08.05.2022
Cum sa te refaci dupa nastere? Vezi cum poti include sportul in viata ta, odata cu aparitia bebelusului. Mihaela Cazac, antrenor calificat in recuperarea dupa nastere: „Diferenta de recuperare dupa o nastere naturala sau cezariana este.” - VIDEO

Schimbarile prin care trece organismul femeii in timpul sarcinii isi lasa amprenta dupa nastere. Sportul nu doar ca te ajuta sa iti recapeti forma, dar contribuie si la mentinerea tonusului psihic, aspect extrem de important pentru proaspetele mamici. 

In cele ce urmeaza, vei afla cum poti include sportul in programul tau, dupa sosirea pe lume a bebelusului.

Mihaela este antrenoare calificata in recuperarea dupa nastere si sport in timpul sarcinii. Inainte de a deveni mamica, aceasta antrena alte femei si le ajuta sa se recupereze postpartum, insa dupa nastere a simtit pe propriul corp schimbarile prin care trece organismul unei femei si cat de importanta este recuperarea pentru sanatatea fizica si emotionala a acesteia.

La doar cateva zile dupa nastere, reporterul iSanatate Cristina Gonta a uimit cu o silueta supla si demna de invidiat! Care este secretul ei si cum i-a reusit sa revina rapid la formele initiale: „Am abordat acest stil si in sarcina..” - VIDEO

Mihaela CAZAC, ANTRENOR CALIFICAT IN RECUPERAREA DUPA NASTERE: „Recuperarea dupa nastere necesita o atentie sporita, pentru ca afectiunile precum incontinenta urinara, scurgerile involuntare de urina sau burta lasata, durerile de spate, durerile de genunchi nu sunt o normalitate, desi multa lume considera ca acest lucru este normal cu argumentul: „Pai tu ai nascut?”. Aceste lucruri nu trebuie duse la extrema normalitatii, ci trebuiesc tratate sau mai bine prevenite.”

Exercitiile de recuperare dupa nastere actioneaza, in primul rand, asupra musculaturii adanci.

Mihaela CAZAC, ANTRENOR CALIFICAT IN RECUPERAREA DUPA NASTERE: „Noi dupa nastere vrem sa facem multa miscare, sa slabim, sa avem bratele tonifiate, fesele bombate, dar daca noi nu actionam asupra musculaturii adanci si anume vorbim de muschii cor: muschii abdominali, pelvieni, spatelui si muschii respiratori, de aici se trag anumite afectiuni precum postura incorecta, diastaza abdominala, incontinenta urinara, capacitatea de a respira intr-un ritm stabil si linistit, apar cadente respiratorii si toate acestea pot fi tratate cu ajutorul unor exercitii care combina toate aceste segmente musculare.”

In functie de tipul nasterii, recuperarea postpartum poate fi inceputa dupa 6-8 saptamani de la venirea pe lume a celui mic si este recomandabil ca mamica sa mearga la un control ginecologic, pentru a primi acordul sa practice activitatea fizica.

Mihaela CAZAC, ANTRENOR CALIFICAT IN RECUPERAREA DUPA NASTERE: „Diferenta de recuperare dupa o nastere naturala sau cezariana este. In primul rand dupa nastere prin cezariana e nevoie de mai mult timp de repaos, pentru ca totusi se actioneaza la nivelul musculaturii. Este o operatie, dar cum ar spune orice medic: dupa accident trebuie sa faci activitate fizica. Asa si eu ca specialist spun, chiar daca e vorba de cezariana, nu inseamna ca nu trebuie sa faci nimic. Trebuie sa faci recuperare constienta, dar asta nu inseamna sala de forta, greutati, alergat, sarituri. Asta ar fi cea mai mare greseala care se poate face cand se revine la activitatea fizica prea intensa.”

Comunicarea respectuoasa cu cei mici este secretul educatiei bune! Afla ce sfaturi iti ofera expertul in parenting Diana Ivanov pentru a avea o relatie prietenoasa cu copilul tau: „Noi in fiecare seara avem un ritual...” - VIDEO

Activitatile fizice de recuperare dupa nastere au numeroase beneficii pentru proaspata mamica. Printre acestea se numara imbunatatirea capacitatii cardio-respiratorii, posturii, refacerea tonusului muscular, cresterea nivelului de energie, combaterea stresului si prevenirea depresiei postnatale. Si inca un moment foarte important, exercitiile de refacere si alaptarea sunt perfect compatibile.

Mihaela CAZAC, ANTRENOR CALIFICAT IN RECUPERAREA DUPA NASTERE: „Nu exista niciun risc ca sa se reduca cantitatea de lapte, sa dispara sau mai rau sa se schimbe gustul acestuia.”

Exercitiile pot fi facute chiar acasa. Aveti nevoie de o saltea sau pur si simplu un spatiu liber in care sa faceti miscare si 20 de minute - timp in care poti aduce un plus de sanatate corpului tau. 

Mihaela CAZAC, ANTRENOR CALIFICAT IN RECUPERAREA DUPA NASTERE: „Exercitiile pot fi facute cat timp copilul doarme sau cat timp acesta se joaca sau unele exercitii pot fi facute cu copilul in brate, de ce nu, daca acesta necesita atentia mamei la momentul antrenamentului.”

Medicii de la noi i-au salvat viata! Povestea unei refugiate de 82 de ani din Ucraina care a suferit o operatie pe cord. Aureliu Batranac, chirurg cardiovascular, : „Sunt niste operatii mai complicate, dar noi avem tot necesarul, avem si experienta chirurgicala necesara” - VIDEO

Ar fi bine sa apelezi la ghidajul unui specialist daca vrei sa ai parte de o recuperare sanatoasa si armonioasa. Antrenoarea iti prezinta in continuare cele mai frecvente greseli pe care le comit mamicile atunci cand ingrijesc de micut sau se antreneaza individual.

Succesul unei recuperari dupa nastere nu tine doar de miscare, dar si de o serie de factori precum alimentatia, hidratarea, odihna si alaptarea la san. 

Articole din aceeasi categorie