Pe langa beneficiile pe care le are in relatia de cuplu, viata sexuala implica si anumite riscuri pentru sanatate, cum ar fi dezvoltarea infectiilor cu transmitere sexuala. Chlamidioza este una dintre acestea.
Ce este chlamidioza si cat de raspandita este aceasta infectie in ultima perioada?
Ana PLESACOVA, MEDIC OBSTETRICIAN GINECOLOG: „Chlamidioza este o infectie cu transmitere sexuala cauzata de o bacterie numita Chlamydia Trachomatis si la momentul actual este considerata ca una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala.”
Infectia se transmite, in majoritatea cazurilor, prin intermediul sexului vaginal, oral sau anal. Un singur contact sexual neprotejat cu un partener infectat este suficient pentru transmiterea bacteriei. Cu parere de rau, chlamidioza nu are o simptomatologie clara si distincta.
Ana PLESACOVA, MEDIC OBSTETRICIAN GINECOLOG: „Manifestarile de baza sunt de tipul inflamatiei cervicale, o cervicita cu leucoree muco-purulenta. Dar deseori avem cazuri cand pacienta este absolut asimptomatica si se depisteaza infectia cu Chlamydia trachomatis intr-un stadiu mult mai avansat atunci cand pacienta se prezinta cu boli pelvine cronice sau ajunge la lipsa sarcinii in cuplu.”
In cazul barbatilor, acestia acuza rar simptome. Daca apar, acest lucru se intampla de obicei la 1-3 saptamani de la transmitere. Cele mai comune simptome de chlamidioza la barbati includ senzatia de arsura la urinare, scurgeri galbene sau verzi din penis, dureri testiculare si abdominale.
Infectia cu Clamydia in cazul gravidelor este un subiect mult mai sensibil.
Ana PLESACOVA, MEDIC OBSTETRICIAN GINECOLOG: „Aceste paciente necesita un tratament imediat odata cu depistarea acestei infectii. In timpul nasterii infectia cu Chlamydia poate infecta bebelusul, cauzandu-i conjunctivita.”
Un diagnostic corect nu poate fi stabilit doar in baza simptomelor clinice. Singura modalitate de a sti cu siguranta daca suferiti de chlamidioza este sa va testati.
Ana PLESACOVA, MEDIC OBSTETRICIAN GINECOLOG: „Infectia cu Chlamidia trachomatis nu este un examen de rutina atunci cand pacientele merg la medicul ginecolog, dar cand exista suspectii vorbim despre paciente cu multipli parteneri sexuali, cu un act sexual neprotejat sau pacientele care se prezinta cu secretii vaginale recidivante, pacientele care au durere pelvina cronica atunci obligatoriu medicul ginecolog va preleva un secret cervicala pentru a depista Chlamydia Trachomatis. O alta metoda de depistare a acestei patologii ar fi testarea serologica.”
CECHIR OLESEA, REPORTER PRO TV, MEDIC REZIDENT: „In cazul in care tu si partenerul tau ati fost diagnosticati cu Chlamydia, fa un efort pentru a urma in mod corect tratamentul in timpul si dupa finalizarea acestuia. In acest mod, te vei asigura ca boala nu recidiveaza.”
Fiind o infectie bacteriana, chlamidioza se supune foarte bine antibioticoterapiei. Necesita tratament ambii parteneri sexuali. Netratata, infectia poate ascensiona la nivelul uterului si trompelor uterine si cauza infertilitatea tubara. Prezervativul este unica metoda de contraceptie care te poate proteja de infectiile cu transmitere sexuala.