Pe profilul sau de instagram, specialista Irina Batir a scris ca acarianul Demodex folicullorum este unul din marele frici ale multor pacienti, in special al celor care sufera de acnee sau rozacee. Chiar si asa, acest acarian, face parte din flora normala a pielii, adica este un saprofit, si este prezent pe piele la toate persoanele.

Demodexul este foarte mic, din acest motiv poate fi observat doar la microscop, atunci cand se efectueaza analiza necesara. Acarianul Demodex rareori poate fi cauza aparitiei anumitor leziuni de tip acnee sau rozacee pe fata. Aceste lucruri pot fi in caz cand avem un pacient cu o scadere a imunitatii severa.
Cum sa iti ingrijesti corect pielea dupa 30 de ani. 5 pasi care te vor ajuta sa ai un ten impecabil
Folliculorum traieste in foliculul pilos, iar D. brevis traieste in glandele sebacee. Traieste in zonele unde avem o cantitate mai mare de glande sebacee, asa cum ar fi fata (obraji, frunte, nas), zona urechilor, scalp, partea superioara a toracelui, zona decolteului. O specie aparte a acestui acarian, poate fi intalnita la nivelul genelor si sprancenelor. Anume in aceste arii, avem o secretie de sebum mai sporita, si acest sebum servesc pentru demodex hrana si un mediu favorabil pentru dezvoltare. Acest parazit are o durata de viata de pana la 15 zile.
In majoritatea cazurilor, activarea acarianului Demodex si proliferarea lui sporita poate fi consecinta unei rutine necorespunzatoare pielii, iritarea tegumentului, si in urma unei sensibilitati crescute, ceea ce foarte des se atesta la pacientii ce sufera de Rozacee️.
Cum arata pielea unei persoane care are o proliferare mai sporita a acestui Acarian?
Pe stratul pielii poate fi prezenta uscaciunea, prezenta pustulelor mici la nivelul pometilor, eritem si senzatie de mancarime in jurul ochilor, senzatie de ochi obositi ( Blefarita demodecozica).
Cum putem afla daca Demodex foliculorum este cauza leziunilor pe care le aveti?
In acest caz este facut examenul microscopic direct unde se vizualizeaza prezenta acestei capuse, si in frotiu ar trebui sa avem un numar de 7-9 capuse la 1cm2. Faptul ca avem doar un rezultat “depistat” nu necesita un tratament.
Cum tratam aceasta problema?
Curele de tratament sunt indicate de medicul dermatolog pentru 2-3 saptamani atat cu terapie topica, cat si sistemica (pot include preparate ca Metronidazol, Ivermectina, Crotamiton, Permetrina, Sulf, Benzil Benzoate). Se evita aplicarea produselor uleioase, ce contin alcool, folosirea cremelor abrazive si exfoliante.