Consumul zilnic excesiv de cafea poate creste riscul de glaucom de mai mult de trei ori la persoanele care au predispozitie genetica la presiune oculara mai mare, potrivit unui studiu international.

Glaucomul reprezinta un grup de tulburari oculare caracterizate prin afectarea progresiva a nervului optic (adesea, dar nu intotdeauna, asociata cu cresterea presiunii oculare) care poate duce la pierderea ireversibila a vederii. Glaucomul este a doua cea mai frecventa cauza de orbire la nivel mondial; boala poate aparea la orice varsta, dar este de 6 ori mai frecventa in randul persoanelor de peste 60 de ani.
La majoritatea oamenilor, cauza glaucomului nu este cunoscuta (glaucom primar). Cand se cunoaste cauza bolii, se numeste glaucom secundar. Cauzele glaucomului secundar includ infectii, inflamatii, tumori, cataracta, interventii chirurgicale pentru cataracta, medicamente sau alte afectiuni. Aceste cauze impiedica scurgerea libera a umorii apoase, ceea ce duce la cresterea presiunii oculare si a afectarii nervului optic.

Presiunea intraoculara crescuta este un factor de risc integral pentru glaucom, dar si alti factori contribuie la aceasta afectiune. Persoanele afectate de glaucom prezinta de obicei putine simptome sau niciun simptom pana cand boala nu progreseaza si nu se ajunge la pierderea vederii.
Un studiu international, condus de Scoala de Medicina Icahn de la spitalul Mount Sinai, este primul care demonstreaza o interactiune genetica dietetica in glaucom. Rezultatele studiului, care au fost publicate in jurnalul medical Ophtalmology, sugereaza ca pacientii cu antecedente familiale de glaucom ar trebui sa reduca consumul de cofeina pentru a scadea riscul de boala.

Legatura dintre riscul de glaucom si cafea
Autorii studiului afirma ca au publicat anterior si alte lucrari care sugereaza ca aportul ridicat de cofeina poate creste riscul de glaucom cu unghi deschis de inalta tensiune in randul persoanelor cu antecedente familiale de boala. In studiul de fata au aratat ca o relatie nociva intre aportul ridicat de cofeina si glaucom a fost evidenta doar in randul pacientilor cu cel mai mare scor de risc genetic pentru presiunea crescuta a ochilor.
Echipa de cercetatori a folosit date din Biobank, o baza extensiva de date biomedicale de la populatie. Ei au analizat informatii adunate de la peste 120.000 de participanti intre anii 2006 si 2010. Participantii au avut intre 39 si 73 de ani si si-au furnizat dosarele de sanatate impreuna cu probe de ADN, colectate pentru a genera date.

Acestia au raspuns la chestionare dietetice repetate, concentrandu-se pe numarul de bauturi pe baza de cofeina pe care le consumau zilnic, ce cantitate de alimente care contineau cofeina mancau, tipurile specifice si dimensiunea portiei. De asemenea, au raspuns la intrebari despre starea vederii lor, oferind inclusiv informatii legate de glaucom (daca au sau nu) si antecedente familiale de glaucom. La trei ani de la studiu, participantilor li s-a verificat presiunea intraoculara si li s-au facut si alte masuratori oculare.
Cercetatorii au analizat mai intai relatia dintre consumul de cofeina, presiunea intraoculara si glaucomul auto-raportat, efectuand analize multivariabile. Apoi, au evaluat daca datele genetice au modificat aceste relatii. Ei au atribuit fiecarui participant un scor de risc genetic de presiune intraoculara si au efectuat analize de interactiune.
Astfel, investigatorii au constatat ca aportul ridicat de cofeina nu a fost asociat cu un risc crescut de presiune intraoculara mai mare sau de glaucom in general; cu toate acestea, printre participantii cu cea mai puternica predispozitie genetica la presiunea intraoculara crescuta, un consum mai mare de cofeina a fost asociat cu o presiune mai mare si cu o prevalenta mai mare a glaucomului.
Mai precis, cei care consumau cea mai mare cantitate zilnica de cofeina - mai mult de 480 miligrame, adica aproximativ patru cani de cafea - au avut o presiune intraoculara cu 0,35 mmHg mai mare. In plus, cei din categoria cu cel mai mare scor de risc genetic care au consumat mai mult de 321 miligrame de cofeina zilnic - aproximativ trei cani de cafea - au avut o prevalenta a glaucomului de 3,9 ori mai mare in comparatie cu cei care nu beau cafea sau beau putina si aveau un scor de risc genetic mai scazut.
Potrivit oamenilor de stiinta, multi dintre pacientii diagnosticati cu glaucom si alte persoane care vin la controale oftalmologice intreaba daca isi pot proteja vederea prin schimbari de stil de viata, insa pana acum aceasta zona nu fusese foarte studiata. Studiul de fata sugereaza ca persoanele cu cel mai mare risc genetic de a dezvolta glaucom ar putea beneficia de pe urma micsorarii aportului de cofeina.
Trebuie subliniat ca legatura dintre riscul de glaucom si cofeina a fost observata doar la persoanele cu un consum excesiv de cafea si la cele care avea cel mai mare risc genetic de a dezvolta glaucom.
Cum se poate preveni glaucomul?

Examenele oculare regulate sunt cea mai buna forma de prevenire impotriva afectarii semnificative a vederii cauzate de glaucom. Detectarea timpurie si tratamentul atent, pe tot parcursul vietii, pot mentine vederea majoritatii oamenilor. In general, trebuie efectuata o verificare a glaucomului:
- inainte de 40 de ani, la fiecare doi pana la patru ani;
- intre 40 si 54 de ani, la fiecare la trei ani;
- intre 55 si 64 de ani, la fiecare la doi ani;
- dupa varsta de 65 de ani, la fiecare 6-12 luni.
Orice persoana cu risc ridicat de glaucom ar trebui testata in fiecare an sau o data la doi dupa varsta de 35 de ani. Persoanele cu risc mai mare de a dezvolta glaucom includ pacientii cu diabet zaharat si pe cei cu antecedente familiale de glaucom (un parinte, un frate).
Un program regulat de miscare moderata aduce beneficii sanatatii generale, iar studiile au aratat ca exercitiile fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos sau alergarea usoara de trei sau mai multe ori pe saptamana, pot avea un efect de scadere a presiunii intraoculare. Si purtarea ochelarilor de protectie este importanta atunci cand se fac unele lucrari in casa ori anumite activitati sportive.
De retinut este ca, desi nu exista multe modalitati de prevenire a glaucomului, orbirea sau pierderea semnificativa a vederii din glaucom pot fi prevenite daca boala este recunoscuta in stadiile incipiente. In forma sa cea mai raspandita - glaucom primar cu unghi deschis - pierderea vederii este silentioasa, lenta si progresiva. De obicei afecteaza mai intai vederea laterala si, pe masura ce progreseaza, vederea centrala se pierde.
Medicamentele pentru glaucom incetinesc progresia bolii prin reducerea presiunii intraoculare crescute pentru a preveni deteriorarea nervului optic. De asemenea, sunt disponibile si tratamente chirurgicale.