Multe persoane au caini in gospodarie, fie pentru ca le place compania animalelor, fie pentru ca simt ca le alunga singuratatea, fie de dragul copiilor, care vor un partener de joaca. Indiferent de motiv, oamenii se ataseaza foarte mult de caini, deoarece acestia sunt, la randul lor, foarte atasati de stapan si gata sa ii fie alaturi oricand.
Desi nu multi stau sa se gandeasca neaparat la acest aspect, cainii imbunatatesc fundamental sanatatea mentala a unei persoane, in moduri pe care poate nu si le-ar fi imaginat, in fiecare etapa a vietii. Iata cum ajuta prezenta unui caine in gospodarie in copilarie, la maturitate si la varsta a treia.
Cainii sunt benefici pentru copiii cu anxietate

Efectele incredibile ale prezentei cainilor asupra sanatatii mentale a copiilor sunt bine documentate si sustinute de stiinta. De exemplu, un studiu pediatric realizat de o echipa de cercetatori australieni a constatat ca micutii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani care aveau caini acasa erau mai sociabili si se comportau mai frumos decat colegii lor care nu aveau caini. A fi mai ajustat din punct de vedere social poate juca un rol in bunastarea generala a copilului si in sentimentul de incredere in sine.
Unul dintre cele mai surprinzatoare beneficii pe care cainii le aduc pentru copii este reducerea anxietatii acestora. Alte studii arata ca interactiunea cu cainii in mod regulat imbunatateste starea de spirit si usureaza stresul copiilor, asa cum putine alte lucruri o pot face. Asa ca daca ai acasa un caine, e bine sa stii ca prietenul tau cu blana este o influenta relaxanta si benefica pentru copii - si nu numai.
Cainii ii ajuta pe adulti sa ramana activi si sociabili

Medicii spun mereu ca e nevoie de activitate fizica regulata si le recomanda pacientilor sa se miste zilnic sau de cat mai multe ori pe saptamana timp de 30 de minute, abordand exercitii fizice moderate. Cine are timp pentru asta? Ei bine, proprietarii de caini.
Avand in vedere ca un caine are nevoie sa fie scos din casa pentru nevoile fiziologice si tinut activ in general, proprietarii de caini merg in medie cu 22 de minute mai mult pe zi decat persoanele care nu au caini in ingrijire, potrivit unui studiu din 2017. Aceasta activitate suplimentara duce la o viata mai putin sedentara, care este legata de o stima de sine mai mare si de o dispozitie mai buna.
In plus, parcul pentru caini poate face minuni pentru viata sociala a adultilor. Adultilor le este adesea greu sa-si faca prieteni in afara locului de munca, de exemplu, si foarte multe persoane adulte din intreaga lume spun ca resimt o lipsa de prieteni. Studiile au aratat ca oamenii isi pot face cu usurinta noi prieteni plimband cainele in fiecare zi si mergand cu el in zone de joaca speciale pentru caini. In acest fel le este mai usor sa stabileasca o conexiune cu persoane pe care le vad regulat si cu care impartasesc bucuria de a avea un caine.
Cainii ii ajuta pe batrani sa lupte impotriva singuratatii si pot usura simptomele de Alzheimer

Si adultii mai in varsta beneficiaza de aspectul social al detinerii unui caine. Aceste animale se dovedesc a fi insotitori fantastici pentru varstnici, fie ca stau cu ei in aceeasi camera, daca persoana nu este deplasabila, fie ca ies impreuna sa se plimbe. Desi exista unele dezbateri cu privire la faptul daca un caine poate proteja cu adevarat o persoana impotriva sentimentului de singuratate, ce este sigur este ca un caine ofera un confort psihic de neegalat pe masura ce o persoana se indreapta spre senectute.
In plus, cercetarile au aratat ca un caine poate fi de ajutor si pentru pacientii cu dementa. A avea un caine poate ajuta o persoana cu Alzheimer sa se simta mai independenta, ceea ce ii sporeste calitatea vietii. Deoarece cainii sunt foarte priceputi la citirea limbajului corpului si a indicatorilor sociali, acestia pot comunica intr-un fel simplu, fara cuvinte.
Este important de retinut ca un caine este un animal de companie destul de exigent, asa ca persoana care se ocupa de el trebuie sa fie pe deplin capabila sa-l ingrijeasca. Daca un varstnic beneficiaza de compania unui caine, dar nu se poate ocupa de el, e necesar ca o persoana de incredere sa aiba grija de nevoile cainelui de hrana si de miscare. Acestea fiind spuse, stilul de viata mai activ si mai angajat pe care il incurajeaza un caine aduce beneficii enorme pentru sanatatea mentala a persoanelor de varsta a treia.
Cainele poate fi cel bun prieten, dar trebuie sa primeasca afectiune si ingrijire pe masura

Se spune ca, dintre animale, cainii sunt cei mai buni prieteni ai omului, dar adevarul este mult mai complex de atat. Dupa cum am vazut deja, cainii pot avea beneficii mari pentru sanatatea mentala a persoanelor de toate varstele, asa ca daca te gandesti sa iti iei un caine in gospodarie, stii deja ca va insenina viata tuturor.
Insa, desi exista multiple avantajele ale detinerii unui patruped, este important de inteles ca un caine are la randul lui nevoie sa fie iubit si ingrijit adecvat (sa aiba hrana potrivita pentru caini, sa fie dus la medicul veterinar pentru a-i verifica sanatatea, sa aiba un spatiu potrivit unde sa doarma etc.). Asadar, cainii pot fi alaturi de oameni cand acestia au nevoie, dar, in calitate de proprietari responsabili, oamenii la randul lor trebuie sa le ofere cea mai buna viata posibila.
Atentie, este foarte important sa nu adopti sau sa cumperi un caine pentru a-ti rezolva problemele emotionale sau mentale. Acestea trebuie discutate cu medicul de familie, care poate recomanda un psiholog sau un psihiatru, in unele cazuri. De asemenea, cainile nu trebuie adoptat dintr-un capriciu, ci doar daca simti ca il poti trata ca pe un membru al familiei. Cainii sunt animale de companie minunate din toate punctele de vedere, dar trebuie sa aiba proprietari responsabili.