Virusul West Nile, transmis de tantari la om. Ce boli provoaca
"Totusi, un risc real este legat de infectia cu virusul West Nile. Este adevarat ca cei mai multi dintre tantari nu transmit. Dar, dintre cei care transmit, exista un procent de oameni care ajung sa faca forma severa de encefalita, respectiv meningo-encefalita", explica medicul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș, Romania.

Simptomele infectarii cu virusul West Nile. 80% dintre cei infectati sunt asimptomatici
Dintre persoanele care au infectia cu virusul West Nile, 80% sunt asimptomatice, spune Adrian Marinescu. Restul de 20% fac o anumita forma de boala. Se spune ca, statistic, dintre cei care au virusul, unul din 150 face encefalita, care este o boala grava.
"In momentul in care ai fost muscat si ai mai multe muscaturi - se spune ca o singura muscatura de tantar are un risc foarte mic - in termen de o saptamana, daca se intampla sa apara simptomatologie de tipul stare generala brusc modificata, febra importanta, durere de cap, varsaturi foarte intense sau te deranjeaza lumina, atunci poti sa te gandesti, printre altele, si la encefalita", explica medicul.
"Nu vorbim aici despre reactiile alergice la intepatura de tantar, am vorbit doar despre lucrurile grave", subliniaza Adrian Marinescu.
Ce boli provoaca muscatura de sobolan. Hantavirusul, boala infectioasa grava care se transmite la om

Daca vorbim despre muscatura de sobolan, aici lucrurile intr-adevar pot fi mai complicate decat in cazul tantarilor, spune Adrian Marinescu.
"Muscatura de sobolan este rara, dupa cum rare sunt si complicatiile care pot sa apara. Dar in teorie putem sa avem de la leptospiroza, rabie chiar, tetanos, infectia cu hantavirus - despre care am auzit mai recent, iar aceasta infectie este interesanta si de luat in calcul pentru ca poate fi transmisa si prin intermediul materiilor fecale sau urinei de la sobolani, care se usuca, se transforma in aerosoli si se pot transmite prin intermediul aerosolilor atunci cand bate vantul. Persoana care se infecteaza poate sa faca prindere pulmonara importanta, cu pneumonie, insuficienta respiratorie si risc mare de deces", explica medicul de la Institutul Matei Bals.
Spre deosebire de intepatura de tantar, in cazul careia trebuie sa ne adresam medicului doar daca apar simptome, in cazul muscaturii de sobolan sau alte rozatoare salbatice trebuie sa mergem la medic imediat, mai exact la un centru antirabic din zona in care locuim, spune medicul Adrian Marinescu.
"Nu asteptam sa apara simptomele. Trebuie sa facem niste lucruri profilactice. Daca esti muscat de un sobolan trebuie folosite apa si sapunul din abundenta, ca la o plaga muscata, solutie dezinfectanta, antiseptice, iar apoi trebuie mers obligatoriu la un centru antirabic din regiunea in care esti", explica medicul de la Institutul Matei Bals.
