24.02.2022
De ce apare matreata, ce legatura are microbiomul si care sunt cele mai bune solutii

Matreata ne poate da multora dintre noi adevarate batai de cap, si la propriu, si la figurat. Mancarimile, disconfortul, fulgii albi inestetici sunt principalele trasaturi ale matretii, o afectiune comuna a scalpului.

De ce apare matreata, ce legatura are microbiomul si care sunt cele mai bune solutii

Aproape jumatate din populatie se confrunta cu matreata la un moment dat in viata. Pe cat este de frecventa, pe atat de dificil poate fi de tratat in anumite cazuri. Iar asta pentru ca factorii ce stau la baza aparitiei matretii sunt extrem de diversi. Varsta, sexul, afectiunile preexistente, alimentatia, stresul, produsele de par si de piele nepotrivite – toate pot fi cauze ale aparitiei matretii!

Insa un rol important pare sa il aiba si microbiomul de pe scalp, arata noi descoperiri stiintifice. Pe suprafata scalpului traieste o microflora adaptata perfect unui mediu care ii favorizeaza dezvoltarea: umezeala, mici fisuri, temperatura placuta, sebum si lipide specifice.

Cand exista un dezechilibru la nivelul microbiomului de pe scalp, riscul de dezvoltare a altor microorganisme periculoase creste. Unul dintre acestea este o specie de drojdie, Malassezia, care declanseaza matreata atunci cand se inmulteste excesiv.

Afla mai multe despre cauzele aparitiei matretii si cele mai eficiente solutii pentru a o combate!

Ce este microbiomul si cum influenteaza aparitia matretii

Microbiomul scalpului este un ecosistem invizibil alcatuit din microorganisme vii, ce face parte din suprafata scalpului si care este alcatuit in special din bacterii (in primul rand Staphylococcus epidermidis si Propionibacterium acnes, cunoscut sub denumirea de Cutibacterium acnes) si din enzime (cu o puternica predominanta a Malassezia restricta).

Sunt milioane de astfel de microorganisme pe centimetru patrat! Ca in orice ecosistem, aceste organisme traiesc in echilibru unele cu celelalte, precum si cu pielea scalpului, care le asigura nutrienti esentiali, in special prin intermediul transpiratiei si al sebumului.

In ceea ce priveste pielea corpului si a fetei, rolul microbiomului este sa protejeze scalpul de microorganismele patogene.

Fiecare dintre noi are propriul microbiom al scalpului si acesta se poate modifica in functie de factorii genetici, anotimpuri (suferind dezechilibre mai ales in sezonul rece) sau chiar pe parcursul unei zile – atunci cand te speli pe cap, spre exemplu.

Stiai ca obezitatea poate duce la probleme de fertilitate in randul barbatilor? Afla care sunt factorii de risc

Ce alte cauze pot duce la matreata

Pe langa dezechilibrul microbiomului de la nivelul scalpului, exista si alti factori de risc implicati in aparitia matretii.

Dermatita seboreica este unul dintre acestia. Persoanele care sufera de aceasta afectiune au pielea iritata si grasa si au astfel mai multe sanse sa faca matreata. Pielea va fi rosie, uleioasa si acoperita de fulgi de culoare alba sau galbena. Poate afecta scalpul, zona din spatele urechilor, sprancenele, pieptul si alte parti ale corpului.

De asemenea, anumite boli de piele, precum eczema, psoriazisul scalpului, pecinginea sau dermatita de contact, pot fi cauze ale matretii.

Si persoanele cu pielea grasa sunt mai predispuse sa dezvolte matreata. Sebumul in exces de la nivelul scalpului este un mediu propice pentru proliferarea ciupercii Malassezia, care se hraneste cu uleiurile secretate de foliculii de par.

Stresul este de asemenea o posibila cauza a aparitiei matretii, din cauza dezechilibrelor hormonale pe care le provoaca si care au un impact negativ asupra pielii si parului.

O dieta dezechilibrata, din care lipsesc alimentele bogate in vitamina B6 sau B12, poate duce la fragilizarea firului, despicarea varfurilor, uscarea parului si a scalpului, aparitia matretii si ruperea sau caderea parului cu usurinta.

Nu in ultimul rand, matreata poate fi si o consecinta a utilizarii de produse nepotrivite pentru ingrijirea parului care pot irita scalpul sau a samponarii excesive care inlatura uleiul natural ori, din contra, insuficiente care duce la acumularea celulelor de piele moarta.

Cele mai bune solutii anti-matreata

Matreata este extrem de comuna, dar poate fi tratata cu usurinta acasa, folosind produse de ingrijire adecvate. Tratamentul consta, cel mai des, in utilizarea unui produs bland cu scalpul, care sa se potriveasca tipului tau de piele.

Sampoanele Vichy din gama Dercos Technique actioneaza tintit impotriva ciupercii care duce la aparitia matretii si elimina excesul de sebum si impuritatile, chiar si pe cele aderente.

Acestea au efect inca de la prima utilizare, avand in acelasi timp actiune anti-recidiva de 6 saptamani pentru controlul si confortul de lunga durata.

Produsele au in compozitie disulfura de seleniu, acid salicilic sau pirocton olamina si au la baza o formula blanda, hipoalergenica, testata pe scalp sensibil.

Aplicarea samponului pentru matreata se poate face zilnic, dar si de doua sau trei ori pe saptamana, cu o durata de actionare de minimum 2-3 minute. Parul trebuie clatit foarte bine deoarece orice urma de sampon ramasa pe scalp poate avea actiune iritanta.

Chiar si dupa ce s-a incheiat perioada de tratament, este indicat sa iti speli parul din cand in cand cu sampon anti-matreata pentru a preveni aparitia ei. De asemenea, reducerea pe cat posibil a situatiilor stresante, o alimentatie sanatoasa bogata in vitamina B, calciu, zinc si limitarea produselor de coafat pot grabi procesul de vindecare, prevenind totodata aparitia matretii.

Scalpul iritat poate fi un simptom al unor boli dermatologice destul de dificil de tratat, cum ar fi dermatita seboreica sau psoriazisul scalpului. De aceea, consulta medicul dermatolog daca manifestarile scalpului sensibil nu se amelioreaza.

De ce unii oameni albesc prematur? Factori care grabesc incaruntirea

Articole din aceeasi categorie