Sarcina prezinta o perioada minunata in viata unei femei, in care gravida ofera fatului ei toate substantele nutritive necesare pentru o dezvoltare sanatoasa.
Victoria VOLOCEAI, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Acidul folic este denumit si vitamina B9, este un preparat care este extrem de util in timpul sarcinii si care ar trebui sa fie utilizat de catre gravide din termen initial de sarcina, cateodata chiar si in perioada de preconcepere”.
Desi exista teste sangvine care ar putea sa ne arate o carenta de acid folic, acestea nu sunt indicate tuturor gravidelor.
Victoria VOLOCEAI, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Studiile stiintifice au demonstrat eficienta acidului folic in preventia anomaliilor de tub neural, de asemenea ele au confirmat faptul ca acidul folic este extrem de util in preventia anumitor anemii, fiind parte din dezvoltarea anumitor celule rosii in sistemul sangvin, asa numitele eritrocite”.

Victoria VOLOCEAI, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „In asociere cu anumiti aminoacizi, acidul folic previne dezvoltarea unor complicatii severe in timpul sarcinii precum ar fi decolarea de placenta sau inclusiv hipertensiunea indusa de sarcina. Iata din ce cauza este extrem de necesar ca atat defectele de tub neural care sunt cunoscute deja, anencefalia sau spina bifida, sa fie prevenite din termeni mici de sarcina utilizand dozele necesare de preparat”.
Studiile stiintifice au demonstrat faptul ca in mare parte defectele de tub neural se dezvolta in primele 28 de zile de sarcina, perioada in care multe gravide nu cunosc faptul ca sunt insarcinate si nu utilizeaza doza necesara de preventie.

Victoria VOLOCEAI, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „In mod normal respectam recomandarile organizatiilor internationale, a Colegiului American de obstetrica si ginecologie care ne confirma ca cu o luna inainte de preconcepere ar fi indicat ca fiecare gravida sa administreze doza de 400 de micrograme de acid folic”.
Victoria VOLOCEAI, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „In dependenta de istoricul fiecarei gravide putem constata daca exista necesitatea ca sa ridicam doza de acid folic. Exista paciente care au avut copilasi nascuti cu malformatii de tub neural, paciente care din pacate au pierdut 2-3 sarcini in anamneza, si atunci recomandarile internationale vin sa confirme necesitatea cresterii dozei pana la 5 mg zilnic, pana la 12 saptamani de sarcina”.

Administrarea acidului folic in doza de 400 micrograme, in primul trimestru, se recomanda si in cazul gravidelor a caror sarcina decurge fiziologic. Pe langa acidul folic, se recomanda administrarea si altor suplimente.
Victoria VOLOCEAI, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Evident este extrem de important ca sa fie utilizata vitamina D, vitamina E, iodul, pentru ca suntem in zona endemica. Ar trebui sa fie utilizat omega 3, dar nici nu este indicat ca sa facem excese de suplimente alimentare. Ne bazam foarte mult pe o alimentatie sanatoasa, ceea ce ar trebui sa stea la baza, iar in cazul in care avem anumite intolerante sa revenim la suplimente”.

Acidul folic de fapt, reprezinta forma sintetica a vitaminei b9, iar folatul este forma naturala pe care o gasim in mai multe alimente.
Victoria VOLOCEAI, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „In mod normal, acidul folic se contine in toate alimentele vegetale de culoare verde, gen spanac, avocado, broccoli, daca le utilizam in cantitati normale, zilnic as spune, putem suplini in totalitate necesitatea de acid folic”.
Vitamina B9 este sensibila la temperaturile ridicate, si poate fi distrusa la preparea termica a produselor vegetale, din aceasta cauza deseori alimentatia sanatoasa nu este suficienta in perioada graviditatii.