05.08.2021
De ce ne simtim rau cand afara sunt 37 de grade Celsius, desi corpul are aceeasi temperatura

Inca din primii ani de scoala am invatat ca temperatura normala a corpului uman este cuprinsa intre 36,5 si 37,5 grade Celsius. Astfel, ne intrebam, pe buna dreptate, de ce temperatura ambientala de 37 de grade este considerata mare, daca si cea a organismului nostru este la fel.  

De ce ne simtim rau cand afara sunt 37 de grade Celsius, desi corpul are aceeasi temperatura

Medicii spun ca temperatura corpului uman este mentinuta prin procese active si ca nu are voie sa se abata de la limite decat in situatii speciale. „Ce e peste intervalul normal de temperatura se cheama febra si reprezinta un mecanism de aparare impotriva infectiilor”, arata cardiologul Vasi Radulescu, Romania. „Ceea ce e sub intervalul normal se cheama hipotermie si nu reprezinta nici un mecanism de aparare, ci o stare patologica (traume ale hipotalamusului sau alte afectiuni) sau o imposibilitate de adaptare la mediul inconjurator (temperaturi foarte mici ce nu pot fi compensate). O hipertermie peste 40 de grade Celsius poate fi mortala. O hipotermie sub 35 de grade Celsius - la fel. Corpul trebuie sa ramana intre valorile normale acceptate”, scrie medicul pe blogul sau. 

Citeste si :  Ce trebuie sa faci daca spargi un termometru cu mercur?

Medicul are si explicatia pentru faptul ca ne simtim rau cand afara sunt 37 de grade Celsius, desi organismul nostru are aceeasi temperatura. ”Ei bine, intervin mai multe probleme. Avem in majoritatea celulelor noastre niste uzine mici de tot, invizibile. Ele se cheama mitocondrii. Aceste organite celulare sunt raspunzatoare pentru productia de energie. Aceasta molecula este moneda energetica a lumii vii. In mitocondrii se produce si caldura. Aceasta este folosita pentru homeostazia termica (proprietatea organismului de a-si mentine temperatura constanta), iar cand corpul sta bazal la 37 de grade Celsius, langa el aerul avand tot 37 de grade, e nevoie de un schimb termic pentru a elimina surplusul. La o temperatura ambientala egala cu cea a corpului, acesta nu poate pierde excesul de caldura si din aceasta cauza simtim ca ne este cald”, afirma doctorul Vasi Radulescu. 

Specialistul mai spune ca, pentru a pierde caldura, organismul are mecanisme de adaptare, precum transpiratia ori vasodilatatia: „Pur si simplu, stim cand ne e cald si stim ce masuri sa luam pentru a ne racori”.  

Organismul uman are temperatura de 37 de grade Celsius, intrucat aceasta valoare ne ofera protectie fata de anumite bacterii, virusuri si fungi. De asemenea, ne optimizeaza liniile metabolice, ca sa nu fim nevoiti sa mancam tot timpul, conform specialistilor. 

Citeste si :  Saptamana Mondiala a Alaptarii 2021: Te incurajez sa alaptezi copilul la san!
Articole din aceeasi categorie