Fistula arteriovenoasa asigura accesul vascular optim pentru hemodializa, cu un flux sanguin ridicat si, totodata, cu riscuri minime de infectie sau ocluzie si este intotdeauna preferata altor metode de acces vascular (grefa, respectiv cateterul venos central). Fistula arteriovenoasa reprezinta o comunicare realizata chirurgical intre o artera si o vena, in vederea cresterii fluxului sanguin de tip arterial printr-o vena, ce poate fi usor punctionata pentru realizarea hemodializei. Pentru o buna circulatie a sangelui prin circuitul aparatului de dializa, este necesara o presiune sanguina de tip arterial. Peretele arterial nu permite punctionari multiple, la intervale scurte de timp, insa peretele vascular venos este suplu si usor abordabil ori de cate ori este necesara efectuarea dializei. Din acest motiv se practica fistula arteriovenoasa, presiunea sangelui dilatand vena. Astfel, prin abordul venos la nivelul fistulei se acceseaza sange arterial.
Pregatirea preoperatorie consta in aprecierea calitatii vaselor prin ecografie Doppler si masuratori ale debitelor locale. O fistula functionala trebuie sa asigure un debit sanguin optim pentru dializa, sa fie durabila si sa permita punctionari multiple, fara complicatii majore.
Procedura chirurgicala se realizeaza cu anestezie locala, deci este nedureroasa, si dureaza aproximativ 30–45 de minute. Locul de electie pentru realizarea fistulei arteriovenoase este la nivelul plicii cotului.
Fistula arteriovenoasa este considerata cea mai buna optiune in vedere realizarii hemodializei, deoarece prin intermediul fistulei se asigura un flux sanguin ridicat, are riscuri minime de infectie sau tromboza si are o durata de viata mai lunga, comparativ cu punctionarea venoasa simpla prin intermediul unui cateter de dializa. De asemenea, datorita faptului ca fistula arteriovenoasa asigura un flux sanguin crescut, scade timpul de efectuare a procedurii de dializa, fata de abordul venos simplu. Cu cat sangele circula mai repede prin aparatul de dializa, cu atat scade timpul de filtrare.