14.02.2022
13 motive de a administra Vitamina D la copii. Igor Pletosu, medic pediatru: „Copiii care primesc regulat, cel putin saptamanal doza necesara de vitamina D, sunt mai rezistenti in fata infectiilor virale sezoniere”

Igor Pletosu, medic pediatru ne spune mai multe despre importanta administrarii profilactice a vitaminei D la copii, care este mai buna si daca se poate face intoxicatie cu aceasta vitamina, exclusiv intr-un interviu marca isanatate.protv.md. 

13 motive de a administra Vitamina D la copii. Igor Pletosu, medic pediatru: „Copiii care primesc regulat, cel putin saptamanal doza necesara de vitamina D, sunt mai rezistenti in fata infectiilor virale sezoniere”

Asadar, pediatrul a enumerat 13 motive pentru care este important administrarea vitaminei D la copii, si nu doar in primul an de viata.

„De fiecare data cand veniti la pediatru discutam despre importanta si rolul vitaminei D. In primul an de viata noi administram vitamina D cu scop de a preveni dezvoltarea rahitismului. O maladie caracterizata prin dereglarea echilibrului fosfocalcic in organism. Respectiv are loc o tulburare de crestere si dezvoltare normala, armonioasa a tesutului osos.

Un alt motiv pentru care administram vitamina D este acela de a influenta imunitatea copilului. Cu alte cuvinte vitamina D se comporta ca un hormon in organismul nostru. Acesta influenteaza practic toate celulele din organismul nostru, inclusiv celulele imunocompetente. De aceea copiii care primesc regulat, cel putin saptamanal doza necesara de vitamina D, ei sunt mai rezistenti in fata infectiilor virale sezoniere.

De asemenea, studiile demonstreaza ca copiii care au suficienta vitamina D in sange au o reusita mai buna, o atentie mai sporita si procesele cognitive si intelectuale sunt cu mult mai ridicate decat la copiii care au deficit de aceasta vitamina. S-a demonstrat ca inafara de dereglarea ionilor de calciu si de fosfor, vitamina D este in stransa legatura si cu metabolismul fierului. De aceea se atesta o scadere mai evidenta a vitaminei D in sange la copiii care au si deficit de fier,” a explicat pediatrul.

„Deoarece vitamina D are o mare influenta si asupra neuromediatorilor, s-a demonstrat ca copiii care au un comportament ordonat, organizat, manierat au un nivel de vitamina D in sange optimal. Copilasii care tind sa fie mai agresivi, mai neorganizati au un comportament mai putin acceptabil in societate.

Urmatoarele trei motive sunt legate de faptul ca vitamina D are o influenta mare, ce tine de copilasii care au anumite maladii alergice si anume scade riscul de a dezvolta rinitele alergice, scade necesitatea in hormoni si scade frecventa acutizarilor de astm brosic la copiii asmatici. La fel, scade riscul in general de a dezvolta o alergie cronica la copiii care au predispozitie pentru astfel de patologii.

Copiii care au nivelul optimal de vitamina D sunt protejati si impotriva la asa o infectie severa cum este tuberculoza. Cu atat mai mult vitamina D in doze mari se utilizeaza chiar in tratamentul adjovant al tuberculozei si sunt rezultate foarte-foarte bune.

Este foarte importanta administrarea vitaminei D, deoarece scade si riscul de formare a dependentilor nocive in randul copilasilor. Acestia sunt mai putini expusi riscului de a primi anumite substante stupefiante, previne aparitia si dezvoltarea alcoolismului infantil si foarte important este ca vitamina D, avand acel rol de modulare neuroendocrina, el scade riscul de aparitie depresiei la copii si respectiv numarul de acte sinucidare.

Nivelul optim de vitamina D este foarte important si pentru prevenirea si scaderea ratei de aparitie a maladiilor endocrine in randul copiilor. Foarte important este si rolul acesteia in reglarea ciclului menstrual la fetite, ce tine de organele sexuale femenine, dar si un mare rol il are in dezvoltarea si maturizarea organelor sexuale la baieti,” a mai adaugat acesta.

In concluzie:

Medicul spune ca, este foarte important sa administram vitamina D copilasilor si anume sa depasim nivelurile de 30 de nanograme la mililitru care este doza optimala. Asadar, doza optimala suportabila este de pana la 21 de nanograme la mililitru, dar din ultimele studii s-a demonstrat ca doza cea mai buna este de 38-40 de nanograme la mililitru. Pentru parintii sceptici vitamina D poate fi dozata, adica se face o analiza de laborator pentru a evidentia care este nivelul de vitamina D in sange la copil. Se poate efectua inainte de a initia adminstrarea vitaminei D in mod profilactic. O intrebare frecvent intalnita a parintilor, care vitamina D este mai buna? Deci, toate sunt bune, doar ca preferam sau mai bine adminsitram copilasilor care sunt sanatosi, adica nu au o patologie gastro-intestinala, putem sa administram fara nici o problema vitamina D, solutia uleioasa. Insa copiii care au probleme cu sistemul digestiv adica o patologie gastrico-cronica, o patologie a cailor biliare sau vezicii biliare, hepatice sau patologia pancreasului este preferabil sa administram vitamina D, solutia apoasa. O alta intrebare care poate fi anticipata este daca noi putem face intoxicatie cu vitamina D. Deci, foarte-foarte rar se intalnesc intoxicatii cu vitamina D, deoarece trebuie de adminsitrat doze colosale, trebuie sa ajungem la o doza de peste 125 de nanograme la mililitru, dar clinic poate sa nu se manifeste. Clinic se manifesta, influentand si echilibrul fosfor-calcic dozele de la 180-200 de nanograme la mililitru, deci doza toxica a vitamina D are un prag foarte inalt. De aceea nu va temeti sa administrati doze profilactice copiilor

Prin urmare, medicul pediatru recomanda cu insitenta parintilor de a administra profilactic vitamina D copiilor. 

 Cariile dentare la copii - tratament, cauze, preventie. Melania Zorila, medic stomatolog: „La dintii temporari o carie evolueaza mult mai rapid si un mic punct colorat pe dinte se poate transforma in cateva zile intr-o carie”   

Articole din aceeasi categorie