Analiza biochimica a sangelui reprezinta un test de laborator, care cuprinde anumiti parametri, cu ajutorul carora putem evalua starea de sanatate a persoanei.
Roman BOTNARI, MEDIC DE LABORATOR: „O analiza biochimica de rutina a sangelui ne furnizeaza informatii utile in privinta functionarii mai multor sisteme din organism: sistemul renal, cardiac, pulmonar, organul complex hepatic, functia pancreasului si nu in ultimul rand evaluarea corecta a celor 3 metabolisme: proteic, lipidic si glucidic.”
Roman BOTNARI, MEDIC DE LABORATOR: „Fiecare persoana trebuie macar o data in an sa efectueze analiza biochimica a sangelui. Scopul este de screening, de diagnosticare precoce a unor patologii acute sau cronice. Si monitorizarea deja a patologiilor cronice.”
O analiza biochimica a sangelui include o serie de parametri ca: indici specifici si nespecifici de organ, produsii finali ai unui proces metabolic, analiti si anumite enzime.
„Cu ajutorul unei analize biochimice de sange noi putem evalua mai multe organe si sisteme de organe. Unul din ele este sistemul renal. Il putem evalua cu ajutorul ureei, creatininei, acidului uric. Atunci cand acesti indici se modifica ei reflecta in sine functia de filtrare renala. Un alt sistem ar fi sistemul cardiovascular. Noi putem evalua un sir de enzime, cum ar fi creatinkinaza totala, creatinkinaza MB, lactat-dehidrogenaza, troponinele, care sunt utile in infarcte miocardice acute.”
Si functia ficatului poate fi evaluata prin determinarea unor indicatori.
„Evaluarea ASAT sau aspartataminotransferaza, ALAT sau alaninaminotransferaza, gama-glutamiltranspeptidaza sau gama-GTP, fosfataza alcalina. Si deja ca indici nespecifici cum ar fi tipurile de imunoglobulina, bilirubina totala, bilirubina directa, acizii biliari.”
„Un alt organ important, care face parte din sistemul digestiv este pancreasul. In cazul biochimiei vorbim de pancreasul exocrin, prin evaluarea amilazei totale, amilazei pancreatice, lipazei. Metabolismul glucidic, noi putem evalua glucoza matinala, testul de toleranta la glucoza. Cu ajutorul caruia noi putem evalua diverse stari de alterare a glicemiei bazale, stari de prediabet sau chiar diabet.”
Putem determina media glucozei pentru 2 saptamani sau chiar pentru 3-4 luni, prin determinarea fructozaminei si respectiv a hemoglobinei glicate.
„Metabolismul lipidic care este foarte important in special pentru cardiologi. Colesterolul total, HDL sau colesterolul bun, LDL sau colesterolul rau, trigliceridele si cea mai aterogena lipoproteina A. Acesti indici sunt foarte importanti pentru a stratifica riscul patologiilor hipertensive si cardiace.”
Si echilibrul hidro-electrolitic poate fi evaluat prin determinarea unor ioni esentiali precum: K, Na, Cl, Ca, Cu si Zn care au roluri importante pentru buna functionare a organismului.
„Daca vorbim despre metabolismul proteic, vorbim despre acei indici specifici hepatici: proteina totala, albumina. Mai vorbim si de acele enzime care sunt implicate in sinteza proteica, cum ar fi ceruloplasmina.”
Un alt indicator important inclus in analiza biochimica a sangelui este proteina C reactiva, care determina gradul de inflamatie in organism.
Roman BOTNARI, MEDIC DE LABORATOR: „La fel important este valoarea fierului. Fierul seric impreuna cu transferina fiind luati in tandem noi putem evalua asa numita capacitate totala de legare a fierului. Este un indice foarte important pentru evaluarea anemiilor.”
In cazul unei urgente, biochimia sangelui poate fi efectuata indiferent de perioada zilei. Totusi, daca se efectueaza in scopuri profilactice, e necesar sa respectam unele reguli.
Roman BOTNARI, MEDIC DE LABORATOR: „Pentru a efectua o analiza biochimica trebuie sa respecti dieta alimentara 10-12 ore, sa efectuezi analiza biochimica dimineata, dar se permite hidratarea pacientului.”
Roman BOTNARI, MEDIC DE LABORATOR: „In cazul in care nu se respecta dieta data sau regulile date si pacientul va efectua unei analiti in a doua jumatate a zilei, atunci rezultatele pot fi total diferite.”
Datele obtinute vor fi comparate cu valorile de referinta, dar vor fi interpretate in dependenta de particularitatile individuale.
Roman BOTNARI, MEDIC DE LABORATOR: „Acele valori care sunt reflectate de o analiza biochimica a sangelui, poate fi interpretata corect numai de un specialist in domeniu dat. Pacientii vazand anumite modificari care apar in blanc, sub forma de sageata rosie, semnul exclamarii, se alarmeaza. Orice analiza trebuie sa fie indicata de un medic specialist si interpretata de un medic specialist.”