Simptomele toxiinfectiilor alimentare
Putem vorbi despre toxiinfectie alimentara daca avem urmatoarele simptome (nu obligatoriu pe toate concomitent) imediat dupa ce am consumat un anumit aliment potential alterat sau contaminat (la cateva ore sau maxim 1 zi):
- Avem o stare de rau/ greata.
- Diaree.
- Stari de voma.
- Crampe abdominale.
- Febra.
- Stare generala proasta, cu slabiciune generalizata, dureri de cap si/sau frisoane.

Tratam copilul acasa ?
Copilul cu toxiinfectie alimentara poate fi tratat acasa daca nu are simptome foarte grave (deshidratare, febra inalta care nu raspunde la antibiotic, nu poate manca si bea). Putem duce copilul la medic pentru a confirma diagnosticul sau ca nu este o gastroenterita infectioasa, insa important este sa il tinem acasa in liniste, izolat de colectivitate pentru a-i proteja si pe ceilalti, dar a-l proteja si pe el circa 2 zile de la disparitia simptomelor.
Ce ne poate cauza toxiinfectia alimentara
Poate fi vorba de un aliment alterat (nu a fost tinut in conditii corespunzatoare) sau contaminat cu diferiti germeni deoarece nu a fost preparat indeajuns, manevrat sau depozitat corespunzator, sau a fost reincalzit insuficient (fiind deja contaminat) sau a fost consumat dupa expirare. In perioada verii, un aliment se poate altera cu usurinta numai pentru faptul ca il lasam mai mult decat trebuie la temperatura camerei, de exemplu. De aceea, dupa ce gatim, este bine sa racim rapid in baie de apa rece mancarea si apoi sa o tinem la frigider la temperatura de pana 5 grade.
Ce facem in cazul unei toxiinfectii alimentare
De obicei, actionezi in functie de simptome, tratandu-le pe fiecare in parte. Adica, daca avem diaree, alimentatia copilului va include alimente care stim ca il ajuta (in functie si de varsta lui – mucilagiu de orez, lapte fara lactoza, orez fiert, banane, paine prajita) si ne vom asigura ca este bine hidratat. In farmacii gasiti saruri speciale de rehidratare, exista probiotice care ii vor repopula flora intestinala si il vor ajuta sa depaseasca cu bine acest episod neplacut. Uleiurile din ceaiul de menta ii va calma si durerile si va combate si diareea. Exista diferite medicamente care vor contribui la digestie si vor reduce balonarea, asadar si severitatea durerilor abdominale.

Febra va fi redusa cu antitermice, de preferinta paracetamol avand in vedere efectele adverse ale ibuprofenului asupra sistemului digestiv, daca nu cedeaza la metodele traditionale.
Crampele abdominale se pot trata cu medicamentatie antispastica (recomandata de medic, in functie de varsta copilului si beneficiile tratamentului versus riscuri).
Insa, pentru linistea noastra, in cazul sugarului si copilului mic cel mai bine este, chiar daca il vei trata si tine acasa, sa il vada si un medic. Acesta va elimina probabilitatea netratarii corespunzatoare a unei gastroenterite infectioase care poate avea complicatii majore, chiar conduce la decesul copilului.
Dupa perioada medie de o saptamana, cat dureaza de obicei procesul de vindecare, trebuie sa fim constienti ca organismul copilului va avea nevoie de sustinere (administrarea unor probiotice si un plus de atentie la alimentatie, eliminand alimentele si condimentele care contribuie la iritarea mucoasei intestinale).