul traditional. Antonina Podoliscaia, antreprenoare: „Poate fi reutilizat si reincalzit de mai multe ori, fara a influenta asupra tractului digestiv si nu are termen de valabilitate” - VIDEO

Untul Ghee este un aliment cu proprietati nutritive deosebite si e una dintre cele mai des folosite grasimi din bucataria indiana, cu numeroase beneficii pentru sanatatea noastra. Combinat cu turmeric acesta devine un aliment minune, care gratie proprietatilor sale antiinflamatorii, antifungice si antimicrobiene, poate fi utilizat cu succes in ameliorarea  afectiunilor pielii, sistemului digestiv, dar si a tractului respirator superior.

Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Untul Ghee sau untul clarificat este foarte popular in bucataria indiana ayurvedica, dar mai nou este unul din cele mai cautate produse din magazinele naturiste si nu numai. Numit si elixirul auriu al vindecarii – untul ghee este o alternativa sanatoasa a untului traditional, avand si mai multe beneficiii pentru sanatatea noastra.”

Antonina PODOLISCAIA, ANTREPRENOARE: „Avantajul si beneficiile untului Ghee sau untului topit constau in faptul ca acesta nu arde la temperatura de pana la 260 de grade. Cu el poti gati toate bucatele calde, fara efecte negative asupra sanatatii. Poate fi reutilizat si reincalzit de mai multe ori, fara a influenta asupra tractului digestiv. Un alt beneficiu important este ca acesta nu are termen de valabilitate. Ca mierea, el se pastreaza in dulap si nu la frigider. Asta e important. Cu cat este pastrat mai mult timp, cu atat va aduce mai multe beneficii. Un alt avantaj este ca acesta nu contine alte substante care ar putea dauna organismului, mai ales celor cu predispunere la alergii. Nu contine proteine, lactoza si cazeina, doar grasime curata, in proportie de 99,7%.”

Cristina GONTA,  REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Avem pe masa atat de multe borcanase, de diferite culori. Sa inteleg ca sunt mai multe tipuri de unt Ghee? Sau e ceva diferit intre ele? Care e deosebirea dintre acestea doua?”

Antonina PODOLISCAIA, ANTREPRENOARE: „De fapt, clasicul unt Ghee arata in felul acesta. Celelalte sunt descoperirile mele. M-am gandit ca majoritatea femeilor sunt la munca, fiind foarte ocupate. Pentru a le usura lucrul in bucatarie, am adaugat in clasicul unt anumite condimente. Initial am inceput cu zaharul vanilat pentru gustarile dulci, pentru a praji rapid branzoicele sau clatitele si pentru a fi mai gustos. Apoi, pentru cei care iubesc pestele, m-am gandit sa adaug rozmarin, pentru al unge cu unt in acest mod. Mai am cu busuioc si alte condimente, pentru supe, ca pregatirea sa fie usoara si femeile sa nu se gandeasca ce ar mai putea adauga pentru un plus de gust. O varianta interesanta de unt este cea medicala, pentru ca eu mereu ma gandesc si la sanatate. Turmericul din timpurile stravechi este cunoscut ca fiind eficient in tratamentul tusei sau altor afectiuni. Acesta poate fi adaugat in bucate sau folosit ca medicament. Untul cu curcuma este unul dintre cele mai benefice pentru organism, de aceea eu m-am gandit ca ar fi o idee buna. Bineinteles ca m-am gandit si la copii, vedeti chiar ca borcanasul este chiar inceput, am venit cu untul cu ciocolata, fara zahar, pe sirop de dud. Eu ma stradui sa aleg ingredientele autohtone.”

Cristina GONTA,  REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Eu mai vad aici cu boia de ardei dulce si chiar cu scortisoara pentru amatorii si iubitorii de acest condiment.”

Cristina GONTA,  REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „As vrea sa ne spuneti cum se pregateste untul Ghee?”

Antonina PODOLISCAIA, ANTREPRENOARE: „De fapt nu este un proces extrem de complicat. Acesta poate fi pregatit acasa de orice  gospodina. E foarte usor, avem doar 3 conditii: sa stim cand este gata, sa folosim o vesela din fonta si un unt de casa, de calitate buna. Este un aliment paradoxal, e un produs lactat, dar care nu contine lactoza. Pe contul fierberii lente la temperaturi mici, aragazul electric nu intotdeauna este cel mai bun, plus mai este nevoie de foc. Pe contul fierberii de lunga durata, are loc evaporarea untului, cu eliminarea colesterolului, lactozei si cazeinei. Asa ramane doar grasimea pura, e important sa stim  cand sa il oprim.”

Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „As vrea sa ne spuneti unde intrebuintam untul Ghee?”

Antonina PODOLISCAIA, ANTREPRENOARE: „Vreau sa va spun un secret util tuturor. Daca aveti ulei de masline, din seminte de susan, sau de floarea-soarelui, pe el il lasati in dulap pentru salate sau alte bucate care sunt pregatite deja. Untul topit se foloseste doar pentru pregatirea bucatelor calde. Orice gateati pana acum, cum ar fi supele, terciurile, tocanite de legume. Atunci cand prajiti sau pregatiti la aburi, oriunde puteti inlocui uleiul cu acest unt. Peste 1-2 luni, veti simti o mare diferenta in activitatea stomacului vostru si in gustul pe care il capata mancarea. Va mai zic un secret, untul ghee este destul de gras si nutritiv, ceea ce face el sa nu fie deloc pus in bucatele ce contin carne, pentru ca contine grasime curata. El poate fi adaugat chiar si in hrisca obisnuita. Asa obtinem ceva gustos si neobisnuit, care o sa placa barbatilor, femeilor, dar si copiilor. Ceea ce o sa facem si noi astazi.”

Reteta:

- hrisca prealabil spalata o punem la fiert.

- o lasam sa fiarba timp de 10-15 minute.

- la hrisca fiarta adaugam nori de alge verzi si 1-2 linguri de unt ghee, dupa care amestecam.

POFTA BUNA!

Sa protejam sanatatea! Angela Paraschiv, sefa catedrei epidemologie USMF „Nicolae Testemitanu”: „Maladiile infectioase pot fi provocate atat de bacterii, cat si de virusuri” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie