16.06.2022
7 trucuri pentru un smoothie sanatos

Facut in mod corect, un smoothie inseamna o portie zdravana de nutrienti! Preparat gresit, inseamna calorii in exces, zahar si grasimi – adica lucruri pe care ar trebui sa le eviti in mod normal. Noi iti impartasim 7 secrete ale unui smoothie sanatos si iti spunem ce ingrediente sa folosesti.

Cea mai buna metoda de a savura un smoothie sanatos? Fa-l chiar tu, acasa!

Sunt racoritoare, usor de preparat si de servit si sunt pline de substante nutritive care iti aduc un plus de energie. Nu de putine ori insa, produsele gata ambalate contin prea mult zahar si grasimi nesanatoase. Unele au chiar mai mult de 600 de calorii per portie si carbohidrati cat intreg necesarul pe o zi! Folosind insa un amestec potrivit de ingrediente, obtii o doza zdravana de nutrienti si vitamine.

7 reguli pentru un smoothie sanatos

Smoothie-urile sunt o alegere ideala pentru micul dejun, dar pot la fel de bine inlocui o gustare sau chiar desertul. Sunt cremoase, satioase si foarte gustoase! Folosite frecvent in diete sau cure de detoxifiere, sunt o alegere foarte buna si pentru copii, fiind foarte hranitoare.

Respiratie suieratoare si dureri in piept? Afla care ar putea fi cauza

Asadar, hai sa vedem cum ar trebui preparate corect.

1. Foloseste fructe intregi

Atunci cand vrei sa prepari un smoothie sanatos, este important sa folosesti fructele ca atare, si nu suc de fructe. Asta pentru ca sunt bogate in fibre, care ajuta procesul de digestie. In plus, pentru ca se digera mai greu, mentin mai mult timp senzatia de satietate. Printre fructele ideale pentru un smoothie se numara bananele, fructele de padure, merele, piersicile si caisele, mango si avocado etc.  

Daca optezi pentru fructe inghetate, smoothie-ul iti va iesi mai gros si va avea mici ace de gheata. Fie le cumperi de-a gata, fie le poti congela chiar tu, pentru a le folosi la nevoie. Afinele, strugurii, fructele de padure, sunt doar cateva din fructele care se pastreaza foarte bine congelate.

2. Pentru un smoothie sanatos, nu evita legumele!

Daca nu esti deja obisnuit cu sucurile verzi, poate ti se va parea ciudat sa adaugi legume in smoothie. Dar frunzele verzi precum cele de spanac, telina sau patrunjel se potrivesc de minune si au o multime de proprietati benefice pentru organism. In plus, fructele dulci mai atenueaza din gustul acestora, asa ca daca nu esti fan al acestor „verzituri” sunt sanse sa nici nu le simti. Alte legume pe care le poti folosi sunt morcovii, castravetii, sau salata verde. Si orice iti mai place tie!

3. Foloseste lactate degresate sau semi-degresate

La magazin vei gasi smoothie-uri cu iaurt sau lapte integral, ori chiar pe baza de inghetata. Insa o varianta mai dietetica este branza slaba de vaci, ori branza cottage. Pe langa textura cremoasa, adauga retetei tale si o doza grozava de proteine, fara caloriile in exces.

4. Adauga si o sursa de acizi grasi Omega-3

O lingura de seminte de in este un ingredient minune pe care sa-l adaugi in lista de ingrediente pentru un smoothie sanatos. Asta pentru ca pe langa aportul de fibre (perfect pentru a combate constipatia), contine si acizi grasi Omega-3, despre care stim cu totii deja cat de importanti sunt pentru organism. Cel mai bine ar fi insa sa folosesti faina din seminte de in, sau sa le pisezi – caci altfel semintele ca atare trec direct prin tractul digestiv si nu mai au acelasi aport nutritiv.

5. Un smoothie sanatos contine si grasimi bune

Iar cand spunem grasimi bune ne referim la cele nesaturate. In traducere, adauga in blender si o jumatate de avocado sau o lingura de unt de arahide ori de migdale. Cuvantul cheie in acest caz este „putin” – nu depasi masura, caci va creste si numarul caloriilor. 

Shoturi reci cu ghimbir si ananas: o reteta cu multiple beneficii pentru sanatate

6. Evita zaharul

E adevarat ca daca smoothie-ul nu are gust bun, nici nu-ti vine sa-l bei. Dar fructele ii vor da deja dulceata. Daca tot nu-ti place, poti adauga lapte de cocos, o lingurita-doua de miere sau sirop de agave. Pune si putin extract de vanilie, scortisoara, ghimbir sau cacao si gata!

7. Foloseste gheata

Pentru zilele calduroase, gheata este ingredientul minune pentru un smoothie. Foloseste cuburi de gheata de la frigider (pentru un gust mai bun, poti adauga in ele fructe). In plus, se pare ca smoothie-urile preparate cu mai multa gheata (si deci mai groase) sunt mai satioase decat cele mai lichide, chiar daca ingredientele folosite sunt aceleasi.

3 retete de smoothie-uri sanatoase, din 3 ingrediente

Smoothie Capsumix: mixeaza in blender 8 capsuni, ½ cana de iaurt semi-degresat si ½ cana de fulgi de cocos neindulcit.

Ceva extra: daca doresti, poti adauga 2 linguri de fulgi de ovaz, un praf de scortisoara si 2 linguri de faina din seminte de in.

Smoothie Bananarama: mixeaza la blender o banana, 2 linguri de un de arahide, 2 linguri pudra de cacao si 1/3 cana de apa.

Ceva extra: daca doresti, poti adauga 2 linguri fulgi de cocos neindulcit, un pumn de migdale crude, un praf de scortisoara si 2 linguri de fulgi de ovaz.

Ce fructe contin cel mai mult zahar

 Smoothie Green Day: mixeaza la blender 1 mar verde, ½ cana spanac congelat, putin ghimbir ras (aproximativ 1 cm de radacina) si ½ cana cu apa.

Ceva extra: daca doresti, poti adauga ½ de avocado sau suc proaspat de lamaie.

Articole din aceeasi categorie