01.11.2021
Vegana - de peste 9 ani! Afla povestea Danielei Luca despre stilul de viata pe care l-a ales. INTERVIU

Daniela Luca este vegana de peste 9 ani, a nascut doi copii perfect sanatosi si dupa cum spune ea, a devenit mai energica, datorita acestui stil de viata pe care l-a ales. Afla mai multe, intr-un interviu marca isanatate.protv.md.

De cat timp esti vegana si de ce ai decis sa adopti un astfel de stil de viata? 

„Sunt vegana de 9 ani si 4 luni. Am decis sa adopt acest stil de viata deoarece toate cartile pe care le citeam se vorbea despre faptul ca o alimentatie vegetala este dieta perfecta pentru specia umana.”

Ce schimbari ai observat? Cum te-ai simtit?

„Schimbari am observat foarte multe, pe plan fizic nici nu stiu daca am slabit, deoarece mereu am fost slaba, nu era slabit, dar parca m-am desumflat. Pielea s-a netezit. Pe termen lung am observat ca nu mai am vergeturi, celulita, cearcanele se diminueaza. La fel si metabolismul a devenit mai rapid. Am inceput dupa un an, doi sa nu mai am raceli, nas infundat. Si inca un beneficiu foarte mare, starile mele de anxietate s-au diminuat foarte mult si am regasit energie si vitalitate in acest stil de viata.”

Cum ai facut aceasta schimbare? (La ce produse ai renuntat, treptat sau repede)?

„Am facut schimbarea brusc, un experiment de 30 de zile, pentru a vedea cum o sa ma simt, daca nu voi muri de foame. In aceste 30 de zile m-am documentat si mai mult si am vazut documentare despre realitatile fermelor de carne si lapte. In aceasta perioada mi-a pierit pofta de orice produs animal, stiam ca ele vin din suferinta si durere si foarte multa mizerie.”  

Cum se mananca in familia ta? S-au adaptat dupa tine sau mananca si produse animaliere?

„Initial, familia mea a crezut ca este un moft de al meu sau o dieta, dupa care s-au conformat, dar ei consuma de toate. Sotul meu nu a fost si nu este vegan, dar in casa, noi nu consumam produse de origine animala. Acest lucru a fost una din conditiile convientuirii noastre. Cu timpul in familia noastra au prevalat produsele vegetale, si noi am vazut o schimbare generala in sanatate si schimbarea noastra inspre bine.   

La fel, in acest timp am dus doua sarcinile, copilul cel mare are 3 ani si este vegan. Si nu a gustat produse animale, in afara de laptele matern. Asadar, nu a avut nicio problema de sanatate. Cred ca este dieta umana perfecta.”

Cat e de usor sau greu sa fii vegan intr-o tara ca Moldova? Care sunt provocarile?

„Nu cred ca sa fii vegana este atat de greu sa fii vegan indiferent de tara. Primii 2 ani de veganism i-am petrecut in China unde ei au foarte multe legume, problema este ca in mancare se regaseste untura de porc, dar pana la urma m-am descurcat. In Republica Moldova la fel suntem binecuvantati cu fructe si legume, chiar si in retetele traditionale exista foarte multe bucate vegane, care nu trebuie prefacute ulterior.”  

Ai vreodata pofte sau tentatii sa mananci ceva care nu e vegan?

„Acum 9 ani nu existau atatia inlocuitori din carne si cascaval si m-am obisnuit sa nu am pofta de ei, ocazional ii mananc ca sa redau gustul a numitor mancaruri, gen pizza, sau pot sa le mai folosesc in spaghete. Nu pot sa zic ca am careva pofte, dar da imi lipseste gustul acesta de peste, probabil legat de amintiri din copilarie, dar am descoperit 300 de feluri de alge si le folosesc atat in supe, cat si in salate care da gustul acesta de fructe de mare si sunt multumita.”

Care sunt beneficiile unui stil de viata vegan, la general? Crezi ca societatea noastra ar trebui sa consume mai putina carne si lactate?

„Nu am avut niciodata raceli si in perioada celor doua sarcini m-am adresat la medic doar pentru analize de rutina si era totul bine si frumos, iar sarcinele le-am dus foarte usor. Alte beneficii evident ca sunt, este cel de mediu, industria a carnii si produselor lactate polueaza foarte mult mediul. Si un al treilea factor important este partea etica, pentru ca sa vedem la fel, vacile, gainile la fel cum vedem cainii si pisicile. In acest caz nu putem sa fim indiferenti fata de suferinta lor, moartea lor si fata de faptul ca mancam „cadavre”.”

8. Cat e de usor sa gasesti mancare vegana in localurile noastre?

„Sunt multe bucate care sunt apriori vegane, diverse ghiveciuri, cartofi ca acasa, salate, pireu de mazare, naut, deci multe, multe chestii. Au fost situatii cand la cumatrii, am mancat paine cu vin”      

Care sunt cele mai frecvente mituri legate de stilul vegan de viata?

„Cel mai mare mit despre dieta vegana este ca o sa-ti lipseasca ceva si aici lista incepe de la mitul proteinei si termina cu Omega-3 de 450 mg, care nu sunt inca cercetate pana la capat. Adevarul este ca noi nu cunoastem pe deplin cum are loc procesul de digestie. Tot ce s-a facut in studii clinice, studii observationale si studii pe populatie, arata ca o dieta vegetala este cea mai buna pentru organismul uman. Si daca mananci destule calorii si destul de divers si nu te rezumi doar la orez sau hrisca fara sare, atunci nu ai nevoie de suplimente si nu vei avea carente in alimentatie. Se recomanda doar vitamina B12 pentru ca noi traim intr-un mediu mai steril decat traiau oamenii chiar si acum 100 de ani.”  

10. Ce ii poti spune celui care se gandeste sa adopte un astfel de regim?

„Dupa 9 ani de veganism am avut numai impact pozitiv, nu am regretat nimic. Gustativ si gastronomic am gustat din bucatele a multor tari: Turcia, Orientul Mijlociu, China, Thailanda, India, toate au bucate vegane care sunt extrem de gustoase si atunci cand inveti sa le gatesti descoperi o alta dimensiune. Cel mai mare cadou pe care putem sa-l lasam copiilor nostri este ca noi sa fim sanatosi si sa nu avem nevoie de asistenta medicala, iar o dieta vegetala poate asigura aceasta pentru noi.”

Poti savura un meniu vegan, la un eveniment organizat de EcoFusion.

 

Articole din aceeasi categorie