05.10.2020
Hipismul sau echitatia este unul dintre cele mai vechi tipuri de sport. Vedem care sunt beneficiile pentru copii si adulti dar si ce inseamna hipoterapia

Hipismul sau echitatia este unul dintre cele mai vechi tipuri de sport. Cei care il practica au parte de toate aceste avantaje, plus ca se leaga o prietenie stransa cu partenerii patrupezi. Daca esti in cautarea unui sport interesant si, in acelasi timp, util, poti afla astazi mai multe despre beneficiile hipismului.

Hipismul sau echitatia este unul dintre cele mai vechi tipuri de sport. Vedem care sunt beneficiile pentru copii si adulti dar si ce inseamna hipoterapia

Hipismul sau echitatia este unul dintre cele mai vechi sporturi, recomandat pentru toti, indiferent de varsta. Acesta nu este un simplu sport. E o scoala a spiritului, unde mintea are multe de invatat, iar sufletul multe de inteles. Comunicarea cu caii, in general, amelioreaza perfect stresul, imbunatateste dispozitia si starea fizica.

 Inesa Talpa, specialist in planificare si control in performante: „Beneficiile acestui sport sunt: in primul rand, este sanatatea persoanei care se ocupa cu hipismul, al 2 rand este starea psihica a persoanei, pentru ca hipismul creste starea ta emotionala, el te calmeaza si te ajuta sa fii bun cu tine si cu ceilalti si bineinteles foarte important este relatia dintre om si cal"

Personajul principal al acestui sport este calul, cu care de cele mai dese ori calaretul dezvolta relatii de prietenie si incredere.

Este un sport bun si pentru cei mici. De regula, copii sunt adusi de parinti , iar avantajele practicarii echitatiei, ca sport de catre copil sunt diverse.

 Inesa Talpa, specialist in planificare si control in performante: „In practica mondiala copii practica hipismul de la varsta foarte frageda, de la 2-3 ani"

Varsta ideala la care copiii pot incepe lectiile de calarie este de 5-6 ani, intrucat principala cerinta a cluburilor de echitatie este ca micutii sa ajunga la etrieri cu piciorul.

„La noi in scoala, dupa regulamentul stabilit, copiii incep echitatia de la 10 ani", a declarat Inesa Talpa.

Echitatia ii poate aduce copilului si noi prieteni. Practicand acest sport nobil, el incepe sa cunoasca instructorii, alti copii, personalul din jurul hambarului si, cel mai important, calul, care este partenerul sau.

Citeste si :  Emisiunea iSanatate cu Vlada Mardari, din 03.10.2020

 Inesa Talpa, specialist in planificare si control in performante: „Calul este un prieten foarte bun pentru fiecare copil, el il invata sa fie responsabil, comunicabil, el invata copilul sa intaleaga limba neverbala, a calului, simte energia care o da calul, bineinteles si miscarile si impulsurile care le da calul cu copilul in miscare, ajuta copilul sa se dezvolte o persoana responsabila, sanatoasa, deschisa si nu in ultimul rand curajoasa"

Calaria imbunatateste capacitatea de organizare a copilului. Aici el invata multa autodisciplina si rabdare. In pofida varstei fragede, lectiile de echitatie solicita implicarea multilaterala a acestuia,incepand de la pregatirea calului si pana la antrenamentul propriu-zis.

Echitatia invata copilul cum sa se concentreze si sa se auto-controleze. Pentru a avea succes in acest domeniu, copilul trebuie sa dezvolte initial o relatie de incredere cu calul sau. Acesta, ca orice animal, poate fi imprevizibil. Cu cat copilul calareste mai mult, cu atat corpul sau invata sa se miste odata cu calul.

„Disciplina este prima regula in scoala noastra pentru ca caii sunt foarte buni, dar sunt animale vii si este foarte important, copilul afandu-se pe cal, sa stie ce face, sa fie atent, sa fie increzut, calul simte puterea copilului, increderea si bineinteles asculta", a spus Inesa Talpa.

Astfel, copiii care petrec mult timp cu un cal devin deschisi catre lume, amabili, intelegatori si calmi. Procesul de calarie ii invata pe copii sa tina sub control un animal mare. Prin urmare, copilul isi intareste caracterul, devine responsabil si independent.

Specialistul a mai declarat: „Ajuta copilul sa se concetreze, ajuta copilul sa se invete a comunica, a socializa, in afara de aceasta, copilul aflandu-se pe cal, el isi poate asigura spatiul lui personal, si aflanduse pe cal, este comunicarea lor in doi, care e imposibil sa fie intrupta"

Hipoterapia sau utilizarea miscarilor cailor ca instrument de tratament este una dintre noile tendinte in medicina. Aceasta metoda de terapie solicita prezenta anumitor specialisti.

„Hipoterapia cu cai in mod standart este nevoie sa fie instructor, persoana care ajuta si medic. La noi in scoala noi practicam fizioterapia cu calul", a adaugat Inesa Talpa.

S-a demonstrat ca terapia cu ajutorul cailor este deosebit de eficienta in perioada de reabilitare in urma unor serii de boli grave, care sunt dificil de tratat sau nu sunt tratabile prin metode obisnuite. Aici se include paralizia cerebrala, cresterea tonusului muscular, retardul mental, autismul si sindromul Down.  

 Inesa Talpa: „Chiar persoana care vine la noi in scoala, cu dezabilitate care nu poate merge, asezand-o pe cal, prin impusuri creierul incepe a activa si persoana in fiecare zi, se face mai bine si mai bine"

Atunci cand comunica cu un cal, copilul cu probleme de sanatate nu simte ca el este tratat. El este incarcat de energie pozitiva de la animalul in sine si singur merge la contact, ceea ce este esential pentru recuperare.

„Avem multe exemple cand copii vin la noi cu carucior si deja peste cateva lectii, 10-15, pleaca singuri, cu piciorusele lor", a spus doamna Talpa.

Mentinerea unei posturi adecvate de echitatie necesita intarirea muschilor trunchiului, pe langa tonifierea muschilor spatelui si pieptului. Acest aspect este folosit pentru tratamentul tulburarilor de postura si scolioza de gradul I si II la copii.  

 Inesa Talpa, specialist in planificare si control in performante: „Aceasta este tot o boala foarte raspandita intre copii, care petrec mai mult timp in fata gadgeturilor."

In mod general costul unei lectii particulare de echitatie cu un antrenor calificat variaza intre 250-450 de lei. La drept vorbind, nu este unul dintre cele mai ieftine tipuri de sport. Totusi, pentru parinti care viseaza copii lor sa practice acest tip de miscare, exista o scoala republicana de hipism care antreneaza copii gratuit, doar cu mentiunea ca ei nu sa nu aiba contraindicatii.

 Inesa Talpa, specialist in planificare si control in performante: „Cele mai importante contraindicatii este hemofilia, boli de rinichi in starea acuta si epilepsia"

„La finalul experientei noastre de astazi pot spune ca calaritul este precum un zbor fara aripi, este o experienta unica, speciala si care sigur te transforma ca om.”, a declarat Cristina GONTA, reporterul PRO TV, specialist medical.

Citeste si :  COVID 19 – VIRUSUL CARE A CAUZAT O CRIZA DE SANATATE IN TOATA LUMEA

Sursa foto: Google.com, arhiva personala

Articole din aceeasi categorie