„Pilates nu este o suma de exercitii care s-ar efectua pe saltea. Pana la moartea lui Joseph Pilates, se numea contrology, control asupra mintii, spiritului si corpului”, povesteste Adela GAVRILENCO, instructor de pilates.
Pe langa intarirea muschilor profunzi, care mentin postura corpului, exercitiile pun accent si pe corectarea respiratiei. Astfel, respirand corect si constient, activizam mai multi muschi, inclusiv pe cei abdominali si intercostali.
„Respiratia trebuie sa fie laterala, diafragmala. Abdomenul trebuie sa fie tonifiat, persoana trebuie sa deschida coastele nu atat in anterior sau in posterior, cat mai mult in parti si a expira din partea de jos a abdomenului.”
Respiratia are o importanta deosebita in Pilates, ea da ritmul miscarii si conduce corpul pe parcursul exercitiului. Instructorul iti va spune exact ce miscare sa faci la inspiratie sau la expiratie. Toate tehnicile din Pilates urmaresc ritmul natural al corpului uman atunci cand inspira sau expira.
„Numai specialistul poate sa inteleaga ca miscarea este din interior. De la inceput ii invatam cum sa respire corect si sa sincronizeze respiratia cu miscarile”, spune Adela Gavrilenco.
Pilatesul este un antrenament care poate fi practicat la orice varsta, si este recomandat chiar si copiilor, incepand cu 4 ani. Mai mult decat atat, avand o multime de beneficii si neavand contraindicatii, pilatesul este recomandat chiar si femeilor insarcinate, incepind cu a 16-a saptamana si pana la nastere. Pentru gravide, pilatesul aduce avantaje precum un somn mai profund, dar si reducerea durerilor sau disconfortului specific acestei perioade.
„Femeile insarcinate pot face si trebuie sa faca pilates. E o profilaxie foarte buna de diastaza, de deplasarea muschiului drept a abdomenului, a hemoroizilor si a varicelor. Mai mult ca atat, nu numai un caz am avut, pesoanele care nu pot concepe, doamnele care nu pot avea copii, ocupanduse cu Pilates, dupa jumatate de an raman insarcinate.”
Tonifierea este printre primele rezultate care apar cand incepi sa practici Pilates. Se intampla datorita exercitiilor care iti solicita toti muschii, inclusiv cei profunzi.
„Cel mai echilibrat sistem ,este sistemul Pilates care face corpul sa se dezvolte armonios, nu creste, nu mareste muschii mari, pentru ca eu nici nu vad necesitatea ca sa fim incarcati ca niste roboti, dar dimpotriva, corpul devine armonios, frumos, flexibil si cel mai important ca pastram sanatatea si plasticitatea pe parcursul vietii. Telul pilatesului este sa ajute omul sa imbatraneasca calitativ.”, declara Adela Gavrilenco.
Ca in orice disciplina, perseverenta este ceea ce garanteaza rezultate. Dupa cum spunea chiar inventatorul acestei metode, Joseph Pilates: „in 10 sedinte simti diferenta, in 20 de sedinte vezi diferenta, iar in 30 de sedinte vei avea un alt corp”, lucru confirmat si de adeptele acestui sport.
Sedentarismul, kilogramele in plus si pozitiile incorecte la munca pot duce la asa numita postura vicioasa a coloanei vertebrale si, in timp, a unor probleme mai grave, dureri sau deformari. O postura buna este atunci cand coloana, bazinul, genunchii si gleznele sunt aliniate perfect, astfel, muschii servesc drept un bun suport pentru activitatile zilnice.
„Pilates nu este numai pentru a lucra coloana, este pentru a lucra tot corpul absolut, pentru a avea articulatii flexibile, pentru a avea o coloana flexibilia si pentru a avea un corp tonifiat, zvelt si pentru o postura corecta.”, povesteste instructorul.
Sursa foto: Google.com