Cafeaua este bogata in antioxidanti
Rolul antioxidantilor este de a proteja pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi, iar cafeaua este bogata in acestia. In plus, antioxidantii lupta si impotriva procesului de imbatranire a pielii.
Specialistii sustin ca efectele cafelei asupra pielii sunt similar cu cele ale acidului hialuronic, deoarece stimuleaza productia de colagen si de elastina si redau fermitatea si supletea pielii.
De asemenea, cafeaua poate ajuta la mentinerea hidratarii pielii prin reducerea pierderilor de apa transepidermice, adica evaporarea apei din tesuturile superficiale ale pielii.
Toate aceste calitati nu provin doar din boabele prajite de cafea. Asadar, s-a constatat ca extractul de cafea are proprietati antifungice si antimicrobiene, pe langa continutul bogat de antioxidanti.
Cafeaua poate proteja pielea de actiunea nociva a radiatiilor ultraviolete
In acest sens, zatul de cafea poate fi deosebit de folositor. Mai multe cercetari sugereaza faptul ca extractul de zat de cafea poate proteja pielea impotriva daunelor cauzate de razele soarelui. Asadar, potrivit studiilor2, zatul de cafea prezinta proprietati de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete, atunci cand acesta este inclus in compozitia produselor de ingrijire a pielii, iar prin aceasta protectie intelegem diminuarea riscului de pete pigmentare si de formare a ridurilor.
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renunti la crema cu protectie solara, pe care este important sa o aplici zilnic pe ten, iar, pe timpul verii, pe brate, umeri, decolteu, si orice alta zona expusa la soare. Crema cu protectie solara te protejeaza atat de imbatranirea prematura a pielii dar, in primul rand, previne riscul de cancer. Este cu atat mai important sa folosesti un produs cu protectie solara, minim SPF 50, daca urmezi un tratament cu medicamente fotosensibilizante.
Beneficiile zatului de cafea in rutina de ingrijire a pielii
Este important de retinut ca extractul de zat de cafea este mult mai potent fata de zatul propriu-zis, asadar este recomandat sa optezi si pentru produse cosmetice care contin acest ingredient. Cu toate acestea, zatul poate avea beneficia pentru piele, lasand-o mai ferma, curatand cu blandete celulele moarte si remediind aspectul de calcaie crapate si coate dure.
Nu in ultimul rand, cofeina continuta de zat poate imbunatati aspectul tenului, redandu-i luminozitate si aceasta actioneaza, de asemenea, ca vasoconstrictor, ceea ce se traduce prin cearcane diminuate si reducerea aspectului neplacut al celulitei.

Zatul de cafea si tenul acneic
Desi zatul de cafea miroase imbietor si lasa pielea fina si neteda, daca suferi de ten acneic, este de preferat sa nu il aplici pe fata. Orice tip de scrub mecanic, chiar si cele naturale, nu vor imbunatati aspectul acneei ci, mai mult, o pot agrava, cauzand inflamatie cutanata si, in cele din urma, aparitia mai multor eruptii acneice. Acest lucru se intampla, in special, pentru ca rolul scrubului exfoliant este de a curata stratul de celule moarte aflat la suprafata pielii, neputand patrunde in pori, unde, de fapt, se afla cauza eruptiilor cutanate.
Acneea, in sine, nu apare in urma depunerilor de sebum si de impuritati pe suprafata pielii, ci este vorba despre infectarea foliculilor de par, care pornesc din adancimea porilor, sau despre o bacterie responsabila pentru aparitia comedoanelor specifice acneei chistice.
Asadar, indiferent de cat de des folosesti un scrub mecanic, acneea nu va disparea ci, mai degraba, se va inrautati. In plus, zatul de cafea, deoarece nu se dizolva pe suprafata pielii, asa cum se intampla de obicei cu scrub-urile mecanice din comert, poate fi chiar mai iritant.
In concluzie, daca suferi de acnee, opteaza pentru produce cosmetice special concepute in acest sens, cum ar fi acizii de tip AHA si BHA, care ofera o exfoliere blanda si eficienta, deoarece patrund in profunzimea porilor si ii curata.
Modalitati de folosire a zatului de cafea pentru o piele sanatoasa
In primul rand, daca ai tenul sau, in general, pielea sensibila, ai grija cum folosesti zatul de cafea, deoarece, in cantitati prea mari sau cu o aplicare agresiva, acesta iti poate face mai mult rau decat bine. De asemenea, daca remarci orice forma de iritare a pielii dupa aplicarea zatului de cafea (roseata, senzatie de usturime, descuamare a pielii sau sensibilitate la atingere), este important sa raresti rutina cu zat sau sa optezi pentru variante mai emoliente.
Mai jos, ai la dispozitie cele mai utile variante de integrare a zatului de cafea in tratamente cosmetice, la tine acasa.
Masca faciala exfolianta
Amesteca ¼ lingurita de zat de cafea, fin macinat, cu o lingura de iaurt grecesc sau orice alt tip de iaurt care contine minim 2% grasime. Pentru un miros delicios, poti strecura doua picaturi de esenta de vanilie in amestec. Maseaza tenul proaspat spalat cu aceasta masca si las-o sa actioneze timp de 10 minute, dupa care clateste pielea cu apa calduta din abundenta si aplica o crema hidratanta la final. Poti repeta aceasta masca o data pe saptamana.
Scrub de corp pentru fermitate
Amesteca ½ ceasca de zahar granulat, alb sau brun, cu 2 linguri de zat de cafea si ¼ ceasca de ulei de migdale sau de jojoba. Aplica amestecul la dus, pe suprafata intregului corp, cu miscari ample si usoare, insistand pe zonele rugoase, precum calcaiele si coatele. Dupa dus, aplica o crema hidratanta pe corp.
Exfoliant pentru picioare
Picioarele si, in special, calcaiele, au nevoie de atentie special si pot suporta cu succes un scrub mai dynamic, fata de celelalte parti ale corpului. Asadar, amesteca ¼ ceasca cu zat de cafea, 1 lingura de sare de mare si ¼ ceasca de ulei de masline. Aplica scrub-ul pe calcaie, cu miscari energice, apoi clateste-ti picioarele cu apa calda si hidrateaza-le cu o crema grasa.
Scrub pentru catifelarea buzelor
Daca suferi de buze permanent uscate, incearca sa aplici un scrub bland, obtinut dintr-o ¼ lingurita de zat de cafea si ¼ lingurita de ulei de cocos. Aplica amestecul pe buze, maseaza cu blandete si clateste, apoi aplica un balsam hidratant.
Tratament pentru cearcane si pungi
O lingurita de zat de cafea intr-un servetel de hartie face minuni pentru ochii inflamati. Aplica doua asemenea servetele prinse cu un elastic pe ochii inchisi si lasa zatul sa actioneze timp de 10-15 minute.