„In ciuda faptului ca dintii de lapte la copii se vor schimba, ingrijirea acestora este foarte importanta. Argumentul folosit este ca sanatatea orala a copilului influenteaza echilibrul intregului organism. Caria dentara este un proces distructiv, aceasta evolueaza prin fenomene inflamatorii care, in final, intereseaza pulpa dentara, iar prin complicatiile sale intregul organism,” a spus stomatologul.
In rezultat, medicul spune ca la aparitia cariei dentare sunt interesati mai multi factori, cum ar fi:
- predispunerea dintelui-caracteristic in special dintilor ce nu au avut o mineralizare armonioasa inca in perioada formarii acestuia;
- placa bacteriana;
- igiena precara sau lipsa igienii dentare;
- substratul alimentar fermentabil, cu cat alimentatia copiilor este mai nesanatoasa, cu atat creste predispozitia spre carii.
Prin urmare, stomatologul spune ca interactiunea mai multor factori, suficient doi, duce la formarea cariei dentare, iar intensitatea cu care actioneaza determina activitatea procesului carios.
„Dintii de lapte au o altfel de structura decat cea a dintilor permanenti. Ei sunt mai sensibili si mai putin rezistenti la bacteriile care traiesc in cavitatea orala, acestea se hranesc cu alimentele consumate, de aceea igiena corecta diminueaza aparitia cariei dentare. La dintii temporari o carie evolueaza mult mai rapid si un mic punct colorat pe dinte se poate transforma in cateva zile intr-o carie. Stratul de smalt care acopera dintele este foarte subtire. Cariile pot aparea si in zone mai putin vizibile, de exemplu in spatiile interdentare, deseori fiind cauzate de retentia alimentara in aceste spatii.
Tratamentul cariei dentare include indepartarea procesului carios si obturarea dintelui afectat. Aceste manopere pot fi realizate doar in cabinetul medicului stomatolog. Obturarea se realizeaza cu materiale speciale pentru dintii de lapte.
In cazul in care caria este profunda si procesul intereseaza pulpa dentara, dintele necesita tratament endodontic, se efectueaza doar cu materiale care nu vor influenta procesul fiziologic de schimb a dintilor. Extractia unui dinte de lapte cariat se face doar atunci cand produce infectii repetate, care afecteaza starea generala a copilului,” a mai adaugat medicul.
In concluzie:
Stomatologul spune ca, prevenirea cariei dentare este posibila, atunci cand se efectueaza igiena dentara regulata si corect efectuata, respectarea alimentatiei echilibrate cu evitarea dulciurilor intre mese si mai ales inainte de culcare, evitarea sucurilor acidulate in special in primii 2-3 ani de viata a copilului, cat si prin metode specifice realizate in cabinetul stomatologic fluorizarea dintilor, sigilarea fisurilor si a fosetelor. Toate aceste metode duc la scaderea semnificativa a riscului de aparitie a cariilor dentare.