Se intampla in unele nopti sa avem vise ciudate, pe care nu le intelegem si pe care ne straduim uneori sa le descifram. Se pare ca aceste vise neobisnuite au un scop important, deoarece ne ajuta creierul sa inteleaga experientele de zi cu zi intr-un mod care sa permita o invatare mai profunda.
Visele ciudate si forta de invatare a creierului
Un studiu¹ din mai 2021 sugereaza ca oamenii isi extind de fapt puterea creierului in acelasi mod in care sistemele de inteligenta artificiala - IA - sunt antrenate sa devina mai inteligente (oamenii de stiinta folosesc retele neuronale de invatare profunda pentru a instrui sistemele de IA).
Dar atunci cand un sistem de inteligenta artificiala devine prea familiarizat cu datele, acesta poate simplifica in exces analiza sa, devenind un „creier supradaptat” care presupune ca ceea ce vede este o reprezentare perfecta a ceea ce va intalni in viitor. Pentru a contracara aceasta problema, oamenii de stiinta introduc un anumit nivel de haos si randomizare in datele lor pentru a aprofunda invatarea automata si pentru a imbunatati acuratetea sistemelor de IA.
In acelasi mod, spun neurologii, creierul nostru este atat de bun la invatare incat ne aflam constant in pericolul de a fi „supra-echipati”. Acest lucru poate duce la perceptii prea simpliste si prea familiare despre lumea din jurul nostru. La fel ca in cazul antrenamentului sistemelor de AI, creierul nostru introduce haos in timp ce dormim, care ia adesea forma unor vise ciudate.
Potrivit cercetatorilor, insasi ciudatenia viselor si modul in care acestea difera de experienta noastra din momentele in care nu dormim ne ofera o perspectiva asupra faptului ca trebuie sa existe o functie biologica in spatele ei. Experienta oamenilor de stiinta cu retelele neuronale profunde, inspirate de functia creierului, ofera un posibil indiciu despre motivul pentru care se intampla acest lucru.
A devenit o rutina pentru medicii neurologi sa examineze activitatea neuronala in timpul somnului, dar capturarea viselor pentru a putea fi evaluate prezinta provocari evidente. Visele sunt evaluate in principal prin amintire, iar majoritatea oamenilor isi amintesc doar fragmente din visele lor si, de obicei, doar partile care se intampla chiar inainte de a se trezi.
Un pas pe care cercetatorii sunt de parere ca l-ar putea face este sa cuantifice „coeficientul ciudateniei” viselor. O mai buna definitie a ceea ce constituie „particular” ar putea oferi o perspectiva asupra rolului pe care il joaca visele in invatare. O intrebare ar fi, de exemplu, daca visele persoanelor cu boala Alzheimer sunt la fel de neobisnuite precum cele ale persoanelor fara tulburari cognitive.
Dar chiar daca studiul viselor depaseste tehnologia actuala, o terorie sugereaza ideea ca creierul este mai maleabil si mai capabil decat se credea anterior, iar neurostiinta s-a apropiat mai mult de intelegerea viselor decat in trecut.
O modalitate fiabila de a integra experientele din viata reala intr-un vis este de a efectua o noua sarcina in mod repetat inainte de somn, sugereaza oamenii de stiinta. Acest proces declanseaza „supra-adaptarea” si, in timpul somnului, creierul va crea vise ciudate care incorporeaza cunostintele nou dobandite.
Modul in care creierul foloseste viata de zi cu zi ar putea fi aplicat intr-o buna zi pentru a-i introduce unei persoane vise artificiale; in acest mod, i s-ar putea imbunatati capacitatea de a invata mai bine in timpul somnului. In viitor, visele artificiale ar putea chiar sa ajute la minimizarea efectelor nocive ale privarii de somn.
Ce influenta au visele asupra somnului unei persoane?
Visarea este unul dintre cele mai interesante aspecte ale somnului. In timpul somnului normal, se pot petrece aproximativ doua ore visand, cele mai intense vise avand loc in timpul etapei de somn cu miscare rapida a ochilor (REM). Insa pot aparea tipuri distincte de vise in orice parte a ciclului de somn.
Visele pot prezenta imagini pozitive, negative sau complet ciudate, care reflecta probabil o perioada de intensificare a imaginatiei in timpul somnului. Cu toate acestea, indiferent daca este vorba de vise bune sau rele, experientele din momentul in care esti treaz sunt adesea incorporate in continutul viselor.
Expertii continua sa dezbata de ce visam, dar dovezi considerabile indica faptul ca visele joaca un rol in facilitarea functiilor creierului precum memoria si procesarea emotionala. Visele bune par a fi o parte importanta a somnului normal si sanatos, insa cosmarurile pot perturba somnul si chiar pot afecta o persoana in timpul orelor de veghe.
Studiile au asociat visele cu gandirea eficienta, memoria si procesarea emotionala. In acest fel, multi experti considera ca visarea este fie o reflectare, fie o contributie la un somn de calitate. Insa nu toate visele sunt la fel, pentru ca unele pot avea un impact negativ asupra somnului.
Cand un vis care ne face sa ne simtim rau provoaca o trezire din somn, acesta poate fi considerat un cosmar. Acest tip de vis implica un continut infricosator, amenintator sau traumatic. Avand in vedere ca practic toata lumea are vise, atat bune cat si rele, este firesc sa ne intrebam cum afecteaza visarea calitatea somnului, daca visele urate ne strica somnul si daca da, cum sa le evitam.
Majoritatea oamenilor au din cand in cand un cosmar, fara niciun impact notabil asupra calitatii somnului. Totusi, atunci cand cosmarurile apar des (de mai multe ori pe saptamana sau chiar de mai multe ori pe noapte), ele pot deveni o bariera in calea somnului odihnitor. Persoanele cu tulburari de cosmar pot avea un somn agitat, cu mai multe treziri si dificultati mai mari de a adormi la loc. In plus, acestea pot evita somnul din cauza fricii de a avea inca un cosmar.
In cazul in care cosmarurile apar de mai multe ori pe saptamana, iar starea lor de zi, gandirea si nivelul de energie sunt afectate, trebuie cerut sfatul medicului, pentru a se identifica cea mai probabila cauza si tratamentul optim pentru a reduce aceste vise deranjante.
Pentru a contribui la evitarea viselor rele, se pot lua o serie de masuri de stil de viata si anume:
- Relaxare inainte de culcare, fara activitati si discutii conflictuale.
- Evitarea ecranelor cu o ora inainte de culcare.
- Evitarea alcoolului inainte de culcare (afecteaza somnul REM).
- Pastrarea unui program de somn adecvat, chiar si in weekend.