12.10.2020
Multi dintre cei care nu au incercat niciodata acest tip de sport, cred ca este unul usor. Contrar acestei pareri, antrenamentul de pilates intareste muschii profunzi si imbunatateste postura corpului

Pilates este un tip de sport din ce in ce mai cunoscut si popular, insa putini stiu ca acesta a fost inventat de culturistul german Joseph Pilates, cu mai bine de 100 de ani in urma. Pilatesul reprezinta unul dintre putinele antrenamente care poate fi practicat de oricine si nu are contraindicatii. Miscarile din pilates ajuta la intarirea si tonifierea muschilor, fiind un sport bun atat pentru corp, cat si pentru minte.

Citeste si :  Tanara mamica si fiul ei Maxim, cel care, la varsta de doar un an si 8 luni, face acrobatii care te vor lasa cu gura cascata

„Pilates nu este o suma de exercitii care s-ar efectua pe saltea. Pana la moartea lui Joseph Pilates, se numea contrology, control asupra mintii, spiritului si corpului”, povesteste Adela GAVRILENCO, instructor de pilates.

Pe langa intarirea muschilor profunzi, care mentin postura corpului, exercitiile pun accent si pe corectarea respiratiei. Astfel, respirand corect si constient, activizam mai multi muschi, inclusiv pe cei abdominali si intercostali.  

„Respiratia trebuie sa fie laterala, diafragmala. Abdomenul trebuie sa fie tonifiat, persoana trebuie sa deschida coastele nu atat in anterior sau in posterior, cat mai mult in parti si a expira din partea de jos a abdomenului.”

Respiratia are o importanta deosebita in Pilates, ea da ritmul miscarii si conduce corpul pe parcursul exercitiului. Instructorul iti va spune exact ce miscare sa faci la inspiratie sau la expiratie. Toate tehnicile din Pilates urmaresc ritmul natural al corpului uman atunci cand inspira sau expira.  

„Numai specialistul poate sa inteleaga ca miscarea este din interior. De la inceput ii invatam cum sa respire corect si sa sincronizeze respiratia cu miscarile”, spune Adela Gavrilenco.

Citeste si :  Emisiunea iSanatate cu Vlada Mardari, din 10.10.2020

Pilatesul este un antrenament care poate fi practicat la orice varsta, si este recomandat chiar si copiilor, incepand cu 4 ani. Mai mult decat atat, avand o multime de beneficii si neavand contraindicatii, pilatesul este recomandat chiar si femeilor  insarcinate, incepind cu a 16-a saptamana si pana la nastere. Pentru gravide, pilatesul aduce avantaje precum un somn mai profund, dar si reducerea durerilor sau disconfortului specific acestei perioade.

„Femeile insarcinate pot face si trebuie sa faca pilates. E o profilaxie foarte buna de diastaza, de deplasarea muschiului drept a abdomenului, a hemoroizilor si a varicelor. Mai mult ca atat, nu numai un caz am avut, pesoanele care nu pot concepe, doamnele care nu pot avea copii, ocupanduse cu Pilates, dupa jumatate de an raman insarcinate.”

Tonifierea este printre primele rezultate care apar cand incepi sa practici Pilates. Se intampla datorita exercitiilor care iti solicita toti muschii, inclusiv cei profunzi.  

„Cel mai echilibrat sistem ,este sistemul Pilates care face corpul sa se dezvolte armonios, nu creste, nu mareste muschii mari, pentru ca eu nici nu vad necesitatea  ca sa fim incarcati ca niste roboti, dar dimpotriva, corpul devine armonios, frumos, flexibil si cel mai important ca pastram sanatatea si plasticitatea pe parcursul vietii. Telul pilatesului este sa ajute omul sa imbatraneasca calitativ.”, declara Adela Gavrilenco.

Ca in orice disciplina, perseverenta este ceea ce garanteaza rezultate. Dupa cum spunea chiar inventatorul acestei metode, Joseph Pilates: „in 10 sedinte simti diferenta, in 20 de sedinte vezi diferenta, iar in 30 de sedinte vei avea un alt corp”, lucru confirmat si de adeptele acestui sport.

Sedentarismul, kilogramele in plus si pozitiile incorecte la munca pot duce la asa numita postura vicioasa a coloanei vertebrale si, in timp, a unor probleme mai grave, dureri sau deformari. O postura buna este atunci cand coloana, bazinul, genunchii si gleznele sunt aliniate perfect, astfel,  muschii servesc drept un bun suport pentru activitatile zilnice.  

„Pilates nu este numai pentru a lucra coloana, este pentru a lucra tot corpul absolut, pentru a avea articulatii flexibile, pentru a avea o coloana flexibilia si pentru a avea un corp tonifiat, zvelt si pentru o postura corecta.”, povesteste instructorul.

Citeste si :  Hipismul sau echitatia este unul dintre cele mai vechi tipuri de sport. Vedem care sunt beneficiile pentru copii si adulti dar si ce inseamna hipoterapia

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie
01.11.2024

Kickboxingul este un sport de contact dinamic, care implică loviturile cu pumnii și cu picioarele, combinând mișcări din arte marțiale, karate și box. Există mai multe tipuri de kickboxing, fiecare cu reguli diferite.

23.06.2024

Antrenoarea Nadin Ojog ne demonstrează un antrenament perfect pentru a ne tonifia corpul și a lucra mai multe grupe de mușchi.

26.05.2024

Se spune că sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei. Totuşi, schimbările care apar pe parcursul celor 9 luni de sarcină lasă urme vizibile pe corpul unei mămici. Mai multe despre restabilirea postpartum, dar şi câteva sfaturi ușor de aplicat pentru recăpătarea siluetei, aflăm din reportajul ce urmează.

22.05.2024

Afară e vreme frumoasă, iar într-o lună e vara. Se pregatește pentru sezonul estival și Iulia Deliu, care de ceva vreme merge la sala de forţă. Acolo își lasă energia, emoțiile și oboseala. Reporterul PRO TV, Mădălina Sorocovschi a însoțit-o la un antrenament, unde au avut parte de o provocare pe cinste din partea antrenorului. Ce exerciţii au făcut fetele, dar şi cât de bine s-au descurcat, află din cadrul unui reportaj.

20.04.2024

Dumitrița Rusu ne motivează să facem mișcare și ne demonstrează câteva exerciții pentru un full body workout, care implică mai multe tipuri de mușchi. Antrenează-te împreună cu noi!

04.04.2024

Fiecare persoană s-a confruntat măcar o dată în viață cu durerile de spate. Kinetoterapeutul Andrei Cataraga ne demonstrează un set de exerciții care pot fi efectuate atât acasă, cât și la birou, pentru a ameliora și a preveni durerile de spate.

09.12.2023

Tania Goncear, cea care a reusit sa slabeasca 50 de kg,dezvaluie in ce consta regimul sau la moment, si te invita la un antrenament pe care il poti efectua in conditii de casa.

26.11.2023

Alina Zenkova este originara din Rusia, dar acum s-a stabilit cu traiul aici, la Chisinau. Are in spate o experienta impresionata de dansuri, practicandu-le de la varsta de 3 ani. Dupa multi ani de antrenamente intensive, a ajuns la Bolishoi Teatr, fiind sustina de mama sa. Acolo a participat in spectacole cunoscute la nivel mondial, cum ar fi Giselle sau Lacul Lebedelor.

02.11.2023

Diana Chistol este nutritionista, naturopat si terapeut. De multi ani ajuta oamenii sa isi echilibreze alimentatia si sa scape de anumite probleme de sanatate. Ea este adepta unui stil alimentar vegan. Mai mult decat atat, si-a propus sa adauge masa musculara, lucru deloc usor pentru o persoana care nu consuma proteina de origine animala.

24.09.2023

Jurnalista nu a stat mult pe ganduri cand am provocat-o sa incerce pentru prima data sportul acvatic, wakebording. Un lac, o placa, putere si mult curaj, de asta a fost nevoie pentru a trai senzatii unice. Ce presupune acest sport si cum s-a descurcat prezentatoarea.

10.09.2023

Originar din India, Surya Deep practica ashtanga yoga de mai bine de 10 ani. De ceva timp, calatoreste in intreaga lume si ii invata si pe altii acest tip de miscare.

30.06.2023

Practica un tip de sport necunoscut in tara noastra, insa a devenit campioana Europei. Chiar daca are doi copii acasa, Cristina Cazanova reuseste sa se dedice antrenamentului. Despre ce tip de sport este vorba, dar si cum a ajuns sa fie campioana, aflam din reportajul ce urmeaza. 

24.06.2023

Vita Stanislav, influencer si femeie de afaceri, merge la antrenamente cu regularitate si disciplina, fiindca are un scop bine-determinat. Astazi aflam care este parcursul necesar pentru a ajunge la forma dorita. Ce o motiveaza sa mearga la sala?

24.06.2023

 Fitness Coach Dumitrita Rusu a prezentat un antrenament pentru picioare si muschii fesieri. 

17.06.2023

Serafima slabeste, iar pentru ca rezultatul dorit sa nu se lase mult asteptat, este nevoie de miscare in fiecare zi, pe langa o alimentatie corecta si echilibrata. Alexei Pavliuc este antrenorul care se va asigura ca protagonista noastra se tine de sport si scapa de kilogramele in exces.

02.06.2023

Stretchingul are o multime de beneficii pentru organism, pe langa faptul ca te ajuta sa faci sfoara. Aflam mai multe de la antrenoarea Anastasia Pervanciuc.

28.05.2023

Serafima Moraru si-a propus sa slabeasca, insa pentru a-si atinge scopul, trebuie sa faca miscare. Astfel, am facut impreuna un antrenament de inceput, ca sa vedem in ce forma fizica este ea si ce rezistenta are.

20.05.2023

Vedetele au inceput sa se pregateasca intensiv de vara! Johy Davis a imbracat costumul sportiv si a reluat antrenamentele la sala de forta. Cum decurge un antrenament de-al interpretului, aflam din reportajul ce urmeaza.

05.05.2023

Micuta Steffania care are un an si jumatate, iar de la 4 luni face inot. Mama sa, solista Teatrului de Opera si Balet, soprana Marina Dobrescu, recunoaste ca la aceasta varsta frageda, fiica sa inoata mai bine decat ea. Cum are loc o lectie de inot cu cei mici, dar si care sunt beneficiile acestei activitati, aflam din reportajul ce urmeaza.

24.03.2023

Esti fascinat de miscarile de acrobatie pe care le fac gimnastele la inaltime? Acrobatia aeriana este mai des intalnita la artistii de circ, iar mai nou ai putea sa incerci si tu sa inveti elemente gratioase efectuate pe panza. Este nevoie sau nu sa ai o pregatire fizica si care sunt beneficiile acestui tip de sport, aflam in reportajul ce urmeaza. 

17.02.2023

Antrenamentul functional este unul din cele mai eficiente tipuri de efort, pentru ca dezvolta mai multe calitati fizice concomitent.

23.12.2022

Cornelia Stefanet a povestit in cadrul emisiunii iSanatate despre cum reusesc artistii sa combine sarbatorile cu munca, dar si ce o motiveaza pe aceasta sa se antreneze la sala.

01.12.2022

Luptele si anume artele martiale mixte i-au cucerit inima din copilarie si, cu timpul, acest hobby a devenit o adevarata profesie, pe care o indeplineste cu mare placere. Afla povestea luptatorului moldovean Alexandru Romanov, in cadrul unui reportaj marca iSanatate.

20.11.2022

Vrei sa fii in cea mai buna forma si te-ai hotarat sa mergi la sala? Cel mai indicat ar fi sa incerci diverse antrenamente pentru incepatori, pana gasesti un program de exercitii potrivit pentru tine.

12.11.2022

Victoria Rosca s-a apucat de sport! Actrita simtea ca are nevoie de o schimbare si de un mod de viata mai activ. Cum se simte si ce rezultate a reusit sa obtina, am mers sa aflam la sala chiar in timpul unui antrenament. 

06.11.2022

Antrenorul personal Marcel Stropsa a fost invitat in cadrul emisiunii iSanatate si a prezentat un antrenament de cateva minute, pentru toate grupele musculare, pe care il poti face chiar la tine acasa.

30.10.2022

Cunoasteti ca dansul este o practica sanatoasa pentru intelectul si corpul oricui. Dar ce beneficii ofera dansul in pereche si cata munca se ascunde in spatele fiecarei reprezentari?

29.10.2022

Daca ar fi sa alegem un singur cuvant care sa descrie practica yoga, acela va fi ”echilibru”. Dar ce este, de fapt yoga, cine o poate practica, ce beneficii are asupra sanatatii fizice si emotionale, afla de la Nageena Shiva.

09.10.2022

Breakdance este un dans de strada dezvoltat de adolescentii afro-americani si latino-americani din Bronx, New York, in 1973. Acest stil mai este cunoscut prin termenul de rupere sau B-boying.

02.09.2022

Eleganta, gratie, rafinament si zeci de ore de antrenament. Vorbim despre fetele care practica gimnastica estetica in grup, un gen de sport care, in ciuda istoriei sale de peste 100 de ani, a aparut recent si in Moldova. Detalii in reportaj. 

03.07.2022

Daca doresti sa iti indemni copilul catre un sport, tenisul este o optiune excelenta. Are beneficii mintale si fizice, promovand astfel dezvoltarea armonioasa a copilului. Detalii in reportaj.

26.06.2022

Vara punem mai mare accent pe tonifierea corpului, astfel, iti impreuna cu Petru Artene iti prezentam un antrenament pentru muschii picioarelor si muschii fesieri.

15.05.2022

In contextul Zilei Internationale a Sportului, Vlada Mardari impreuna cu antrenoarea Anna Betco iti arata care sunt cel mai frecvente greseli in timp ce faci sport.

14.05.2022

Te antrenezi si faci miscare, dar stii cat de importanta este restabilirea organismului dupa sport? Nutritionista Irina Ghiliova ne spune cum sa ajutam corpul nostru sa se refaca dupa antrenamente.

08.05.2022

Schimbarile prin care trece organismul femeii in timpul sarcinii isi lasa amprenta dupa nastere. Sportul nu doar ca te ajuta sa iti recapeti forma, dar contribuie si la mentinerea tonusului psihic, aspect extrem de important pentru proaspetele mamici. 

30.04.2022

Inotul contribuie la dezvoltarea sanatoasa a sistemului respirator, muscular si osos. Dar pe langa beneficiile pentru sanatate, antrenamentele de inot il vor ajuta pe micut sa depaseasca fobia de apa, sa invete lucruri noi si sa devina mai competitiv. Iti propun sa ii urmarim pe cei mici in actiune la un antrenament de inot.

17.04.2022

Daca vrei sa te misti pe ritmuri latino sau populare, sa antrenezi toata musculatura corpului si sa arzi pana la 1200 de calorii in doar o ora de antrenament, atunci trebuie sa incerci un antrenament de Kangoo Jumps. Colega mea l-a incercat pentru prima data. Sa vedem ce i-a iesit!

16.04.2022

Fierul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului, fiind implicat in producerea de globule rosii, transportul oxigenului in corp (prin hemoglobina) si mentinerea sistemului imunitar sanatos. In plus, contribuie la enzimele care elibereaza energie pentru activitatea fizica si este necesar pentru a mentine sanatoase celulele, pielea, parul si unghiile.

10.04.2022

Cunoscut in toata lumea de mai bine de un secol, in Moldova pilatesul a ajuns relativ recent, acest tip de sport fiind potrivit atat pentru sanatatea fizica, cat si mintala.

17.03.2022

Tenisul este unul dintre cele mai iubite sporturi la nivel mondial. Afla de la antrenorul Igor Teterea beneficiile acestui sport si detaliile unui antrenament pentru un incepator in tenis, intr-un reportaj marca iSanatate.

25.02.2022

Termenul de „stretching” se refera la o gama de exercitii prin care se realizeaza intinderea musculaturii, mai exact miscari de mobilitate ale corpului. Afla mai multe intr-un reportaj marca iSanatate.

19.02.2022

Inesa Voscoboinic, influencer a fost invitata in cadrul emisiunii iSanatate, unde a vorbit despre antrenamentele la sala, dar si despre alimentele consumate zilnic.

19.02.2022

Tina Prisacaru, antrenoare a fost invitata in cadrul emisiunii iSanatate, unde a prezentat un atrenament de forta, care iti ofera o doza de energie pentru intreaga zi.

12.02.2022

Leo Ciobu si Gherman Bolgar, culturisti au fost invitati in cadrul emisiunii iSanatate, unde au vorbit despre eficienta antrenamentelor in cuplu.

06.02.2022

O performanta sportiva se construieste pe un organism sanatos. Daca visezi sa devii Campion Mondial si Republican la Powerlifting, cum e Iulian Godea, una din prioritati trebuie sa fie verificarea sistematica a starii de sanatate. Ce set de analize de laborator sunt in lista unui sportiv de performanta afla dintr-un reportaj marca iSanatate

30.01.2022

Indiferent daca scopul tau este sa slabesti, sa iti tonifiezi corpul sau doar sa-ti mentii sanatatea, antrenamentele asistate de un specialist te vor ajuta sa ajungi mai repede la telul propus. Afla mai multe dintr-un reportaj marca iSanatate

23.01.2022

Mihaela Ursuleac practica atletica grea de doar 10 luni, iar totul a inceput spontan, dupa o vizita la sala de sport din Anenii Noi, acolo unde s-a deschis o sectie de powerlifting. Afla dintr-un reportaj marca iSanatate.

09.01.2022

De 2 ani si jumatate, Marian Starcea a introdus in programul sau miscarea si de atunci o zi fara sport este o zi pierduta. Afla mai multe dintr-un reportaj marca iSanatate.

08.01.2022

Felicia Bostan, antrenoare de stretching a fost invitata in cadrul emisiunii iSanatate, unde a prezentat un moment de stretching.

26.12.2021

Cristina Burdulescu este antrenoare de fitness, si fiind insarcinata, doreste sa promoveze miscarea in randul viitoarelor mame. Afla mai multe dintr-un reportaj marca iSanatate, povestea ei de succes si cum e sa treci de la jurnalism la antrenoare si nutritionista.

22.12.2021

In zilele noastre cu totii avem dorinte si vise. Unii chiar le scriu si le numesc simplu SCOP. Trebuie sa stim ca scopul nu este chiar ceea ce gandim si atat. Spre exemplu: ”vreau sa slabesc 15 kilograme”… nu  este un scop! Este o recompensa mai exact. O recompensa ce apare daca facem lucruri concrete. Trebuie sa schimbam ceva la alimentatie, sa facem sport specific pentru ceea ce ne dorim a obtine. Trebuie sa schimbam obiceiurile. Lucrurile pe care trebuie sa le schimbam sunt adevarate provocari. 

15.12.2021

Nimeni nu este surprins daca o persoana isi dedica o parte semnificativa a timpului pentru a avea grija de frumusete, tinerete si putere. Cu toate acestea, expertii avertizeaza: exista doar un pas de la ingrijirea sanatatii la fanatismul distructiv, iar ore in sir in sala se pot dovedi a fi bigorexie, o tulburare de comportament nestudiata, dar nu mai putin periculoasa. 

04.12.2021

Are doar 15 ani, dar stie ce vrea de la viata. A lasat dansurile pentru arte martiale, care i se potrivesc de minune. Dana Popovici face kickboxing de un an si 3 luni, dar vazand-o cu cata exactitate aplica loviturile, ai impresia ca s-a ocupat cu acest sport toata viata. Afla mai multe dintr-un reportaj marca iSanatate