Stretching-ul provine din Hatha Yoga, gimnastica si balet clasic. In limba romana, cuvantul englezesc stretching se traduce prin intindere, insa a capatat in sport o semnificatie mai larga, aceea de complex de exercitii de intindere, cu capacitatea de a imbunatati flexibilitatea si mobilitatea organismului.
Anastasia PERVANCIUC, ANTRENOR: „Stretching-ul este antrenamentul orientat spre intinderea tuturor muschiilor corpului nostru. Acest antrenament imbunatateste mobilitatea articulatiilor."
Exercitiile de stretching sunt eficiente in imbunatatirea mobilitatii si a flexibilitatii.
Practicarea acestui tip de miscare ajuta sa te relaxezi. Exercitiile de stretching genereaza eliberarea de endorfine care induc o stare de fericire, de calm, de buna dispozitie si diminueaza starile de anxietate.
Anastasia PERVANCIUC, ANTRENOR: „Stretching-ul este si un antrenament antistres, adica venind la antrenament poti simti o senzatie totala de confort, poti sa te relaxezi si sa te gandesti in sfarsit, nu la munca, dar la ceva legat de sine."
Miscarile de stretching reduc nivelul de stres din organism.
Tatiana KOBERIDZE, BLOGGER: „In timpul stretching-ului, eu nu ma gandesc la nimic, toate grijile mele si problemele de la munca raman in afara antrenamentului. Aici poti sa te relaxezi si sa te gandesti la ceva placut.”
De cele mai multe ori, postura defectuoasa a spatelui si coloanei, apare in momentul acumularii de tensiune in muschi, lucru ce ne face mai rigizi. Stretching-ul ajuta la disparitia disconfortului provocat de catre tensiunea musculara si la corectarea posturii corpului.
Orele de stretching imbunatatesc postura generala a corpului.
Anastasia PERVANCIUC, ANTRENOR: „Noi multe exercitii le facem pentru intinderea spatelui, in contextul in care la antrenament vin multe femei cu un loc de munca static si care stau toata ziua in pozitia arcuita. Noi ne straduim sa le ajutam sa se intinda, pentru ca ele sa aiba o postura frumoasa si o coloana sanatoasa."
Sub influenta mai multor factori, muschii tind sa se atrofieze, iar acest aspect conduce la restrictionarea flexibilitatii. Printre consecinte se numara scolioza si mobilitatea scazuta. Stretching-ul este extrem de eficient in imbunatatirea flexibilitatii.
Exercitiile de stretching imbunatatesc circulatia, reducand riscul de accidentari in timpul antrenamentelor.
Anastasia PERVANCIUC, ANTRENOR: „Antrenamentele sunt orientate la intarirea muchilor profunzi ai spatelui care ne ajuta la sustinerea ei verticala si la intindere, care respectiv lungesc muschii. Asta cel putin ar permite sa nu inrautatim gradul de scolioza avut la moment."
Scolioza nu reprezinta o contraindicatie pentru practicarea antrenamentelor de stretching.
Tatiana KOBERIDZE, BLOGGER: „Cel mai mult acum imi place stretching-ul. Cum a spus si Anastasia, este util atat pentru spate, dar am venit si cu scopul sa fac spagatul lateral. Candva eu il puteam face dar am avut o trauma si am inteles ca nu pot sa fac singura asta. Astfel, datorita Anastasiei, dupa cum ati vazut, pot sa stau in spagat si sa imi restabiliesc flexibilitatea."
Cu siguranta v-ati uitat cu admiratie la o poza cu cineva foarte flexibil, facand spagatul, sfoara sau podul. Exista un mit conform caruia, flexibilitatea este ceva cu care te nasti. Este adevarat ca ea depinde si de anumite caracteristici anatomice, dar adevarul este ca flexibilitatea se dobandeste prin antrenament. Insa sunt si exceptii.
Practicarea a 30 de minute de stretching in fiecare zi te ajuta sa iti mentii sanatatea incheieturilor si a sistemului cardio-vascular.
Tatiana KOBERIDZE, BLOGGER: „Eu am reusit sa fac spagatul in 3 antrenamente."
Toata lumea vrea muschi mai proeminenti sau mai reliefati insa acest lucru vine cu un pret: lipsa mobilitatii. Practicarea steching-ului, in schimb, te ajuta sa iti pastrezi flexibilitatea, sa executi miscarile din viata de zi cu zi si sa iti dezvolti musculatura in acelasi timp, lucrul confirmat si de adeptele acestui tip de sport.
Acest tip de miscarea favorizeaza tonifierea musculara si coordonarea mai buna.
Tatiana KOBERIDZE, BLOGGER: „De cand am inceput sa fac stretching, imi place mai mult cum arata corpul meu. Muschii sunt mai alungiti si mai feminini si apropo mi-a aparut si un relief."
Datorita faptului ca antrenamentele de stretching ajuta la obtinerea unei mobilitati musculare si articulare mai bune, celelalte exercitii efectuate in cadrul antrenamentelor vor fi executate intr-un mod mult mai usor si corect.
Stretching-ul elimina acidul lactic din muschi si astfel, ei se relaxeaza.
Anastasia PERVANCIUC, ANTRENOR: „Ajuta la pregatirea corpului pentru amplitudinea necesara. Adica daca faceti genoflexiuni sau fandari, ele vor fi mai profunde si astfel miscarea cu implicarea articulatiei va fi efectuata in siguranta."
Intinderea este absolut necesara daca te antrenezi la o sala de forta, in special in a doua parte a zilei deoarece muschii care raman incordati pana la patru ore dupa sesiunea de antrenament iti pot crea mari probleme atunci cand vrei sa adormi.
Executarea unor exercitii de stretching in timpul si dupa antrenament reduc aparitia crampelor musculare.
Anastasia PERVANCIUC, ANTRENOR: „Dupa antrenament, sunt folosite pentru a intinde muschi si pentru ca ei sa nu doara."
Exercitiile de stretching se impart in patru categorii:active, pasive, dinamice si asistate. Astfel, distingem stretching-ul activ, in care tragi de un membru pentru a intinde muschiul si stretching-ul pasiv, in care lasi forta gravitationala sa traga de membru si sa il intinda. Mai putem diferentia stretching-ul dinamic, in miscare, in care fiecare pozitie este tinuta pentru mai putin de o secunda. S-a demonstrat ca antrenamentul efectuat cu prezenta unui antrenor, numit stretching asistat, da mai multe rezultate pentru ca el te ajuta sa intri in pozitie si aplica forta necesara pe anumite membre pentru a intinde muschii, dar si pentru a pastra zona de confort a persoanei.
Exista patru categorii de stretching: activ, pasiv, dinamic si asistat.
Anastasia PERVANCIUC, ANTRENOR: „Este o intindere foarte individuala, e capacitatea noastra fiziologica care este ori nu, dar care se poate dezvolta. Fiecare are pragul sau de limita, noi nu avem o gradatie. Fiecare lucreaza dupa amplitudinea sa, dupa senzatiile sale, care trebuie sa fie destul de confortabile."
Stretching-ul este un gen de miscare care poate fi practicat oriunde si oricand, atunci cand exista un spatiu suficient, nu necesita dotare speciala sau echipament, se invata usor, iar rezultatele apar intr-un timp scurt.
Antrenamentul dureaza aproximativ o ora iar frecventa de vizitare se stabileste dupa dorinta.
Exercitiile de stretching dau cu adevarat roade cand lucrezi cu un partener sau cu un instructor specializat.
Anastasia PEVFANCIUC, ANTRENOR: „Eu recomand practicarea antrenamentului de stretching de 2 sau 3 ori maxim pe saptamana. Contraindicatiile sunt artrita acuta sau artroza, dar in general antrenamentul de stretching poate fi practicat de oricine, indiferent de varsta.”
Pretul unui antrenament individual este de 350 lei, iar daca alegeti sa practicati un antrenament de grup, atunci trebuie sa achitati suma de 1000 lei lunar.
Sursa foto: Google.com